zondag 3 juli 2022

Atoomenergie ? Nee, bedankt !


'Nuclear Power ?
No Thanks !' 'Atomkraft ? Nej Tak !' 'Nuklearra ? Es Eskerrik Asko !'

Voor een van onze optredens had ik, een jaar of drie geleden, een stel buttons aangeschaft. Tegen kernenergie. Dat leek me leuk, nostalgisch. We keken immers, als muzikaal protestgroepje, terug op de jaren '80.

Maar wat zag ik gisteren op het TV-journaal ? De olijk glimlachende minister, van energie en klimaat, die aankondigde dat het kabinet 2 nieuwe kerncentrales wil bouwen. Zijn we ineens 40 jaar terug in de tijd ? Het lijkt er veel op.

Het bouwen van kerncentrales is altijd al een liberale droom geweest. Vooral VVD-politici kwamen telkens weer met plannen in die richting. Deze minister is van D'66, maar vergis je niet, dat is ook een liberale partij, ook al doen ze af en toe net alsof ze progressief zijn.

Het enige nieuwe argument is dat hij het klimaat erbij haalt. Om de doelstellingen te halen hebben we kernenergie nodig, zegt hij. Wat niet echt een sterk argument is, want het zal nog heel wat jaren duren voor er nieuwe, werkende kerncentrales in ons land zouden kunnen staan. Om de klimaatdoelen te halen komen die dan te laat. Daarvoor moeten er nu maatregelen worden genomen.

En verder ? Kernenergie is schoon, zeggen de voorstanders. Het afval, dat duizenden jaren veilig opgeslagen moet worden, negeren ze dan maar even. Kernenergie is goedkoop ? Dat valt ook tegen als je de bouw van de centrales, wat miljarden kost, en de opslag en bewaking van het afval meerekent. Het zijn de kosten die, tot nu toe, de bouw van een nieuwe centrale in ons land hebben tegengehouden. Geen energiemaatschappij is er in geïnteresseerd.

Kernenergie is veilig ? Dat zou ik misschien willen geloven als er plannen waren om die twee centrales in de randstad te bouwen. Geloof mij, dat gaat niet gebeuren. Als ze er komen dan worden ze zo dicht mogelijk bij de Belgische of Duitse grens gebouwd. In de hoop dat, bij een kernramp, de wind goed staat.

Kernenergie is een schijnbeweging. Een reden om geen andere, ingrijpende, maatregelen te nemen. Als de minister zich serieus in wil zetten voor het klimaat dan zal hij moeten streven naar het gebruik van andere, echt duurzame, energiebronnen. En vooral het stoppen van de groei. We zullen minder energie moeten gaan gebruiken. Wij allemaal, als burgers, maar vooral de industrie.

'Nuclear Power ? No Thanks !' 'Atomkraft ? Nej Tak !' 'Nuklearra ? Es Eskerrik Asko !' De buttons en stickers zijn, in allerlei talen, via internet te koop. Zelfs in het Baskisch...

 

 
De Strip is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 en deel 7 van dit verhaal.
 
Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.
 
Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
 

5 opmerkingen:

martin zei

Het toont maqar weer eens aan dat niets in marmer gebeiteld is.
Mijn vriendin ging gisteren demonstreren voor Baas in eigen buik (was overigns graag meegegaan). 's Avonds was het een onderwerp in het nieuws, met demonstranten aan de ene kant en getrainde Pro Livers aan de andere kant voor de balans in de nieuwsvoorziening.
Nei tak is door die buttons overigens vrijwel het enige Scandinavisch dat ik ken.

Jan de Stripman zei

@martin - Het is wel vermoeiend dat we telkens weer dezelfde oude koeien moeten bestrijden.

Maar met 'Es Eskerrik Asko' kunnen we nu ook in Baskenland uit de voeten...;o)

Jan de Stripman zei

Ze hebben trouwens ook 'Nee Bedankt !'- t-shirts en vlaggen...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Er zijn klimaatdoelen voor de korte termijn (2030) en voor de wat langere (2050). Kernenergie gaat duidelijk een Europees instrument zijn voor de wat langere termijn. Overigens neemt dat de nadelen ervan natuurlijk niet weg. Maar met zon en wind alleen redden we het niet, zeggen experts.

Jan de Stripman zei

Lees ik net in de Volkskrant, over de toenemende productie van zonnestroom:
' Recentelijk waren er zelfs dagen dat Nederland volledig draaide op duurzame stroom (ook van wind) en het gebeurt steeds vaker dat overdag een overvloed aan elektriciteit dreigt, waardoor afnemers zelfs betaald krijgen om stroom te gebruiken. '

Hoezo kerncentrales ?