zondag 21 november 2021

De vriendin van Hillary


Hillary Rodham Clinton,
de Amerikaanse oudminister en voormalig presidentskandidaat en presidentsvrouw, heeft een thriller geschreven. Het boek heet 'Staat Van Terreur' en gaat over terroristen en kernwapens. Niet direct onderwerpen waar ik warm voor loop.

Maar Hillary schreef het boek niet in haar eentje. Haar co-auteur en vriendin, Louise Penny, heeft een reputatie als schrijfster van detectiveromans, die vergeleken worden met de boeken van Agatha Christie en dat maakte me wel nieuwsgierig.

Toen bleek dat een deel van de romans van Penny, als Engelstalig e-boek, maar 3 euro per stuk kost bestelde ik snel deel 2 uit haar serie over de Canadese inspecteur Gamache. Inmiddels ben ik bezig aan deel 1, dat iets duurder is, maar het zijn zulke leuke boeken dat de prijs geen bezwaar is.

Ik weet dat ik nogal eens zeur over geld, maar ik ben gewoon verbaasd hoe goedkoop boeken kunnen zijn als ze niet van kostbaar papier zijn gemaakt en per vrachtauto, of schip, vervoerd hoeven te worden. Voor een e-boek hoeft geen boom te sneuvelen en het heeft weinig CO2-uitstoot, het is goedkoop en ook nog eens goed voor de planeet.

De vergelijking met Agatha Christie wordt misschien snel gemaakt als iemand detectiveromans schrijft die spelen in een klein dorp. Maar de speurder van Penny is geen underdog, geen excentriek mannetje, of oud dametje, dat tegen ieders verwachting in de misdaad oplost.

Haar inspecteur Gamache is hoofd van de afdeling moordzaken van de politie van de Canadese, Franstalige, provincie Québec. Hij is een natuurlijke leider, een teamspeler, een forse man, met mensenkennis en een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Gelukkig heeft hij ook zijn zwakke kanten en wordt er achter de schermen aan zijn stoelpoten gezaagd, anders zou hij teveel de perfecte held zijn.

De verhalen spelen in een klein, fictief dorpje, Three Pines, dat bevolkt wordt door kleurrijke types. Kunstenaars en mensen die de grote stad ontvlucht zijn, om een boekwinkeltje, of een restaurant te beginnen, maar ook de nazaten van de houthakkers, vissers en berenjagers die het dorp ooit gesticht hebben. Verder is de dorpsbevolking een mix van gereserveerde Britten en extraverte Franstaligen. Twee culturele uitersten die voor de nodige wrijving zorgen.

Penny beschrijft de wederwaardigheden van haar bijfiguren met humor, maar je moet als lezer wel tegen wat dorpse kneuterigheid kunnen. Denk wat sfeer betreft aan een TV-serie als Midsomer Murders, maar dan met veel strengere winters en meer spectaculaire scenes.

Er zijn boeken van Louise Penny in het Nederlands vertaald, maar niet de hele reeks is in onze taal verkrijgbaar. Dat is verwonderlijk want ze is, in Canada en de VS, zeer succesvol. Ze won vijf keer de Agatha Award, jawel, genoemd naar Agatha Christie en vijf keer de Anthony Award, ingesteld door het genootschap van Mystery Writers of America. Een aantal van haar boeken heeft de eerste plaats gehaald in de New York Times Best-Seller List.

Ze is bovendien geëerd door de Canadese overheid en de staat Québec voor haar literaire werk en haar beschrijving van het provinciale leven. En ze is een vriendin van Hillary. Dat zou allemaal weinig indruk maken als ze suffe boeken zou schrijven, maar dat is echt niet het geval. Het zijn sfeervolle en spannende verhalen en vooral de eigenaren van een e-reader zouden er gerust een paar euro aan kunnen wagen. 

 


De Strip is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.
 
 
Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
 

5 opmerkingen:

martin zei

Jan ze zouden je bijna moeten betalen als pleitbezorger van de e-reader. Er is nog een argument. Mensen kunnen kleiner gaan wonen als ze muziek en tekst digitaal zouden bewaren. (Overigens lees ik net dat in Ierland 10% van de elektriciteit naar datacentra gaat. Vermoedelijk zijn e-boeken maar een klein fragment van de dataverspreiding, bewegend beeld en geluid nemen vast meer voor hun rekening dan boeken.)

Jan de Stripman zei

@martin - Een e-boek dat ergens op een server staat kost niet veel energie. Het zijn kleine bestanden dus van de server naar je e-reader gaat in seconden. Ook als je het gedownload hebt kost het geen stroom, totdat je het gaat lezen. E-readers gebruiken niet veel stroom, ik moet de mijne zo eens in de week opladen en ik lees dagelijks. Ik schat dat een smartphone al snel een keer of 5 vaker moet worden opgeladen. Daarbij kan al die elektriciteit duurzaam opgewekt worden.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Hillary staat op mijn to-do-list voor 2022. Nadat ik eerst wat non-fictie zal lezen in dat jaar. Dit ter afwisseling van een jaar lang detectives over P.I. Kinsey Millhone. Nog 2 1/2 deel, dan ben ik erdoorheen. Wellicht vlak voor kerst gerealiseerd.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Je maakt er werk van. Maar Hillary krijgt minder goede kritieken van de boeken van haar co-auteur alleen. Ben benieuwd hoe het je bevalt...

Jan de Stripman zei

Dat moet zijn: '...dan de boeken van haar co-auteur alleen...'