zondag 31 maart 2024

Alles is groter, mooier en beter in Amerika


Er zijn mensen
die dat vinden en je kunt het er niet mee eens zijn maar, wat vogels betreft, zit er wel iets in. Er komen best leuke vogels op mijn balkon, de boomklever en de grote bonte specht, zijn zeker mooi, net als de holenduif en de mezen. Maar ze vallen toch een beetje in het niet, bij wat je zou kunnen zien, als je een balkon had in North Carolina.

De afgelopen weken keek ik regelmatig naar een webcam, die te volgen is via YouTube en gericht is op een voederplaats, in een tuin, in die staat in het oosten van de VS. Heb ik één spechtensoort op mijn balkon en heel soms een tweede, daar zie ik er elke dag minstens drie. En die derde is een behoorlijk spectaculaire, de Red Bellied Woodpecker

Je zou denken dat die specht een rode buik heeft, maar dat is nauwelijks het geval. Het dier is overwegend wit, met een knalrode kruin en zwarte dwarsstrepen over de vleugels en rug. Een prachtige vogel. Maar daar blijft het niet bij. Een andere opvallende verschijning is de Northern Cardinal, een vogel die niet te vergelijken is met een soort die wij hebben. Het is een soort van buitenmodel vink.

Het vrouwtje van de Cardinal is al heel mooi gekleurd, met bruine en gele tinten over het lichaam, oranje accenten in de vleugels en een leuk oranje kuifje. Maar het mannetje is nog opvallender, helemaal spetterend oranjerood, met een zwarte rand rond de felrode snavel en ook zo'n leuk kuifje.

Er zijn nog andere vogels te zien met een kuif. Bijvoorbeeld de Tufted Titmouse, maar die is uitgevoerd in verschillende tinten grijs, met opvallend donkere ogen en een oranjebruine vlek onder de vleugels. Dan is de Blue Jay een meer sprankelende verschijning. Dat is een kraaiachtige, een beetje te vergelijken met onze gaai, maar dan met een langere staart en een mooie kuif. De Blue Jay heeft verder een verenkleed in een prachtig blauw, wit en zwart patroon.

Nog blauwer is de Eastern Blue Bird, een kleine lijsterachtige met een knalblauwe rug en kop. De borst is oranjebruin. Zoals bij veel vogels is het mannetje feller gekleurd dan het vrouwtje. Dat is ook het geval bij de Pine Warbler, een kleine zanger, die fel geel is, met een groene rug en vleugels.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Zelfs eenvoudige vogels als mussen, merels en vinken hebben, in Amerika, felle kleuraccenten. En er zijn er dan ook nog 3 of 4 varianten van, de één nog bonter gekleurd dan de ander. De enige vogels, die ik gezien heb, die saaier van kleur zijn dan de onze, zijn de mezen en de boomklevers.

De Amerikaanse mees, de CarolinaChickadee, is een leuk vogeltje, maar helemaal zwart, wit en grijs. Niet het groen, geel, of blauw, van onze kool- en pimpelmezen. En dat geldt ook voor de White Breasted Nuthatch, die leuk is, maar niet zo mooi gekleurd als onze boomklever.

Daar staat tegenover dat ze daar een paar verschillende soorten Nuthatches hebben. Ze hebben sowieso veel meer soorten. Ik heb er hier maar een handvol genoemd. Op YouTube staat dat er 50 verschillende vogelsoorten gezien zijn, op de voederplaats, sinds januari vorig jaar. Van zulke aantallen kunnen wij hier alleen maar dromen.

Maar goed. Toch ben ik blij dat er ook dit jaar weer pimpelmezen aan het nestelen zijn op mijn balkonnetje. En daar heb ik geen webcam bij nodig.

Wie ook de prachtige vogels van North Carolina wil zien kan naar de YouTube-stream van Just Bill. De camera staat 24 uur per dag aan, maar hou er rekening mee dat het daar 6 uur vroeger is. 

 

 
De Strip is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van dit verhaal.
 
Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal.
 
Klik op de tekening voor een grotere weergave. 
 

4 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

De evolutie is het Amerikaanse continent kennelijk goed gezind geweest wat de diversiteit aan vogels betreft.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Ze hebben misschien ook minder geleden onder het oprukken van de mens.

martin zei

Ik heb een tijdje de tuinvogels hier bijgehouden. Weet niet meer hoever ik kwam en de staartmezen heb ik al lang niet meer geien, net zoals de boomklever de boel verlaten heeft en de vink een tijdje een vast klant, niet meer gezien. Ik denk dat er een 20 soorten zijn gepasseerd. Hartje Amsterdam, toch niet gek. Maar inderdaad er zijn baas en bovenbaas.

Jan de Stripman zei

@martin - Ik heb het hier ook wel zien veranderen. De spechten en boomklevers doen het goed, maar ook hier al tijden geen staartmees meer gezien. Ook kwamen er vroeger glanskoppen op mijn balkon, nu niet meer.
Daar staat tegenover dat ik het afgelopen jaar regelmatig puttertjes zag, aan de rand van het park. En de laatste maanden is de holenduif een vaste bezoeker geworden. Kokmeeuwen zie ik dan weer veel minder dan vroeger...