zondag 3 september 2023

Vakantiecrisis


'Kwart Europese skigebieden in problemen door klimaatcrisis,'
kopte de krant vorige week. Dus als je zomervakantie in het water is gevallen, door een overstroming, of zware onweersbui, of als je verjaagd ben van je vakantieadres, door een bosbrand, aardbeving, of hittegolf... Dan moet je je nu alvast zorgen gaan maken over je wintervakantie.

De vakantie vierende mens heeft het niet gemakkelijk. Ik ben blij dat ik ook dit jaar niet op vakantie hoefde, want de nieuwsberichten stonden er bol van. Vakantie-ellende. Het lijkt er soms op alsof de mensheid alleen maar op Aarde is om op vakantie te gaan. Maar ondertussen gaat het helemaal niet goed met onze planeet, want dat is uiteraard de achtergrond van al deze berichten.

Er zijn mensen die nog steeds denken dat het allemaal wel meevalt. Nou, die zijn dan waarschijnlijk een poos niet op vakantie geweest. Er zijn er ook die denken dat de mens wel nieuwe technische oplossingen zal bedenken, om de planeet te redden en daarmee onze vakanties in de toekomst veilig te stellen.

Er zijn er zelfs die denken dat we, als mensheid, in de toekomst, onze versleten en leeggeplunderde planeet zullen verlaten en, ergens in het heelal, een nieuwe planeet zullen vinden om op te wonen. Voor een reisje naar Mars hebben zich al een heleboel mensen opgegeven. Dat dat een enkele reis wordt zullen ze waarschijnlijk wel weten, maar ik ben toch bang dat velen het zullen zien als een spannende trip, een avontuurlijke vakantie.

Met de huidige techniek kunnen we wel naar één van onze buurplaneten vliegen, maar we kunnen dan niet meer terug. Er is op Mars of Venus immers geen tankstation, waar je even raketbrandstof in kunt slaan, voor de terugreis. Voor een retourvlucht brandstof meenemen, is niet mogelijk, zoveel vracht kunnen de huidige raketten niet dragen.

Maar eigenlijk zou je, in de toekomst, als de Aarde onbewoonbaar dreigt te worden, naar een planeet in een andere zonnestelsel willen vliegen. Liefst een planeet met een klimaat dat voor de mens leefbaar is.

Als we niet te moeilijk doen, zouden we het dichtstbijzijnde zonnestelsel, Proxima Centauri, kunnen nemen als bestemming. Met de snelste ruimtesonde, die de mens tot nu toe heeft ontwikkeld, zou de reis 18.000 jaar duren, volgens Wikipedia. Maar dat is dan een projectiel met minimale lading.

Als we een heleboel mensen mee moeten nemen en een heleboel lading, om iedereen in leven te houden, dan wordt de reis een stuk langer. De snelste Apollo-capsule, die bemand was met mensen, zou er 110.000 jaar over doen. En die was alleen in staat om naar de Maan en terug te vliegen. De techniek zou dus wel heel spectaculair moeten verbeteren, om de hele mensheid naar een verre planeet te laten emigreren.

Maar uiteindelijk is het ook geen prettige gedachte. De mens als een vraatzuchtige parasiet, die zijn planeet kaal vreet en dan overstapt naar een andere planeet, om ook die leeg te plunderen. Dat is toch niet hoe we onszelf willen zien ? Het is een stuk aardiger en waarschijnlijk ook makkelijker haalbaar, om onze eigen planeet leefbaar te houden. Maar misschien zullen we dan wat minder energie moeten steken in vakantie vieren. 

 

 
De Strip is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman en wordt volgende week vervolgd. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van dit verhaal.
 
Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.
 
Klik op de tekening voor een grotere weergave. 
 

5 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik ga nu vloeken in de kerk. Volgende week zondag zal ik niet reageren op je blog, want rond die tijd vertrek ik op vakantie. Met het vermaledijde vliegtuig nog wel. Ter verdediging kan ik zeggen dat vakantie bij mij ook altijd gelijk werk is en dat ik maar één keer per jaar vlieg.

Overigens kun je ook met de trein op vakantie, maar dat is nogal omslachtig naar verre bestemmingen. En ik denk dat met de jaren op vakantie met de elektrische auto ook steeds beter zal gaan.

Vooralsnog zullen er denk ik weinig mensen zijn die een reis van 18.000 jaar willen maken. Je hebt er zelf zo weinig aan :-).

martin zei

Leuk geschreven Jan, de vakantie als werktuig voor vernieling van veel leven op aarde. Ik ben benieuwd of dit frisse schrijven wel Rob Jettens goedkeuring weg kan dragen. En sommige mensen die leven nu eenmaal volgens de filosofie van Madamme de Pompidou. Het is jammer dat daar zoveel anderen de dupe van worden of al zijn.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Geniet maar van je vliegvakantie, nu het nog kan. Er zijn mensen die dromen van elektrisch vliegen, maar dat kan voorlopig alleen op zeer korte afstand en met weinig passagiers...

@martin - Als ze geen geld hebben voor brood kunnen ze toch cake eten ? Of was dat een andere Franse dame ?

martin zei

Was dat Marie-Antoinette niet?

Nee mevrouw Pompidour is van na mij de zondvloed, ze was ook wel koninklijk verboden en matresse van Koning Louis XV. Mensen die de zondvloed nu nog niet zien die moeten wel heel erg blind zijn. Niet iedereen in de wereld heeft helaas die luxe.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Sorry Jan, maar het vliegtuig van Wenen naar Brussel zat woensdagmiddag helemaal vol. En dat is eigenlijk een korte afstandsvlucht (krap anderhalf uur). Maar ja, ga je die afstand per trein afleggen, ben je zo tien keer zolang onderweg. Op zijn minst.