Vanochtend viel er
een glas uit de kast. Ik opende het deurtje om een glaasje van de
onderste plank te pakken. Van het balkon had ik wat takjes lavas
geplukt, die ik vanavond in een omelet wil verwerken. Ik had ze onder
de kraan afgespoeld en wilde ze zolang in het water zetten.
Maar toen ik de
deur van het kastje opende viel er dus, van de middelste plank, een
glas naar beneden. Het was een champagneglas, zo'n hoog model dat men
ook wel flûte noemt.
We drinken maar zelden champagne, maar
voor het geval er eens een fles in huis komt, door een feestelijke
bezoeker meegenomen, of bij een bijzondere gelegenheid aangeschaft,
dan zijn we voorbereid.
Het glas viel langs mijn verschrikte
hoofd, op het houten werkblad en brak daar in drie stukken. Dat wil
zeggen, het voetje brak er af, de steel in tweeën en het eigenlijke
glas viel alleen verder. Het landde op de tegelvloer van de keuken en
stuiterde daar wat rond, voor het tot stilstand kwam. Nog helemaal
heel !
Een paar jaar
geleden heb ik me eens lelijk gesneden aan een stuk glas dat
onbeschermd in een vuilniszak zat. Ik had de zak in de tamelijk volle
vuilcontainer gestopt en wilde hem wat aanduwen, voor ik de deksel
weer dicht deed.
Aanvankelijk had
ik niet eens door dat ik me gesneden had. Zo scherp kan glas zijn. Ik
dacht eerst, wat is dat nou voor rood spul, daar op die vuilniszak.
Het was mijn eigen bloed.
Als het op bloederige wonden aankomt
ben ik geen held. Maar ik pakte mijn zakdoek, wond die om mijn vinger
en ging terug naar boven. Daar ging ik toch nog bijna van mijn
stokje.
Uiteindelijk heb ik aan die snee een
gevoelloos plekje, op het topje van mijn linkerpink, overgehouden.
Dat risico moeten we in het vervolg zien te vermijden. Dus viste ik
vanochtend een leeg melkpak uit de vuilnisbak, knipte het open en
deed daar de stukken glas in. Zo kunnen ze geen kwaad meer...
Op de foto: De wolkenlucht van
vanochtend...
15 opmerkingen:
dat is inderdaad de veiligste manier, inpakken.
Het is een verschrikkelijk cliché, maar scherven brengen geluk, toch?
(en van champagne word ik gelukkig :-)
Het glaswerk niet laten vallen is natuurlijk óók een optie.
@lebonton - We kunnen niet voorzichtig genoeg zijn...;o)
@margreet - Wat extra geluk is nooit weg...!
@glaswerk - Dit glaswerk sprong vrijwillig. Al moet niet uitgesloten worden dat het door zijn soortgenoten de kast uit geduwd werd...;o)
De kas een beetje vol, net als bij mij:-)
Slim!
@antoinette - Ja, het is proppen. En als je aan de ene kant teveel propt, vallen aan de andere kant de glazen uit de kast...;o)
@zelfstandig journalist - Een ezel snijdt zich geen 2 keer... enz...;o)
Met het mooie weer meende ik eerst even dat je de champagne open hebt gemaakt.
Maar het is inderdaad beter om voorzichtig te zijn.
Pas je ook op als je naar buiten gaat? Het is extra lekker!
Vriendelijke groet
@ron alberts - Geen zorgen, vandaag is een balkondag...;o)
Vanwege ruimte gebrek gekozen voor een flute i.p.v. een coupe? Of een kwestie van smaak? Champagne 'mag' uit twee heel verschillende glazen gedronken worden. Dat is maar weinig drankjes voorbehouden.
Ja, dat blijft linke soep, glas zo in de vuilnisbak doen.
Jouw oplossing met het melkpak is mooi, die wanden zijn lekker taai, safety first! :-)
Hier in huize Bart - je voelt hem misschien al aankomen - springen er ook regelmatig busjes peper, pakjes paneermeel en flesjes maggi uit de keukenkastjes, hun vrijheid tegemoet.
Als het weer eens gebeurt tel ik even tot tien, voor ik de troep gelaten opruim... ;-)
...maar wat een prachtige wolkenlucht Jan, laten we het daar eens over hebben... ;-)
@martin - Die coupes zouden inderdaad meer plaats innemen. Maar ik heb ook het gevoel dat ze wat ouderwetser zijn...;o)
@bart - Het leek me een aardige combinatie, zo'n dagelijks voorval en de wolken van die dag...;o)
Genever in een tumbler is best heel hip, maar van mij hoeft het niet. Cognac uit een niet-cognacglas kan ik me niet voorstellen. Het is allemaal reuze ouderwets, maar niet voor niets bedacht. Van champagne heb ik geen kaas gegeten, maar inderdaad heeft de flute de cou[pe vervangen. In een artikel (http://www.notcot.com/archives/2009/05/veuve-clicquot-8.php) hierover vond ik de volgende beschrijving van het ideale champagne glas. (Een beetje bourgogneglas komt er dicht in de buurt.)
@martin - Leuk, al die verschillende modellen ! Het is zoals veel andere gebruiksvoorwerpen, ze hebben een bepaalde vorm waarover nagedacht is. Toch verandert die vorm door de jaren heen. Nieuwe mode, nieuwe inzichten. Maar de champagne zal niet zo heel verschillend smaken, uit het ene of het andere glas...;o)
Een reactie posten