zondag 16 juli 2023

De vrouwen aan de macht


Sigrid Kaag,
D66 topvrouw en minister in het zojuist gevallen kabinet, is de politiek uit gepest. Ze was de scheldpartijen en bedreigingen zat. Men denkt dat ze vooral het mikpunt was omdat ze een vrouw is. Het zou een mooi gebaar zijn als de andere politieke partijen nu allemaal een vrouw naar voren schoven als lijsttrekker.

Er zijn partijen die het al jaren goed doen met een vrouw aan het roer, zoals de Partij voor de Dieren en wat recenter de Boeren Burger Beweging. Anderen zijn minder succesvol, zoals de SP, maar houden voorlopig toch vol. Het is verrassend dat nu ook de VVD van plan lijkt om met een vrouwelijke lijsttrekker, Dilan Yesilgöz, de verkiezingen in te gaan.

Een van de theorieën is dat de VVD het kabinet heeft opgeblazen, met als argument het asielbeleid, om kiezers weg te trekken bij de rechtse concurrenten. Is het dan wel tactisch om een vrouw – en dan ook nog van een Turkse afkomst – bovenaan de lijst te zetten ? Zullen de eigen-land-eerst-kiezers dan niet in de armen, van de enge mannen op rechts, gedreven worden ? Of denkt de VVD, met een vrouw, meer kans te hebben tegenover boerin Caroline ?

D66 lijkt eieren voor zijn geld te kiezen, door maar weer een man bovenaan de lijst te zetten. Hoewel beoog kandidaat Rob Jetten nu niet direct een macho is. Het zou kunnen dat de nieuwe combinatie, van Groen Links en Partij voor de Arbeid, voor een vrouw kiest. Dan zal mijn voorspelling, van een kabinet onder leiding van Jesse Klaver, waarschijnlijk niet uitkomen. Maar dat heb ik er wel voor over.

Het is eigenlijk gek dat ons land, dat toch een tamelijk progressief imago heeft, nog nooit een vrouwelijke premier heeft gehad. Er zijn genoeg voorbeelden in andere landen. Niet allemaal even vooruitstrevende vrouwen, maar ook die zijn er wel geweest. Het zou best eens een verfrissende en leerzame ervaring kunnen zijn. 


 
De Strip is gemaakt door de Stripman zelf. Klik hier voor deel 1 en deel 2 van dit verhaal.
 
Klik hier voor het vorige verhaal, van de Geheimzinnige Hulpman: deel 1 - deel 2  deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 - deel 11 - deel 12 - deel 13 - deel 14 - deel 15 en deel 16 .
  
Klik op de tekening voor een grotere weergave. 
 

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik als vrouw zou het fantastisch vinden als we een vrouwelijke minister-president zouden krijgen.
Waarom niet?

Jan de Stripman zei

@anoniem - De ene vrouw is de andere niet. Maar als ze van de juiste partij is ben ik er helemaal voor...;o)

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Volgens de NOS wordt morgen bekendgemaakt waar PvdA/GL voor gaat. Zij nomen ook de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman en de huidige partijleiders Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) als mogelijke kandidaten.

martin zei

Ja Nederland is goed imago's die niet kloppen. Het is een van de economisch meest rechtse landen in de Westerse wereld. Altijd gaat het zo: Thatcher en Reagan stonden aan de wieg van net nieuwe economische denken rond de Noord-Atlaantische Oceaan. Dat Lubbers de kleine jongen in dat clubje was, wordt stelselmatig vergeten (ook dat er al decennia aan dat wiegje getimmerd werd door rechtse economen). Die neoliberale wind heeft ons veel slechts gebracht zeker toen die ook nog werd gecombineerd met doorgeschoten liberale vrijheidsgedachten. Daarom hoop ik ook dat de PvdGLA niet te groot gaat worden. Liberalisme in een rood groen jasje maakt het niet perse beter. Ik zag ze de GL MEPs een par dagen geleden allemaal voor meer wapenindustrie stemmen.

Nu nog een partijleidster bij de SP die niet uit Oss of Tilburg komt en het wel kan en er is nog meer te kiezen op de links progressieve kant da er al is.

Jan de Stripman zei

@martin - De Christen Unie gaat het ook met een vrouw proberen. Het wordt nog een trend ! Nu alleen Wilders en Baudet nog...;o)

Wat de SP betreft ben ik bang dat Marijnissen nog wel even gaat blijven...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Mijn reactie is verdwenen!? Het werd dus inderdaad Frans Timmermans die de kar voor PvdA/GL gaat trekken. Op zich een ervaren politicus en dat kan ook geen kwaad.