zondag 2 augustus 2020

Wegens internetstoring afwezig


Dat staat een beetje vreemd, want ik was niet echt afwezig. Ik was gewoon waar ik meestal ben, thuis. Maar, door die internetstoring kon ik niets van me laten horen, via e-mail, Facebook, of Twitter. Nou ja, bijna niets, maar daarover later.

Vrijdag was de warmste dag van het jaar en ik was 's ochtends even met de scootmobiel weggeweest. Na de lunch wilde ik me net terugtrekken voor een welverdiende siësta toen mijn vrouw riep, vanuit de woonkamer. 'De wifi doet het niet !'

Je ziet, wij worden een dagje ouder maar we gaan met onze tijd mee. Ik had mijn laptop bij de hand dus ik riep terug dat ik meteen even zou kijken. Onze provider heeft handige hulpprogrammaatjes waarmee je soms vanuit de luie stoel dingen kunt repareren.

Dit keer niet. Dus kwam ik overeind en liep naar de woonkamer. Even het modem opnieuw opstarten, dat helpt meestal wel. Maar nu niet, het apparaatje wilde niet op gang komen. Van het rijtje lampjes dat hoort te branden kwamen er maar 3 tot leven, de rest flitste vervolgens even in bonte kleurtjes en daarna begon het weer overnieuw.

Na een kwartiertje zei mijn vrouw: 'Je moet maar even de storingsdienst bellen.'

Fijn plan. Maar waar haal je een telefoonnummer vandaan als internet onbereikbaar is ? Telefoneren met de vaste lijn kon ook niet, want we hebben een alles-in-een abonnement.

'Ik kijk even op mijn smartphone,' zei mijn vrouw.

'Dat kan niet want we hebben geen wifi...,' begon ik maar ze had het al gevonden.

Hoe kan dat nou ? Dacht ik, maar enige tijd later begreep ik het. We hadden net haar prepaid beltegoed opgewaardeerd en als bonus had ze 1000 MB's gekregen. Om mee te internetten. Ik zei nog dat ze daar weinig aan had omdat ze altijd via ons thuisnetwerk het wereldwijde web op ging, maar nu bleken die MB's ineens hartstikke handig.

Ze vond niet direct een telefoonnummer maar wel een online helpdesk met allerlei tips en trucs. Na in te hebben gelogd werd op afstand onze verbinding getest en daarna begon het uitzetten en weer opstarten, het loskoppelen en weer aansluiten en het resetten van alle kastjes en verbindingen.

Ruim een uur later werkte het nog steeds niet en werd me aangeraden om een afspraak met een monteur te maken. Kon ook online, alleen kon hij niet eerder langskomen dan maandag.

Een weekend geen internet, televisie en telefoon... En net nu ik me zo verheugd had op het begin van het WK-snooker ! Nou ja, we hebben verschillende mobieltjes in huis en een smartphone, dus telefoneren zou nog wel gaan. Maar dat doe je ook niet de hele dag. Dat zou dus oude DVD-tjes kijken worden en nog meer boeken lezen dan anders.

Ik besloot om eerst maar eens een uurtje te gaan liggen. Het uitstellen van de siësta deed zich voelen. Daarna kwam ik op het idee om alles nog eens aan en uit te zetten, te resetten en los en weer vast te koppelen. Dat hielp in eerste instantie niet, maar net toen we ons aan een DVD over de beginjaren van The Beatles hadden gezet zag ik dat alle lampjes van het modem brandden. Hé ! Zou hij het weer doen ?

Nou, bijna. Televisie en telefoon bleken te werken, maar wifi en dus internet op mijn laptop kreeg ik niet aan de praat. Op de oude pc van mijn vrouw, die via een kabel aan het modem gekoppeld is werkte het wel. Dus daar zocht ik die helpdesk nog eens op. Deze keer kwam ik aan het eind van alle tips uit op een telefoonnummer. 24 uur per dag bereikbaar en gratis. Dan toch maar even bellen.

Uiteindelijk stelde de vriendelijke juffrouw, aan de andere kant van de lijn, voor om het modem nog maar eens op te starten. Dan zou de telefonische verbinding verbroken worden, maar ze zou me terugbellen als alles weer werkte.

Tsja...

Anderhalf uur later. Mijn vrouw en ik waren nu begonnen aan een DVD van de detectiveserie Magnum, uit de jaren '80, die eigenlijk verrassend leuk was. Het modem stond nog steeds dezelfde rondjes te draaien, 3 lampjes, een kleurige flits en dan weer overnieuw.

Ik ga toch nog maar eens bellen, dacht ik, na een plaspauze. Dit keer met mijn mobieltje. Ik kreeg natuurlijk een andere helpdeskmedewerker aan de lijn. Die probeerde nog eens de boel door te meten en mee te kijken, maar na een kwartiertje vruchteloos proberen viel de verbinding via mijn mobiel weg.

Na een paar minuten belde ik terug. Weer een andere medewerker. 'Ik denk niet dat u mij helpen kunt.' zei ik, 'maar ik vind het niet prettig om zo het contact te beëindigen, door het wegvallen van de verbinding.'

We wisselden wat overbodige informatie, onder andere over de monteur die gelukkig nog steeds ingeboekt stond voor maandag en daarna viel de verbinding opnieuw weg.

Ik liet het er maar bij. Het was inmiddels al na 9 uur 's avonds. We keken de aflevering van Magnum uit. De besnorde held reed rond in een rode Ferrari, ontliep een paar blonde, schaars geklede jongedames en een paar blaffende waakhonden en nam uiteindelijk wraak op de dood van een oude vriend.

Onderwijl hield ik een half oog op het Modem met z'n haperende lampjes. Ineens zag ik dat ze allemaal brandden ! Na controle bleek alles weer te werken, op de wifi na. 10 uur verder en niets opgeschoten. Internetten kon alleen via de smartphone van mijn vrouw en met haar oude pc.

Van de 1000 MB's waren er de volgende ochtend nog 850 over. Dus we moesten een beetje zuinig doen. Met de oude pc kon het wel, maar dat had ook z'n beperkingen.

Op Facebook had ik een mededeling gezet: 'Wegens internetstoring afwezig.' Want er waren anders vast mensen die zich af zouden vragen wat er met me aan de hand was.

Zaterdagmiddag kwam ik op het idee om mijn laptop met een kabel aan het modem te verbinden. Het was even puzzelen, want dan moest ik een andere kabel ontkoppelen, maar uiteindelijk lukte het. Een, beetje haperende, verbinding met het wereldwijde web was hersteld. De TV deed het ook, zodat ik naar het snooker kon kijken. Zo was het wel uit te houden tot maandag.


De Strip is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman

Klik hier voor deel 1 en deel 2 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal...


Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


5 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Magnum was best een leuke serie. Altijd met plezier naar gekeken. Maar ja, wie kan er tegenwoordig nu nog zonder internet?

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Ik had na een halve dag al ontwenningsverschijnselen...

martin zei

Was wegens vakantie op een camping met nauwelijks elektra (twee usb-oplaadpunten naar trage zonnestroom voor de hele camping) afgekoppeld van internet, whatsapp en telefoon. Ouderwets rustig. Maar ik had mijn eerste live wielerwedstrijd niet willen missen, dat kon gelukkig ook, ook al keek ik weer thuis en ruim een dag later. Het laat wel zien hoe gevangen we zijn aan de stroomtechnologie.

Jan de Stripman zei

@martin - Ja, dat klopt. Hoe zei de filosoof John Lennon dat ook alweer ? 'Je weet pas wat je hebt als je het kwijt bent.'

Jan de Stripman zei

En alles is inmiddels netjes en kosteloos herstelt door de provider...!