zondag 6 maart 2022

Het is weer zondagochtend


De zon
komt oranjerood op, achter de bomen van het Slangenbosje. De kauwtjes strekken hun vleugels, na een koude nacht. Er ligt rijp op het grasveld en de auto's in de straat. Rook kringelt op uit de schoorstenen, er is geen wolkje aan de lucht.

Bij ons is alles rustig en vredig, terwijl in Oost-Europa honderdduizenden mensen op de vlucht zijn. Het is een drama, maar daar hoef ik jullie niets over te vertellen.

Ik volg het nieuws maar mondjesmaat. Ik hoop dat het snel afgelopen is met schieten en bombarderen. Dat al die mensen weer terug naar huis kunnen, dat Rusland een betere leider krijgt. Met de meeste dictators loopt het niet goed af, dus dat geeft nog een beetje hoop.

Ik hoop ook dat de voorstanders van kernenergie zich achter de oren krabben. Ons nieuwe kabinet heeft plannen om, in ons land, nieuwe centrales te bouwen. Maar afgelopen week konden we zien dat, als er een dictator, of terrorist, of een terroristische dictator, het op zijn heupen krijgt, zo'n centrale een doelwit kan worden.

Oekraïne is een groot land. Ze hebben daar ervaring met het verongelukken van kerncentrales. Maar waar zouden wij heen moeten als het mis gaat met een kerncentrale ? Zelfs al zet je zo'n ding neer bij de Duitse of Belgische grens. Dat maakt vluchten naar België en Duitsland direct al moeilijker.

Eigenlijk vind ik dat, als je dan toch met alle geweld een nieuwe kerncentrale wil, die dan maar op het Binnenhof gebouwd moet worden. Of is dat te gek gedacht ?

Er zijn mensen die zeggen dat, als we over willen stappen op duurzame energie, we wel kernenergie zullen moeten inzetten. Want de economie blijft maar groeien en we zullen steeds meer stroom nodig hebben en dan red je het niet met alleen maar zon en windkracht.

Maar er zijn anderen die waarschuwen dat we zullen moeten besparen en moeten krimpen in ons energieverbruik. Dat het een illusie is te denken dat we maar eeuwig door kunnen groeien en consumeren. Als we eenvoudiger gaan leven hebben we geen kernenergie en Russisch gas nodig.

Serieuze problemen voor de zondagochtend. Draai je nog eens om. Slaap nog even door. Ga ontbijten met een croissantje. Laat de hond uit. Vrede op Aarde.

 
De Strip is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman.
 
Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 - deel 11 - deel 12 - deel 13 en deel14 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.
 
 
Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
 

3 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik ben ook geen voorstander van kernenergie, maar ik zie niet zo snel hoe de wereld minder energie kan verbruiken. Misschien dat wij in het Westen een stapje terug kunnen doen, als we dat willen. Ik zie het China en de andere opkomende economieën de eerste decennia niet doen. LNG lijkt voorlopig de beste korte termijn oplossing in Europa. Ook niet duurzaam (transport), maar de import gemakkelijker, veiliger en sneller te realiseren dan kernenergie.

martin zei

Croissantje op, boekbespreking gepost, halve hersenspinsels op papier gezet, morgen verder, zonder kernenergie. Als we het geld dat die centrales zullen kosten - en ze nooit rendabel zal maken (een snel achterhaald argument in het geval van windenergie) - nu eens inzetten voor onderzoek naar duurzame energie ...

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Het is geen kwestie van willen maar van moeten. Duurzaam groeien kan niet, duurzaam krimpen wel...

@martin - En duurzame energiebesparing...;o)