zondag 21 januari 2024

De wegwerpprinter


We leven
in een consumptie-maatschappij, beste lezer. Het is de bedoeling dat wij zoveel mogelijk spullen aanschaffen en die zo snel mogelijk weer vervangen door nieuwe spullen. Als iets stuk is gooi je het weg, want het oude repareren is duurder dan een nieuw exemplaar kopen.

Erg duurzaam is dat niet. Dus probeer ik er niet te veel aan mee te doen. Ik doe graag lang met mijn apparaten, kleding en schoenen. Als iets een beetje stuk is, of hapert, dan ga ik er aan prutsen en knutselen tot het weer werkt en bruikbaar is. En pas als, na heel veel prutsen, iets echt definitief stuk is, koop ik iets nieuws.

Maar ik kan ook tevreden zijn met dingen die andere mensen wegdoen, want daar kun je, als je de kleine mankementen, of gebruikssporen, voor lief neemt, vaak nog jarenlang plezier van hebben. Het huis staat vol, nee, nou overdrijf ik een beetje. We hebben best wat tweedehands spullen in huis. Zoals meubilair, computers, een TV, fototoestellen enzovoort.

We waren dus best blij toen onze eigen Hulpman laatst met een gebruikte laptop aankwam. Hij was al een paar jaar oud, wat sloom geworden en dus in onbruik geraakt. (De laptop, hè, niet de Hulpman !) Maar na een paar dagen updaten en installeren, blijkt hij het best nog aardig te doen. Het beeld gaat af en toe op wit - je zou verwachten op zwart, maar het effect is hetzelfde – maar als je dan even de stand van de klep verandert doet hij het weer prima.

Een vervanger voor mijn eigen oude laptop is het niet direct maar, omdat die niet zo goed communiceerde met onze eigen oude printer, dacht ik: Misschien kan ik op de 'nieuwe' laptop het printerprogramma installeren ?

Nu is de printer in ons huishouden nogal een hoofdpijndossier. De allereerste die ik had was een krijgertje. Een ouderwetse matrixprinter, met van dat kettingpapier, kennen jullie dat ? Hij deed het alleen als je een wasknijper in zijn mechaniek duwde. Dat had ik als een voorteken moeten opvatten.

De printers daarna, meestal nieuw gekocht, want printers zijn verrassend goedkoop, het is de inkt die het printen duur maakt. Die daarna, dus, deden het meestal een poosje goed, waarna er een lange periode volgde van prutsen, opnieuw installeren, zuchten en vloeken.

We evolueerden intussen van matrix- naar laser- en uiteindelijk inkjet-printer-scanner. Dat scannen is belangrijk, omdat ik mijn strips moet kunnen omzetten in computerafbeeldingen. Anders zouden jullie ze nooit te zien krijgen. De laatste 20 jaar hebben we dus een all-in-one apparaat in huis. Daarmee kun je printer, scannen en kopiëren.

Maar ons laatste model had wel al lang kuren. We printen niet veel, maar als het toch eens gebeuren moest, was het telkens weer de vraag of er iets bruikbaars uit het apparaat zou rollen. Het was dus met een bang hart dat ik begon aan het downloaden en installeren, van de printersoftware, op de 'nieuwe' laptop.

Aanvankelijk leek alles goed te gaan. Maar op het eind duurde het installeren van het laatste (?) stukje software toch wel erg lang. Ik liet de laptop aanstaan en ging een paar uur, in horizontale stand, naar een snookerwedstrijd op TV kijken. Daarna was er niets veranderd. Maar toen ik het installatieprogramma af wilde sluiten kreeg ik wel de vraag of ik het proces echt wilde onderbreken ? Ja, na een uur of drie, verwacht je toch eigenlijk dat zoiets een keer voltooid is.

Er was vast iets mis. Maar wil ik hier nog uren van mijn leven aan besteden ? Vroeg ik mezelf af. Eigenlijk niet. Even zoeken op internet leerde dat een nieuwe printer minder kost dan 4 inktpatronen. Mijn tijd en geduld zijn kostbaarder ! Dus vooruit, ik gaf er maar aan toe dat een printer een wegwerpapparaat is en bestelde een nieuwe. Nu maar hopen dat die het heel lang zonder problemen doet.

Zie voor Kettingpapier de uitleg opWikipedia

Daar worden ook de verschillende soorten printers uitgelegd. 

  

 
De Strip is gemaakt door de Stripman zelf. Klik hier voor deel 1 van het verhaal.
 
Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 - deel 11 - deel 12 - deel 13 - deel 14 - deel 15 - deel 16 - deel 17 - deel 18 - deel 19 - deel 20 - deel 21 en deel 22 van het vorige  verhaal.
 
Klik op de tekening voor een grotere weergave. 
 

5 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik heb mijn multifunctionele printer nu een jaar of acht. De scan optie was al snel naar god. Geen idee waardoor. Printen en kopiëren gaat nog prima. Cartridges zijn wel schreeuwend duur. Jaren geleden zat in de buurt een winkeltje waar je ze kon laten hervullen, maar die is allang weg.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Scannen was nou net het enige dat met onze oude printer nog wel goed ging. Als jij nog wel kunt kopiëren dan is het mechanisme nog intact, om een kopie te kunnen maken moet hij het origineel kunnen scannen. Als je de scan niet op je PC kunt opslaan lijkt me dat een software probleem. Maar het oplossen daarvan kan een ramp zijn, weet ik uit ervaring...;o(

martin zei

Het grappigste vind ik nog wel dat zo'n printer weet wannneer de cartridge leeg is. Die moet je dan vervangen. Dat meldt hij dan vriendelijk via je beeldscherm. Na een poosje komt er een foutmelding en verder niets meer. De inkt is blijkbaar echt op. Dan is er de mogelijkheid van zoveel seconden dat knopje en x-maal een ander indrukken tot er een lichtje gaat branden en dan nog een keer 4 seconden op dat knopje tot alle drie de lichtjes gaan branden en dan doet hij het weer maanden en dan kan je het hele circus weer herhalen tot de inkt echt op is. Wat een wereld.
(Over mijn schanenr kan ik weer hele andere verhalen vertellen.)

Jan de Stripman zei

@martin - Er zit een hele wereld van list en bedrog achter die printers. Ik heb nu een proefabonnement op het direct toezenden van cartridges als de printer zegt dat het nodig is. Kost 1 euro voor een halfjaar. Daarna meer, natuurlijk, maar dan kan je het opzeggen.

Als het allemaal klopt is de printer eigenlijk gratis ! Dat zal dus wel niet kloppen...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Het zal inderdaad een software probleem zijn dan. Maar ja, halve digibeet hé.