zondag 24 juli 2022

Record hitte


Zo, de warme dagen
een beetje goed doorgekomen ? Bij ons was het behoorlijk broeierig in huis, maar we hebben het overleefd. We wonen op de bovenste etage, wat mooi is voor het uitzicht, zoals jullie regelmatig aan mijn zonsopkomstfoto's kunnen zien. Maar de zon staat daarna wel een groot deel van de ochtend op dat raam te branden.

We hebben bamboe rolgordijnen, wat doorgaans wel afdoende is. Maar bij echt grote hitte moeten we er een laken overheen spannen, om het in de woonkamer een beetje draaglijk te houden. Helaas kan dat niet aan de buitenkant van het raam, wat een stuk effectiever zou zijn. Dan zou ik op het dak moeten klimmen en daar waag ik mijn breekbare botten niet aan.

De slaapkamers en de keuken komen vol in de zon, als die een beetje bij het zijraam wegdraait. Maar aan die kant hebben we ook ons balkon, dus kunnen we voor die ramen wel lakens en handdoeken hangen, als het erg warm dreigt te worden. Dan is het, voor een groot deel van de dag, ramen en deuren dicht, gordijnen ervoor en wachten tot het avond wordt.

Het helpt wel dat we een aantal ventilatoren in huis hebben. Een grote aan het plafond, in de woonkamer, en een paar kleine die we naar behoefte kunnen verplaatsen. Beweging in de lucht voelt altijd een stuk koeler aan, dan stilstaande hitte.

De recordwarmte van dinsdag hielden we zo behoorlijk goed buiten. Terwijl het op het balkon ruim 40 graden was – volgens de thermometer in de bloembak zelfs bijna 50 graden – was het in huis maar een graad of 26. Maar de dag erna, toen het buitentemperatuur gezakt was, tot een draaglijke 31 graden, hielden we het binnen niet echt koel meer.

Als de zon een paar dagen op de buitenmuren en het dak staat te blakeren is er natuurlijk geen houden meer aan. Dan wordt het binnen steeds warmer, hoeveel ramen je ook dicht en afgeschermd houdt. Eigenlijk duurde het tot zaterdag voordat het binnen weer echt fris aanvoelde. En toen werd er, voor zondag, alweer 30 graden voorspeld. Gelukkig geen 39, dit keer. Dus ook die warme dag zullen we wel overleven.

Een bijkomende factor, in deze warme dagen, is dat we Daizy, de logeerpoes, in huis hebben. Heel gezellig, het is een schat van een kat, maar we moeten wel een beetje oppassen met het openzetten van ramen en balkondeuren.

Je wil niet bij je kleinkinderen aankomen met de mededeling dat hun Daizy, van drie hoog, naar beneden gedoken is. Dat is niet zo vrolijk thuiskomen van vakantie. En we willen haar ook niet de hele dag alleen in een afgesloten kamertje zetten, dus is het een beetje schipperen tussen gezelligheid met de kat en de broodnodige frisse lucht.

Alles bij elkaar kan het dus nog best warm zijn, als we ons 's avonds te ruste leggen. Dan gaat de kat wel even apart en in de rest van het huis alle ramen tegen elkaar open. Met gevolg dat het best wel fris kan aanvoelen als we 's ochtends weer wakker worden.

Ja, beste lezers, het is een heel getob, hoor, met die warmte. En waarschijnlijk gaat dit gewoon worden, in deze opwarmende wereld. Vorig jaar hebben we geboft, met een koele zomer, maar het jaar daarvoor was het bloedheet. En deze zomer is nog maar net begonnen...

 
De Strip is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 en deel 10 van dit verhaal.
 
Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.
 
Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
 

5 opmerkingen:

Corry zei

Met z'n allen kunnen we behoorlijk druk zijn om de buitentemperaturen ook echt buiten te houden.
Vandaag is het een winderig zomerweertje, goed voor de zeilen op het water en vol te houden als landrot.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Zolang Daizy een binnenleven gewend is, lijkt het me geen probleem. Is ze meer een buitenkat, ja dan wordt het uitkijken.

Jan de Stripman zei

@corry - Buitenlucht hoort buiten, ze ik altijd maar...;o)

@zelfstandig journalist - Het is een Vlaamse kat ! Thuis, in Wuustwezel, mag ze wel in de tuin en ze is hier wel eens, onder begeleiding, op het balkon geweest. Maar ze past zich keurig aan aan de geboden mogelijkheden...;o)

martin zei

Dikke muren houden de warmte inderdaad buiten, maar als ze warm zijn dan worden ze niet zo een twee drie weer koel. Mijn vriendin werkt in een oud ziekenhuis daar was het goed te doen in de gang. De volgende dag was het als wat opgewrmd.
Zelf heb ik weinig last van de warmte gehad. Ik kijk dan ook de hele dag naar mannen die zakjes of panty's met ijsblokjes onder hun shirtje steken. Hoog op de ruggegraad werkt dat het best. Brrrr.

Jan de Stripman zei

@martin - over opwarmen en afkoelen gesproken: Bij ons is de WC altijd de koelste plek als het warm weer wordt, maar het warmst als het weer wat afgekoeld is...