Een roodborst zingt op het balkon. Vrijdag konden er nog sneeuwgevechten worden gehouden en sneeuwpoppen gemaakt. Maar zaterdag scheen de zon en smolt alles weer weg. Volgens sommige berichten is de lente vorige week al begonnen, op 1 maart. Maar mijn vrouw zegt dat de lente op 21 maart begint en dat duurt nog 2 weken.
Wikipedia schrijft dat het allebei waar is, alleen zijn er twee verschillende lentes. De astronomische en de meteorologische lente. 'Astronomisch gezien begint de lente als de dag en de nacht even lang zijn,' schrijven ze. Vanaf midwinter zijn de dagen langer en de nachten korter aan het worden, rond 20, of 21 maart zijn ze even lang en begint, volgens de sterrenkundigen, de lente.
In 1780 besloot een internationale weerorganisatie, onder leiding van de Duitse keurvorst Karl Theodor, dat het makkelijker was als de seizoenen elk 3 hele maanden zouden duren. Voor de lente werden dat maart, april en mei, te beginnen op de eerste dag van de maand. Daarom vertellen de weermensen (M/V) op TV ons dat de lente op 1 maart begint.
Ach, het maakt niet zoveel uit. De webcams van Beleef de Lente zijn, in ieder geval, op 1 maart van start gegaan, dus voor de vogelliefhebbers is het voorjaar begonnen. Nog niet alle camera's zijn al live te volgen, maar als alles goed gaat zouden het er dit jaar 12 moeten worden.
Lang geleden begon het met 1 webcam, op een slechtvalkenkast, hoog in een zendmast. Straks kunnen we ook de steenuil, kerkuil, bosuil, ooievaar, zeearend, visarend, pimpelmees, gierzwaluw, merel en scholekster bekijken en zijn er extra camera's, gericht op een tuinvijver en een weidevogelgebied.
Beleef de Lente toonde vorig jaar een paartje slechtvalken dat broedde op het dak van het Rijksmuseum, in Amsterdam. Dit jaar zijn ook de zendmastvalken, uit het Brabantse De Mortel, weer te volgen. Twee kansen op jonge slechtvalken, dus. Niet dat er nu al iets te zien is, behalve een mooi uitzicht en een lege nestkast.
Je kunt, op de website, bij elke camera zien hoeveel mensen er op dat moment met je meekijken. Bij de steenuiltjes, waar gisteren een vogel een uiltje zat te knappen – sorry, dat grapje kon ik niet laten – waren er toch al zo'n 300 kijkers. De kerkuilen zaten zelfs samen in de nestkast te slapen. Bij de bosuil was het ook heel rustig, maar daar is het wel spannend. Het vrouwtje zit al een poos te broeden en eerdaags wordt het eerste kuiken verwacht.
De ooievaar heeft nog geen eieren en er lag gisteren een laag sneeuw op het nest.Toch was een van de vogels aanwezig, je weet immers maar nooit of er andere ooievaars voorbijkomen, die het nest zouden willen inpikken.
Wel 2 eieren bij de zeearenden, waar de camera ondersneeuwde, maar de vogels dapper op het nest bleven zitten, winterweer of niet. De zeearend is een echte huismus – sorry, weer een grapje – van alle webcamvogels zitten zij het langst op het nest. Ze leggen al heel vroeg hun eieren, de broedtijd is lang – tussen de 34 en 48 dagen – en het duurt maanden voordat de jongen uitvliegen. En dan zijn de ouders er nog niet direct vanaf, want de jonge vogels moeten nog een hele tijd gevoerd worden, voor ze zelf voedsel kunnen vangen.
Vergelijk dat met de pimpelmees, daar is het hele broeden en jongen voeren in een week of 7 gepiept. Die kleine vogeltjes beginnen daarom nog wel eens aan een tweede legsel. Daar moet de zeearend niet aan denken, die neemt in de herfst een paar maanden vrijaf, om rond de jaarwisseling het oude nest maar weer eens op te schudden.
Ja, mensen, de natuur is mooi. Stem daarom vooral, komende woensdag, op een partij die niet ons hele land op wil offeren aan de luchtvaart en industriële landbouw en veeteelt. Dan kunnen we misschien ook in de toekomst blijven genieten van de broedende vogels in het voorjaar.
5 opmerkingen:
Zo te voelen is er nog geen voorjaars-warmte. Wel had de natuur de laatste dagen een witte hoed. Maar vogels houden zich meestal aan hun eigen schema. Voorjaar of niet. Leuk om allerlei nesten te mogen volgen. Fijne zondag.
Laten we hopen dat het weer op 21 maart zodanig is dat we een lentegevoel ervan gaan krijgen. 1 Maart was duidelijk te vroeg gepiekt dit jaar.
@Anoniem en Zelfstandig Jouranlist - Morgen wordt het 16 graden, zeggen ze...;o)
En dan ligt ook het eerste kievitsei er ook al weer. Hier in de buurt volgt men elk takje dat het ooievarenpaar in zijn nest stopt. Ze doen dat al jaren op de schoorsteen van waar mijn kinderen als baby's nog naar het consultatiegebouw gingen. Alsof ze weten wat er van hen verwacht wordt.
@martin - Hier zag ik de scholeksters weer op het platte dak van een flat aan de hoofdweg. Ja, de lente komt er aan.
Een reactie posten