zondag 28 november 2021

Kom maar op met die maatregelen


Ja, ja,
ik heb makkelijk praten, ik weet het wel. Ik ga toch al nooit naar festivals, theaters, bioscopen, nachtclubs, sportwedstrijden en zo. En maar zeer zelden naar een feest, kroeg of restaurant. Dus voor mij maakt het weinig verschil. Het enige dat er het afgelopen jaar veranderde was dat ik soms met een mondkapje naar de supermarkt moest en soms niet.

Het leven kan bijzonder rustig zijn, ook in tijden van corona. En je hoort mij daar niet over klagen, hoor. Ja, ik zou best 40 jaar jonger en fitter willen zijn en een avontuurlijker bestaan willen hebben, maar die tijd is voorbij. Wat op zich ook niet onplezierig is, want nu hoeft het allemaal niet meer zo nodig.

Dat is dan het voordeel van ouder worden. Dat je tevreden kunt zijn met wat je hebt en wat je nog wel kunt. Het helpt ook als de omgang met je directe familie en vrienden een beetje prettig is. Dan hoef je niet alleen te zitten kniezen. Nu doen we dat samen. Wel zo gezellig.

Want er wordt bij ons thuis ook wel eens gemopperd. Op onze medemensen die het zichzelf en de rest van de samenleving niet makkelijker maken. En ook wel eens op de politiek, die maar een beetje door moddert. En over de mensen die klagen dat er in hun vrijheid gesneden wordt. Laat ik daar in ieder geval iets over zeggen.

Samenleven met andere mensen betekent vrijheid inleveren. Dat begint al direct als je geboren wordt. Vaders en moeders proberen doorgaans hun kinderen enigszins in te dammen. Niet met het serviesgoed gooien, niet bijten, slaan, schoppen en spugen. Niet schelden, schreeuwen, of nare dingen zeggen en geen bushokjes slopen. Als kinderen al die dingen wel doen vinden we ze onopgevoed, verpest en verwend. Een beetje zoals de demonstranten van de laatste tijd.

Ook als mensen volwassen zijn betekent dat niet dat ze zomaar alles kunnen doen wat ze willen. Daarbij staan wetten in de weg en praktische bezwaren, schreef Willem Elschot. Al ging het daarbij om de vraag of hij zijn vrouw zou kunnen vermoorden.

Dat we elkaar niet mogen ombrengen is voor de meeste mensen nog wel te begrijpen. Maar je mag andere mensen ook niet nodeloos in gevaar brengen. Daarom hebben we bijvoorbeeld snelheidsbeperkingen in het verkeer. Daarom mogen bepaalde zaken niet zomaar aan iedereen verkocht worden. Denk aan drugs, alcohol, sommige gifstoffen en kernbommen. Daarom mag je geen vliegtuig besturen zonder vliegbrevet.

En daarom werd de afgelopen tijd aan mensen een bewijs gevraagd dat ze ingeënt waren, of van het virus hersteld, als ze aan bepaalde activiteiten mee wilden doen. Wie dat niet was mocht niet meedoen. Dat was niet om ze te pesten, of om hun vrijheid te beperken, maar om ze te beschermen.

Als je je niet wil laten inenten mag dat best, maar we vinden het niet goed dat je daarna je eigen gezondheid en die van anderen, nog meer in gevaar brengt. Als je geen rijbewijs wil halen, prima, maar dan mag je geen auto besturen. Te gevaarlijk. Een zorgzame samenleving beschermt zijn burgers.

Onze premier, die vast zijn best doet, maar niet echt doortastend is in zijn aanpak, zei dat er geen land is waar het helemaal goed gaat met de bestrijding van het virus. Toen dacht ik: Nieuw-Zeeland ! Maar goed, dat is een eilandengroep. Makkelijk af te sluiten van de rest van de wereld. En klaarblijkelijk schikt de bevolking zich daar, zonder veel morren, in strenge maatregelen. Het kan dus wel.

Maar hier willen we graag de economie sparen. De vliegtuigen laten vliegen, de schepen laten varen en de scholen open houden. Dan kun je nog een hele tijd maatregelen verwachten om de ergste gevolgen te bedwingen.

Allemaal niet zo heel erg, zolang je maar gezond blijft en niet in de zorg werkt. En afstand houden, handen wassen en thuisblijven helpt echt, ik ben in het afgelopen jaar zelfs niet verkouden geweest.


De Strip is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman.
 
Klik hier voor deel 1 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.
 
 
Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
 

zondag 21 november 2021

De vriendin van Hillary


Hillary Rodham Clinton,
de Amerikaanse oudminister en voormalig presidentskandidaat en presidentsvrouw, heeft een thriller geschreven. Het boek heet 'Staat Van Terreur' en gaat over terroristen en kernwapens. Niet direct onderwerpen waar ik warm voor loop.

Maar Hillary schreef het boek niet in haar eentje. Haar co-auteur en vriendin, Louise Penny, heeft een reputatie als schrijfster van detectiveromans, die vergeleken worden met de boeken van Agatha Christie en dat maakte me wel nieuwsgierig.

Toen bleek dat een deel van de romans van Penny, als Engelstalig e-boek, maar 3 euro per stuk kost bestelde ik snel deel 2 uit haar serie over de Canadese inspecteur Gamache. Inmiddels ben ik bezig aan deel 1, dat iets duurder is, maar het zijn zulke leuke boeken dat de prijs geen bezwaar is.

Ik weet dat ik nogal eens zeur over geld, maar ik ben gewoon verbaasd hoe goedkoop boeken kunnen zijn als ze niet van kostbaar papier zijn gemaakt en per vrachtauto, of schip, vervoerd hoeven te worden. Voor een e-boek hoeft geen boom te sneuvelen en het heeft weinig CO2-uitstoot, het is goedkoop en ook nog eens goed voor de planeet.

De vergelijking met Agatha Christie wordt misschien snel gemaakt als iemand detectiveromans schrijft die spelen in een klein dorp. Maar de speurder van Penny is geen underdog, geen excentriek mannetje, of oud dametje, dat tegen ieders verwachting in de misdaad oplost.

Haar inspecteur Gamache is hoofd van de afdeling moordzaken van de politie van de Canadese, Franstalige, provincie Québec. Hij is een natuurlijke leider, een teamspeler, een forse man, met mensenkennis en een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Gelukkig heeft hij ook zijn zwakke kanten en wordt er achter de schermen aan zijn stoelpoten gezaagd, anders zou hij teveel de perfecte held zijn.

De verhalen spelen in een klein, fictief dorpje, Three Pines, dat bevolkt wordt door kleurrijke types. Kunstenaars en mensen die de grote stad ontvlucht zijn, om een boekwinkeltje, of een restaurant te beginnen, maar ook de nazaten van de houthakkers, vissers en berenjagers die het dorp ooit gesticht hebben. Verder is de dorpsbevolking een mix van gereserveerde Britten en extraverte Franstaligen. Twee culturele uitersten die voor de nodige wrijving zorgen.

Penny beschrijft de wederwaardigheden van haar bijfiguren met humor, maar je moet als lezer wel tegen wat dorpse kneuterigheid kunnen. Denk wat sfeer betreft aan een TV-serie als Midsomer Murders, maar dan met veel strengere winters en meer spectaculaire scenes.

Er zijn boeken van Louise Penny in het Nederlands vertaald, maar niet de hele reeks is in onze taal verkrijgbaar. Dat is verwonderlijk want ze is, in Canada en de VS, zeer succesvol. Ze won vijf keer de Agatha Award, jawel, genoemd naar Agatha Christie en vijf keer de Anthony Award, ingesteld door het genootschap van Mystery Writers of America. Een aantal van haar boeken heeft de eerste plaats gehaald in de New York Times Best-Seller List.

Ze is bovendien geëerd door de Canadese overheid en de staat Québec voor haar literaire werk en haar beschrijving van het provinciale leven. En ze is een vriendin van Hillary. Dat zou allemaal weinig indruk maken als ze suffe boeken zou schrijven, maar dat is echt niet het geval. Het zijn sfeervolle en spannende verhalen en vooral de eigenaren van een e-reader zouden er gerust een paar euro aan kunnen wagen. 

 


De Strip is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.
 
 
Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
 

zondag 14 november 2021

Medemenselijkheid


Het is half acht
's ochtends, buiten schemert het en ik hoor een roodborstje zingen. Hoe zou het zijn met het klimaatakkoord, vraag ik me af en met de vluchtelingen aan de Poolse grens ?

Aha ! Er is een slotakkoord bereikt op de klimaatconferentie in Glasgow. Op het laatste moment werd er nog onderhandeld omdat een aantal landen toch nog langer door wilde gaan met vervuilen en geld verdienen, terwijl anderen vonden dat ze al zoveel schade hadden geleden dat ze daarvoor met geld gecompenseerd zouden moeten worden.

Het leek een discussie tussen vrouwen van exotische eilanden, met bloemen in het haar en mannen uit directiekamers, in strakke pakken. Eenvoudige levens tegenover economische belangen. Mijn sympathie ging uit naar de vrouwen, maar ik vreesde het ergste. Mannen in strakke pakken hebben meestal weinig gevoel voor medemenselijkheid.

Nu is er dan toch een akkoord, maar volgens de krant is niemand er echt tevreden over. De 197 landen hebben besloten om van alles wat te gaan doen. Een beetje minder hier, een beetje geld daar en nog wat langer vervuilen om iedereen maar over de streep te trekken.

Ondertussen zitten aan de grens tussen Belarus en Polen duizenden mensen, in de kou, aan de rand van een van de mooiste bosgebieden van Europa. De dictator Loekasjenko wil zo de Europese Unie destabiliseren, omdat hij boos is over sancties. Alsof dat grote en rijke Europa uit het evenwicht zou raken door een paar duizend vluchtelingen.

Ook hier lijkt er niet veel medemenselijkheid te vinden. Toch lees ik in de krant dat er aan Poolse kant ook goederen worden ingezameld om de gestrande gezinnen te helpen. Hier staan eenvoudige mensen tegenover gewapende militairen.

Volgens de correspondent van de Volkskrant komt de 'vluchtelingencrisis' wel goed uit voor de Poolse regering. Het leidt de aandacht af van de problemen die Polen had met de Europese Unie en ook van het coronavirus. Er zijn in Polen veel besmettingen, maar de maatregelen om die in te dammen zijn erg impopulair.

Dat brengt ons weer terug in eigen land. Veel besmettingen en veel gemopper over maatregelen. Volgens mij kunnen we hier ook wel wat meer medemenselijkheid gebruiken. Het gaat tenslotte niet alleen om je eigen comfortabele leventje, maar ook om het leven van anderen.

Buiten wordt het langzaam licht. Beetje grauwe lucht. Toch maar weer een fijne week gewenst...



De Strip is gemaakt door de Stripman zelf en is het vervolg op dit  verhaal.
Klik hier voor deel 1 - deel 2 en deel 3 van deze episode.
 
Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 - deel 11 - deel 12 - deel 13 - deel 14 - deel 15 en deel 16 van het vorige verhaal van de Geheimzinnige Hulpman.
 
Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
 

zondag 7 november 2021

Het dodo-effect


'Please lock me away...',
zong Paul McCartney lang geleden. Hij zat nog op de middelbare school en wilde zijn vrienden, John en George, een van zijn zelfgeschreven liedjes voorspelen. Maar de twee schoten in een lachstuip: 'Sluit mij maar op, alsjeblieft ! Ja, natuurlijk, Paul !'

Jaren later, in 1964, werd het liedje opgenomen door het duo Peter & Gordon en werd het een grote hit, onder de titel 'A World Without Love'. The Beatles hebben het nooit op de plaat gezet, waarschijnlijk vanwege die beginzin.

Bijna was ik dit verhaaltje begonnen met: 'Ik loop een beetje achter...'. Maar net op tijd realiseerde ik me dat de lezers dan zouden roepen: 'Ja, Jan, natuurlijk ! Dat weten we ! Hahaha...'. Waarna ik de grootste moeite zou hebben om de orde weer een beetje te herstellen.

Eerste indrukken zijn belangrijk en het is zo'n eerste indruk waaronder het imago van de dodo, de legendarische, uitgestorven loopvogel van het eiland Mauritius, nog steeds lijdt. Ik hoorde vanochtend vroeg een aflevering van het radioprogramma Vroege Vogels, van twee maanden geleden. Vandaar dat ik wou beginnen met te zeggen dat ik wat achter loop.

Ik beluister de uitzendingen altijd achteraf, je kunt ze downloaden als podcast, als ik 's ochtends vroeg wakker ben geworden maar nog niet op wil staan. Nou ja, ik moet wel mijn bed uit dan, ik ben inmiddels ook een dagje ouder en dan moet je wat vaker naar het toilet. Maar ik dwaal af...

De dodo dus. Wij denken waarschijnlijk allemaal dat dat een domme, dikke vogel was. Ik heb een plastic modelletje van het dier naast mijn laptop staan, ooit cadeau gekregen van de kinderen en dat ziet er plomp en niet erg slim uit. Een bolrond lichaam, grote poten, kleine vleugels, een grote snavel, verbaasd kijkende oogjes en een komisch plukje veren als staart.

Maar zo heeft de dodo er dus helemaal niet uitgezien. Die verkeerde weergave hebben we te danken aan een schilderij van Roelant Saverij, uit 1628. Daar staat de domme, dikke dodo op, precies zoals we hem kennen.

Maar Saverij schilderde de dodo, die toen nog wel in levende lijve aanwezig was op Mauritius, waarschijnlijk met een opgezet exemplaar als voorbeeld. Moderne reconstructies maken het aannemelijk dat de vogel in werkelijkheid veel slanker was en meer rechtop liep.

Zijn domme en koddige imago heeft de dodo ook te danken aan het feit dat hij zo makkelijk te vangen was. Maar dat kwam omdat het dier niet schuw was. Hij had op Mauritius geen natuurlijke vijanden, dus toen er Hollandse zeelieden arriveerden kwamen de vogels nieuwsgierig naderbij.

De Nederlanders hebben geprobeerd om de dodo's op te eten, maar ze waren niet erg lekker, dus werden ze 'walgvogels' genoemd. De ratten, die ook met de schepen meekwamen, zijn de dodo uiteindelijk fataal geworden. Die vraten de eieren en jongen van de vogels op, zodat we nu zitten met een heel verkeerde indruk.

Het dodo-effect, dat kan heel hardnekkig zijn. Met Paul McCartney en zijn liedjes is het later nog aardig goed gekomen, maar de dodo...? Op de website van Vroege Vogels kun je zien hoe hij er waarschijnlijk in het echt heeft uitgezien. Als een redelijk slanke loopvogel met een flinke snavel. Niks dom en dik. 

 


De Strip is gemaakt door de Stripman zelf en is het vervolg op dit  verhaal.
Klik hier voor deel 1 en deel 2 van deze episode.
 
Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 - deel 11 - deel 12 - deel 13 - deel 14 - deel 15 en deel 16 van het vorige verhaal van de Geheimzinnige Hulpman.
 
Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men