zondag 8 oktober 2023

Een heel prettige steekpartij


Gisteren
was er weer een evenement bij Paleis Soestdijk. Vaak worden we van tevoren gewaarschuwd, maar deze keer hadden we geen bericht gekregen. Dus toen ik geroezemoes en muziek hoorde en het geluid van een omroeper, keek ik even op internet, om te zien wat er aan de hand was.

Het bleek dat het Oranjepad 2023 bezig was, een 'Koninklijke wandeling vol verhalen en ontmoetingen in de bosrijke omgeving van Paleis Soestdijk'. Het was een activiteit voor een goed doel, tenminste dat denk ik. Maar als je de aankondiging leest, zou je misschien iets anders kunnen denken: 'Wandel mee om de achteruitgang van spierziekten te stoppen !'

Ik vermoed dat men het omgekeerde bedoelt van wat er staat. We willen toch dat de achteruitgang van spierziekten doorgaat ? De vooruitgang moet gestopt worden, lijkt me. Als de ziekten achteruit gaan gaat het met de gezondheid van de patiënten beter. Toch ? Tenzij men bedoelt dat de achteruitgang van de gezondheid, van de lijders aan spierziekten, gestopt moet worden. Dat kan ook. Maar dat staat er niet.

Misschien zou je kunnen zeggen, dat mensen die aan een spierziekte lijden, 'spierzieken' zijn. Dan zou het nog kunnen zijn: 'Wandel mee om de achteruitgang van spierzieken te stoppen !' Maar ik weet niet of iedereen dat zou begrijpen.

Afgelopen week hoorde ik nog zoiets geks. Op één van de commerciële TV-zenders werd een programma aangekondigd. Een verslaggever en een cameraploeg zouden meelopen, met de politie, in een grote stad. Eén van de wervende teksten was: 'Een steekpartij loopt helemaal uit de hand !'

Je kunt je afvragen wat er leuk is aan het bekijken van een, uit de hand lopende, steekpartij ? Maar ik vroeg me direct iets anders af. Zijn er ook steekpartijen die niet uit de hand lopen ? Met andere woorden: zou je het ook kunnen hebben over een steekpartij die prima verliep ? 'Dit was een heel succesvolle steekpartij.' Of: 'Alle deelnemers aan de steekpartij waren, na afloop, heel tevreden.'

Het ligt misschien aan het perspectief van waaruit je de steekpartij bekijkt. Als je aan het steken bent kun je misschien best tevreden zijn over je bezigheden, of het resultaat. Maar als je gestoken wordt ligt het waarschijnlijk heel anders.

Misschien zijn er ook wel gematigde steekpartijen, waarbij de dader zijn gram haalt en het slachtoffer er toch nog redelijk vanaf komt ? Dan zou je kunnen zeggen: 'De steekpartij viel gelukkig reuze mee.' In tegenstelling tot: 'De steekpartij loopt helemaal uit de hand !'

Vermoedelijk hebben de makers van die TV-aankondiging zover niet nagedacht. Die dachten alleen maar een sensationeel tekstje te verzinnen. 'Steekpartij' en 'het loopt uit de hand', dat lokt kijkers. Net zoals 'achteruitgang' en 'spierziekten' hopelijk veel wandelaars heeft gelokt. Ik heb niet naar het TV-programma gekeken en niet gewandeld. Maar ze hebben me wel aan het denken gezet.


 
De Strip is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman en wordt volgende week vervolgd. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 en deel 10 van dit verhaal.
 
Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.
 
Klik op de tekening voor een grotere weergave. 
 

4 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik denk dat ze bedoelden 'achteruitgang door spierziekten'. Voorzetsels zijn ook niet altijd even makkelijk :-).

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Zoiets moet het zijn. Maar een erg duidelijke en wervende zin is het dan ook niet.



martin zei

Alleen een duimpje is voor deze overdenking genoeg, maar dat doen ze elders. Hier moet je tekst uit je jezelf trekken.

Jan de Stripman zei

@martin - Dank voor de tekst...;o)

Het blog is misschien een achterhaald medium aan het worden. Er zijn mensen die lange verhalen op Facebook zetten, maar ik vind het daar toch niet zo geschikt voor.

Dus modder ik hier nog maar even door...