zondag 9 juli 2023

Afleidingsmanoeuvre ?


Even voor de lezers
van de toekomst, die zich misschien af zullen vragen wat er in de zomer van 2023 ook alweer gebeurde: het vierde kabinet Rutte is gevallen. Wie ? Ja, Rutte, dat was een liberale politicus die er zijn handelsmerk van maakte om problemen niet op te lossen, maar voor zich uit te schuiven, of bij anderen op hun bordje te leggen.

De lezers in de toekomst herinneren zich waarschijnlijk alleen de kabinetten Klaver, dat keurig de rit uitzaten, ons land door de energietransitie leidden en grote stappen zetten naar duurzamere landbouw en natuurherstel. Al eerder had de jonge en energieke Klaver de opvang van vluchtelingen netjes geregeld en zich internationaal hard gemaakt voor het verbeteren van de toestand in landen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten. Daardoor was de vluchtelingenstroom al flink afgenomen.

Ik fantaseer er maar een beetje op los, natuurlijk. Het kan ook best dat we over een jaar of tien bezig zijn aan Rutte negen. Dagdromen of nachtmerries ? We zullen het moeten afwachten.

Grappig vond ik het bericht dat er, toen het nieuws kwam dat het kabinet misschien zou kunnen gaan vallen, een hele menigte ramptoeristen zich verzamelde op het binnenhof. Zouden die gedacht hebben dat er daar iets te zien was ? Dat er werkelijk iets om zou vallen ? Of dat er huilende, of vloekende, ministers naar buiten zouden komen ?

Ondertussen vraag ik me af of het allemaal niet gewoon een afleidingsmanoeuvre is. Er zijn wel grotere problemen dan de toestroom van asielzoekers. Klimaat, stikstof, biodiversiteit, energietransitie... ik noem maar wat.

Niet dat ik een complotdenker ben geworden, maar wat als Rutte dacht: Dat lossen we allemaal niet meer op. Misschien is het een idee om ergens anders een fikse ruzie over te trappen, zodat het kabinet valt en dan schuiven we de hele handel op de lange termijn. Na de verkiezingen zien we dan wel weer verder.

Het schijnt dat zijn partij er, ondanks alles, nog best redelijk voorstaat, in de peilingen...


 
De Strip is gemaakt door de Stripman zelf. Klik hier voor deel 1 van dit verhaal.
 
Klik hier voor het vorige verhaal, van de Geheimzinnige Hulpman: deel 1 - deel 2  deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 - deel 11 - deel 12 - deel 13 - deel 14 - deel 15 en deel 16 .
  
Klik op de tekening voor een grotere weergave. 
 

7 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Zoals ik gisteren in een column schreef, zitten we in 2024 volgens mij gewoon met het kabinet Rutte V. Er is geen alternatief voor hem. Sorry, maar links ligt op apegapen. Omdat ik toch ook geen meerderheid zie voor Rutte over rechts, of hij moet ineens Geert Wilders omarmen, wordt de formatie nog wel een hele kluif. Zelf gaf Rutte in elk geval aan 'dat hij nog wel de energie heeft' om de VVD-kar nog een keer te trekken.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Bij de provinciale verkiezingen was Groen Links, in sommige provincies, de 2e partij. Groter dan de VVD, dus. Maar ze zitten in een mogelijke fusie met de PvdA, dus misschien komen deze verkiezingen te snel.
Ook een reden voor Rutte om de boel nu te laten klappen.

Men speculeert dat hij aanstuurt op een samenwerking met de Boeren Burger Beweging, als die weer een goede uitslag haalt. Hij zou liever over rechts willen regeren dan over links. Maar de BBB is wellicht ook niet klaar voor verkiezingen. Waar moeten ze de kandidaten vandaan halen ? Het aantal oud-CDA-ers is ook eindig...

Het is droevig dat partijbelangen belangrijker lijken dan de wil om dringende problemen op te lossen...

martin zei

Hij heeft zeker net De vorst gelezen.

Jan de Stripman zei

@martin - Die moest ik even opzoeken. Machiavelli, ja, dat zou kunnen.

'De voornaamste bezigheid van de vorst moest volgens hem het bemachtigen, consolideren en in stand houden van zijn macht zijn.' (Wikipedia)

De vraag is of de kiezer er in tuint...

Anoniem zei

Gevallen is het !
Geen weg terug en misschien een weg vooruit !



Jan de Stripman zei

@anoniem - Maar verrassender nog is dat Rutte zich geen kandidaat meer zegt te stellen. Geen Machiavelli dus...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Mijn voorspelling kon op maandag al in de prullenbak.