zondag 28 januari 2024

Het is weer zo ver !


De vogelliefhebbers
en de vaste volgers van mijn verhalen weten het al: De laatste zondag van januari ! Tijd voor de jaarlijkse, traditionele, ambachtelijke balkonvogeltelling. Ja, officieel heet het de Nationale Tuinvogeltelling, dat weet ik ook wel. Kom, ik doe al meer dan 15 jaar mee !

Zoals jullie weten schrijf ik er elk jaar een verhaaltje over. En elk jaar kijk ik even terug naar de verhaaltjes van vorige jaren. Met gevolg dat ik elk jaar zo'n beetje hetzelfde te melden heb. Ik weet niet precies hoe lang ik mee doe, maar in 2011 schreef ik dat ik al jaren de vogels telde. Ik vertel ook elke keer over ons kleine balkonnetje, waar ik het hele jaar vogelvoer heb hangen.

Het hele jaar ? Maar 's zomers kunnen de vogels toch zelf wel voedsel vinden ? Jawel, maar in de zomer zijn er veel meer vogels, omdat ze dan allemaal hun eitjes hebben uitgebroed en kuikens hebben grootgebracht. En aangezien wij mensen hun natuur volgezet hebben met huizen, straten, fabrieken en kunstgrasvelden en we de bomen, echte grasvelden en andere planten voortdurend maaien en snoeien en de insecten doodspuiten, zijn de vogels, ook in de zomer, maar wat blij met wat extra voedsel.

Daarom komen er in de zomer ook meer vogels, op mijn balkon, dan in de winter. Die laatste zondag in januari is eigenlijk helemaal geen goed moment om vogels te tellen. Dat is ook iets dat ik elk jaar schrijf. Er komt maar een handjevol vogels langs, om van de pinda's en zonnebloempitten te eten. En de vogels aan de overkant van de straat tellen niet mee. (Gisteren zag ik nog een appelvink ! Prachtvogel, maar nog nooit op mijn balkon geland, dus niet meegeteld.)

Maar goed, het is geen wedstrijd, zoals ik jullie elk jaar opnieuw vertel. Het is een leuk gezamenlijk project, waar we met zijn duizenden aan bij kunnen dragen. Het kost niets, behalve een half uurtje vogels kijken en het levert veel plezier op.

Daarom is deze dag ook internationaal populair. De Belgen tellen dit weekend ook hun vogels en het BBC journaal wist te vertellen dat 'the big garden birdwatch weekend' – het grote tuinvogel kijk weekend – het grootste 'citizen science project' ter wereld was. Een project dus, waarbij burgers de wetenschap helpen. In Groot-Brittannië zijn de afgelopen dagen al meer dan 1,8 miljoen vogels geteld !

Maar goed, zoiets schreef ik vorig jaar ook.

Inmiddels is het bijna 8 uur, het schemert nog buiten, hoewel de horizon al behoorlijk lichtgeel begint te kleuren. Er is wat lichte bewolking, het zou best eens een mooie zonsopkomst kunnen worden. Ik hoor ondertussen een merel klukken en tsjukken op het balkon, maar ik wacht nog even met tellen. Het is nu nog te donker.

Zoals gebruikelijk, maar dat is voor jullie geen nieuws, heb ik gisteren al even een proeftelling gedaan. Twee kauwtjes, twee pimpelmezen en twee boomklevers. Ja, drie paartjes. Dat wist misschien niet iedereen, maar vogels trekken vaak op in paren. Sommige soorten zoeken elk jaar een nieuwe partner, maar er zijn er ook die elkaar levenslang trouw blijven. Let er maar eens op als je kauwtjes ziet, die zijn bijna altijd met z'n tweeën, of vieren of zessen.

Ik ga zo een kopje thee zetten, nieuw vogelvoer op het balkon leggen en er eens rustig voor zitten. Het kan nog de hele zondag. Zoals al meer dan 15 jaar gebruikelijk verwijs ik jullie nu verder naar de website van Vogelbescherming. Veel plezier !

O, daar zingt een roodborst op ons balkon ! Zal ik die stiekem vast meetellen ?

(Vroeger zette ik wel eens foto's die ik van mijn balkonvogels maakte, tijdens de telling, op Twitter. Maar omdat ik Elon Musk dat plezier niet gun heb ik mijn account opgezegd. Nu kunnen jullie mijn balkonvogeltellingfoto's zien op Instagram . Daar staan ook foto's van de zonsopkomst, die heel mooi was.) 

 

 
De Strip is gemaakt door de Stripman zelf. Klik hier voor deel 1 en deel 2 van het verhaal.
 
Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 - deel 11 - deel 12 - deel 13 - deel 14 - deel 15 - deel 16 - deel 17 - deel 18 - deel 19 - deel 20 - deel 21 en deel 22 van het vorige  verhaal.
 
Klik op de tekening voor een grotere weergave. 
 

5 opmerkingen:

Jan de Stripman zei

Mijn score was vandaag: 2 houtduiven, 4 kauwtjes, 2 pimpelmezen, 1 boomklever en 1 koolmees. Toch boven gemiddeld, voor mijn doen...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Afgelopen week zat een merel twee seconden op mijn balkonhek. Die telt nu natuurlijk niet meer mee :-(. Vanochtend zag ik meeuwen en een duif voorbij vliegen.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - De voorbijvliegers tellen helaas niet mee. Maar als je wat pinda's ophangt, of vetbolletjes, heb je kans dat ze wat langer blijven zitten...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik woon vier hoog en heb hoogtevrees. Sorry, ik kom het balkon niet op. Dan maar snacken bij de buren.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Hier is het drie hoog en ik krijg al knikkende knieën als ik op een stoel ga staan. Maar als er een hek omheen staat, zoals op het balkon, dan heb ik er niet zo'n last van.