zondag 15 november 2020

Het grasveld krijgt nieuwe beplanting


Hoe lang is het nou geleden ?
Twee jaar, bijna op de dag af, dat ik gebeld werd door een meneer van de gemeente, over het grasveld naast onze flat. Ik had me druk gemaakt over het telkens maar wegmaaien van alles wat groen en bloem was en mijn klaagzang naar de plaatselijke krant gestuurd.

De gemeente zegt immers dat ze zich in wil zetten voor de biodiversiteit ? Nou, daar komt niet veel van terecht als je elke week al die gazons kaal scheert. Ik had zelf wat aarde uit het grasveld gehaald en in bloempotten op mijn balkon gedaan. Daarin kwam van alles tot bloei, paardenbloemen, madeliefjes, ereprijs, weegbree, duizendblad, klaver, hoornbloem, allemaal bloemen die bestoven worden door insecten. Wat minder vaak maaien zou goed zijn voor die plantjes en de dieren.

Dat zat er waarschijnlijk niet in, zei de gemeenteman, maar er was wel opdracht gegeven aan een bureau om te onderzoeken of er insectvriendelijke beplanting zou kunnen komen. Beter wat dat niets, zou ik zeggen en nu, na twee jaar, is er een plan.

Er komt meer kleur en nieuwe 'plantvakken', waarin 'bloeiende en kleurige beplanting die weinig onderhoud vraagt (…) vlinders, hommels en andere insecten' gaat lokken. Tegelijkertijd worden er bomen, die er slecht aan toe zijn, gekapt en deels vervangen door nieuwe exemplaren.

Voor ons gazon betekent het dat er twee hemelbomen gekapt worden, zodat nummer drie 'de ruimte krijgt om uit te groeien tot een volwassen boom'. Ook worden alle Japanse sierkersen gekapt, die er inderdaad een beetje pierig bijstaan. Deze worden vervangen door acht nieuwe bloesemboompjes.

De oppervlakte aan gras wordt kleiner, door de nieuwe plantvakken. Er zal dus minder te maaien zijn, maar ik vrees dat het scheermes er, in de toekomst, nog steeds met dezelfde frequentie overheen zal razen.

De brief die we over het plan kregen was opgevrolijkt met foto's van bloeiende planten, zodat we vast een beetje in de stemming konden komen. En laat ik nou niet meteen weer negatief gaan doen. Het is hartstikke lief dat er insectvriendelijke planten worden aangeplant.

Het is wel jammer van die hemelbomen, want daar was niets mis mee en die bloeien ook en ook daar komen insecten op af. En het zou nog beter zijn om de planten die van nature in het grasveld zitten meer de ruimte te geven. En dus – ik durf het haast niet te zeggen – minder te maaien.

De insecten, die van nature in onze buurt rondvliegen, zijn ingesteld – om niet te zeggen gespecialiseerd – op de wilde plantjes die tussen dat kortgeschoren gras groeien. Onkruid, wordt dat genoemd, maar het zijn de allerbelangrijkste planten als het om biodiversiteit gaat.

Je kunt wel nieuwe planten neerzetten, iets dat een hovenier uiteraard graag doet en ook daar zullen wel vlinders en hommels op af komen, maar dat zijn de soorten die niet zo nauw kijken. De generalisten, de insecten die met elke bloem genoegen nemen.

De ereprijs, een prachtig blauw bloemetje, dat elk jaar vergeefs z'n best doet om in het gazon te bloeien, heeft bijvoorbeeld zijn eigen bijensoort, de ereprijszandbij. Een zeldzame soort is het, die ook wel te vinden is op madeliefjes en hoornbloemen – en ook die staan tussen het gras. Zo'n bij heeft niets aan de krokussen, wilde tulpen, blauwe druifjes en anemonen die de gemeente aan gaat planten.

Ik had niet direct aandrang om mijn mening weer aan de gemeente kenbaar te maken, dat had de vorige keer immers niet veel uitgehaald. Maar mijn buurtgenoten klommen wel in de pen. Vandaar dat er gisteren een tweede brief in de bus lag. Het plan wordt aangepast.

Er worden nu wat minder bomen gekapt en wat meer teruggeplaatst en een enkel nieuw bloemenvak is geschrapt. Het maakt niet veel uit, maar hopelijk is iedereen tevreden. Jammer dat ze niet gevraagd hebben om wat minder te maaien... 



De Strip is een gouwe ouwe van de Stripman

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van het vorige verhaal.

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

3 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Je kunt niet alles hebben Jan. Dat grasmaaien, moet je je maar laten welgevallen.

martin zei

Ereprijs ik maakte er eens een gedichtje over.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Ik wil niet alles, ik wil alleen minder maaien. De rest kunnen ze laten zitten...

@martin - Ik ga kijken...