zondag 25 juni 2023

Malle mannen


Als we
de gebeurtenissen in Rusland even buiten beschouwing laten – mensen die dit over 10 jaar lezen denken nu: 'Welke gebeurtenissen in Rusland ?' Nou de gebeurtenissen die uiteindelijk leidden tot het vertrek van Poetin en het vestigen van een vreedzaam en democratisch bestuur. Of die op een sisser uitliepen, dat kan ook. Want misschien sukkelt het wel gewoon door, zoals het al jaren gaat.

Maar als we dat even buiten beschouwing laten, dan werd het nieuws van de afgelopen week beheerst door mannen, die zoveel geld hebben dat ze van gekkigheid niet meer weten wat ze ermee moeten doen. Mannen die zich met een raket de ruimte in laten schieten, of zich een paar kilometer laten afzinken in de oceaan, om het wrak van de Titanic te zien.

Aan de andere kant was er een man die, in één week, drie keer de Elfstedentocht deed, zwemmend, fietsend en lopend. Terwijl een ander onlangs, op één dag, meer dan 60 keer een parachutesprong maakte. Allemaal om geld op te halen voor kankeronderzoek. En nog behoorlijk succesvol ook.

Het zal wel aan mij liggen, maar het zet mij aan het denken over hoe we de wereld ingericht hebben. Er is geld zat, maar het komt niet op de goede plaats terecht. Het belandt bij mannen die niet het verstand hebben om er nuttige dingen mee te doen. Dus komt geld voor kankeronderzoek pas los als iemand een rare stunt verzint.

Petje af, hoor, die Elfsteden-triatlon en die 61 parachutesprongen, ik doe het ze niet na. Maar zouden we daar niet iets slimmers voor kunnen organiseren ? Zodat al die heisa niet nodig is ? Als we nou, aan de ene kant, die hele rijken tegen zichzelf in bescherming nemen. En ze een flink deel van hun geld af laten staan, door een extra belasting, of een verplichte donatie. Dan kunnen we, aan de andere kant, dokters meer geld geven, om onderzoek te doen naar betere behandelingen en medicijnen.

Dan hoeven we ook geen week te zoeken naar een duikboot, op de bodem van de oceaan. Het is maar een idee. Misschien dat mensen over 100 jaar dan denken: 'Wat een rare gasten waren die 21ste eeuwers toch, maar uiteindelijk hebben ze toch iets goeds gedaan.' 

 

 
De Strip is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2  deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 - deel 11 - deel 12 - deel 13 - deel 14 en deel 15 van dit verhaal.
  
Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 en deel 8 van het vorige verhaal.
 
Klik op de tekening voor een grotere weergave. 
 

3 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Eens. Een rijkenbelasting wordt hoog tijd. Maar dan wel wereldwijd. Anders verhuizen ze naar een land waar ze minder belasting hoeven te betalen. En heel de wereld kan wel een herverdeling van de geldstromen gebruiken.

martin zei

Laten we dat doen. En dan ook belastingontwijkingskanalen afsluiten. Daar hebben we toch een club voor om dat te organiseren (OECD). Dan worden de winsten van de bedrijven van die mal rijke mannen ook gewoon belast. Maar dan meot wel iedereen mee willen werken. We leven wat dat betreft niet in een voorbeeldig land. Met overigens als rijkste persoon een vrouw.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist & Martin - Het zal er dus wel niet van komen en we zullen dus nog heel veel malle en steeds extremere inzamelingsacties krijgen. Dat het allemaal mannen zijn zegt inderdaad ook iets. Vrouwen zijn minder mal...;o)