Het is weer zondagochtend. De zon is nog niet op en donkere wolken drijven langzaam richting horizon, waar het al wel licht begint te worden, met lichtblauwe en oranje kleuren.
De afgelopen week hebben we wat nieuwe spulletjes gekocht voor in het huishouden. Het blijkt dat je best plezier kunt beleven aan een nieuwe afvalbak, een broodtrommel en een mooi rood afdruiprek.
Ondertussen las ik een boek over de geschiedenis van de Vikingen. Ik kom er eerdaags misschien nog wel op terug. Het is heel interessant en geeft een nieuwe blik op, wat de meesten van ons zullen zien als, die woeste plunderaars. Eén van de grappige details was een citaat uit een verslag van een Engelse monnik, over het bezoek van een groep Scandinavische handelaren.
De Vikingen deden niet alleen aan plundertochten maar ook aan iets vreedzamere handel. Het ging de monnik echter om hun uiterlijk en de verzorging daarvan. Hij beschreef met verwondering dat ze hun haren kamden, zich regelmatig wasten en schone kleren aantrokken. Allemaal dingen die hij van zijn landgenoten niet gewend was. Frivoliteiten noemde hij het.
Een ander detail is dat de Russen hun naam danken aan Scandinaviërs die met hun boten de grote rivieren, de Wolga, de Don en de Dnjepr oproeiden. Het woord 'Rus' is afgeleid van een Zweeds woord voor 'roeien'. De Russen waren dus eigenlijk Zweden die met een roeiboot het gebied, dat later Rusland genoemd zou worden, kwamen verkennen.
Het is een interessant boek. Voor het geval ik er later niet meer op terug kom geef ik de titel en auteur maar vast. In het Engels heet het 'A History Of The Vikings – Children Of Ash And Elm' en het is geschreven door Neil Price. Hij is een Britse archeoloog die professor is aan de Zweedse universiteit van Uppsala. Het boek is ook in het Nederlands vertaald.
Ondertussen lijkt het weer wat op te klaren buiten. De donkere wolken maken plaats voor meer lichtblauwe lucht, met hier en daar een roze streep. Het heeft de afgelopen dagen lekker geregend. Het is ook al herfst, natuurlijk.
De meeste bomen zijn nog aardig groen, maar hier en daar begint er één te verkleuren. Op het balkon heeft het bessenstruikje mooie rode blaadjes. Veel bessen heeft het weer niet gekregen dit jaar en wat er aan zat is razendsnel door de vogels opgegeten.
Zo hoort het natuurlijk ook.
Ps: Foto's van de zonsopkomst vind je hier
4 opmerkingen:
Nederlanders van onze leeftijd en ouder denken altijd al snel aan Isings' plaat van Dorestad als ze het woord Vikingen horen. Maar goed dat het weer Giro tijd is.
Niet alleen trappen mannen zich het ongans, maar ook zijn er beelden van oude tempels, kerken, kloosters, theaters, vuurtorens, kastelen en burchten. Moorse versterkingen verbazen niet zo in het Middellandse Zeegebied, maar de forten die Noormannen er bouwden doen dat wel - bij mij heel dom, steeds weer.
Dat ze een lijndienst op Noord-Amerika onderhielden hoorde ik een paar jaar geleden voor het eerst. Ik dacht dat het toeval was geweest dat ze er belandden, maar via IJsland en Groenland kwamen ze er navigerend op onder andere de smaak van de grondmonsters.
@martin - En dan zijn hun activiteiten in Oost-Europa, door de koude oorlog e.d. nog lange tijd onderbelicht gebleven. Het waren trouwens ook enorme slavendrijvers. Mensenhandel was net zo belangrijk als handel in goederen...
Dat de Vikingen hun sporen hebben achtergelaten in Rusland las ik eens in een boek over het Kremlin. Dat gebouw gaat trouwens ook al terug tot 1100 zoveel, maar daar hebben de Vikingen dan weer geen doen mee.
@zelfstandig journalist - Over het Kremlin ben ik nog niets tegengekomen. Ik lees net wel dat ze graffiti hebben achtergelaten in de Aya Sofia. Er waren Vikingen aangesteld als lijfwacht voor de keizer van Byzantium...
Een reactie posten