zondag 26 juli 2020

De grote vier en andere complotten


Afgelopen week zag ik een aflevering van de detectiveserie Poirot, naar de boeken van Agatha Christie. Dit keer was het de verfilming van 'The Big Four', een roman die verscheen in 1927 en die in het Nederlands logischerwijs 'De Grote Vier' heet.

Van Wikipedia begrijp ik dat de TV-makers het verhaal nogal omgegooid hebben. Ze beginnen, heel dramatisch, met de begrafenis van Poirot, die aan het eind natuurlijk helemaal niet dood blijkt te zijn. In de roman komt die schijnbegrafenis pas tegen het einde en volgt de wederopstanding kort daarop.

Maar ik ga niet het hele verhaal vertellen. Wat mij trof was een klein voorval ergens aan het begin van de aflevering. Het verhaal draait om een wereldomvattende samenzwering, van de mysterieuze Grote Vier, die akelige dingen doen en snode plannen hebben.

Een jonge journalist gaat op een zeker moment naar het ministerie van binnenlandse zaken om aandacht voor het complot te vragen. Daar wordt hij uitgelachen door de oudere functionaris die hij te spreken krijgt. Een groot complot, dat de hele wereld in gevaar brengt ! Belachelijk !

Een paar moorden verder staan de kranten er toch bol van en laat zelfs Poirot zich meeslepen. Grappig, dacht ik, we zijn bijna 100 jaar verder en mensen zijn nog steeds dol op complottheorieën.

Over de oorzaak van de corona-epidemie, bijvoorbeeld. Dat zou een samenzwering zijn van overheden, bedrijfsleven, mediamagnaten, wetenschappers, artsen en de rijken der aarde. We worden ziek gemaakt, of in ieder geval zwak en misselijk, zodat we makkelijker onder controle te houden zijn ! Er worden ons rechten afgepakt, maatregelen opgedrongen, straling over ons uitgezonden... Tsja.

Zelfs mensen die ik toch echt voor verstandig hou hebben me de afgelopen tijd gevraagd of ik alle overheidspropaganda geloof, die in kranten staat en op TV-journaals wordt uitgezonden. Ik ga er meestal maar niet tegenin, want wat moet je zeggen ?

Dat het toch wel erg onwaarschijnlijk is dat al die duizenden overheidsfunctionarissen, artsen, managers enz allemaal in één groot wereldwijd complot zitten ? Met welk doel dan ? Om ons er onder te houden ? Zo opstandig zijn wij toch niet ?

Wat ik wel geloof is dat de wereld groot, chaotisch en ingewikkeld is. Dat allerlei mensen, groepen en individuen, proberen om iets te veranderen of teweeg te brengen. Dat is een onoverzichtelijk gewoel, getrek en geduw en welke kant het opgaat weten we niet.

Het is heel aanlokkelijk om in die chaos verbanden te zien waar ze niet zijn. Een beetje zoals 'leylijnen' die sommige mensen op kaarten trekken. Ineens lijken kerken en hunebedden met elkaar verbonden. Dat moet toch iets betekenen !

Nee, dat is gewoon toeval. Net zoals er toevallig een virus opduikt terwijl bedrijven bezig zijn met een nieuw netwerk voor mobiele telefonie. Als dat netwerk er niet was dan was er wel iets anders geweest dat toevallig juist op het zelfde moment gebeurde. De invoering van zonnepanelen, windmolens, of elektrische auto's, bijvoorbeeld. Er is altijd wel een of ander voorval dat met een ander verbonden kan worden alsof het oorzaak en gevolg zijn.

En als er problemen zijn is het misschien niet zo gek om raad te vragen aan mensen die gekwalificeerd zijn in het betreffende vakgebied. Dus in dit geval – en de meeste andere – hecht ik meer geloof in de officiële deskundigen. Dat wil niet zeggen dat die altijd alles goed doen. Kritisch volgen mag en moet.

Maar verder maakt het niet zoveel uit wat ik ervan vind. Ik kan niet meer doen dan hopen dat we, met al ons geduw en getrek, samen toch een beetje de goede kant op gaan.

O, en bij Agatha Christie bleek het uiteindelijk ook geen echt complot te zijn...De Strip is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman

Klik hier voor deel 1 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal...


Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men3 opmerkingen:

martin zei

Wie weet Jan, bestaan we niet eens, zijn we slechts een projectie op de wand van een grot. Beelden we ons die hele corona, plasticsoep, klimaatverandering en een lekker bord eten slechts in. Op naar de volgende dia.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Het virus verscheen niet toevallig. Dat is geen complotdenken, maar een feit. En daar zijn we zelf schuldig aan.

Jan de Stripman zei

@martin - En het echte leven speelt zich af in onze dromen ?

@zelfstandig journalist - Er zijn oorzaken en gevolgen, maar er is meestal geen sprake van opzet of complotten...