Er was de afgelopen week het een en ander te doen over de vraag of verzekeraars mogen bepalen welke arts wij kiezen, of dat we daar vrij in moeten zijn. Uiteindelijk heeft de minister besloten dat wie er voor betalen wil vrije artsenkeuze houdt, maar wie dat niet wil of kan, in sommige gevallen overgeleverd wordt aan de luimen van de verzekeraar.
Je kunt daar allerlei vragen bij stellen. Krijgt de verzekeraar zo niet teveel macht ? Krijg je als patiënt nog wel de beste zorg ? Of kiest je verzekering voor de goedkoopste optie ? Wordt de gezondheidszorg zo nog meer overgeleverd aan marktwerking en afhankelijk van kostenposten en economische belangen ? Worden artsen en behandelaars bedreigd in hun bestaan, als ze geen contracten met verzekeraars af willen sluiten ?
Zeker lijkt het dat de zorg voor een deel van ons slechter, of duurder wordt. En dat was niet wat ons beloofd werd, toen men begon met marktwerking in de zorg. Het zou allemaal beter, goedkoper en efficiënter worden. En dat blijkt niet zo te zijn. In ieder geval niet voor de patiënten en helaas niet alleen bij de verzekering van ziektekosten.
Ik las ook een bericht in de krant over Welzorg, een grote verstrekker van hulpmiddelen, zoals rolstoelen en scootmobielen. Welzorg heeft een groot aantal gemeenten als klant binnen gehaald, door zich als goed en goedkoop te presenteren. De praktijk blijkt anders. Het regent klachten over lange wachttijden en slechte service.
Op zich niet zo vreemd. Als je de goedkoopste wil zijn moet je ergens op bezuinigen. Jammer genoeg worden de zorgbehoevende inwoners van de gemeenten daar de dupe van. Een gemeentebestuurder vreest dat dat in de toekomst nog meer zal gebeuren, als de gemeenten meer zorgtaken op zich zullen gaan nemen.
Er moet meer gedaan worden, met minder geld, dus krijgt de klant slechtere zorg. Logisch en tragisch... Tenzij je genoeg geld hebt, om zelf je zorg te betalen, ben je overgeleverd aan gemeenten, die alles zo goedkoop mogelijk moeten inkopen en leveranciers, die zo goedkoop mogelijk willen leveren. Van echte marktwerking is geen sprake. Want als klant heb je niets te kiezen.
Ik heb het geluk dat ik mijn hulpmiddelen gekregen heb voor deze grote bezuinigingsronde. Via Welzorg, ook nog en zonder problemen. Nu maar hopen dat de boel heel blijft en voorlopig niet vervangen hoeft te worden...
De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 en deel 3 van dit verhaal.
Klik op de strip voor een grotere weergave.
Kijk hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.
Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011 - het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013
Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
6 opmerkingen:
Het is momenteel in om te zeggen dat het neoliberlisme (het primaat van de markt boven politiek, economnie, samenleving etc.) zijn langste tijd heeft gehad, maar daar handelen ze bij de PvdA nog niet echt naar.
Ik ben ook bang dat het nog wel even gaat duren, Martin. Al zou je hopen dat, naarmate de volgende verkiezingen naderen, er een kentering op zal treden. De steun voor dit kabinet is zo'n beetje gehalveerd. Doorgaan op de ingeslagen weg lijkt dan geen goed idee...
Zelfs als de PvdA op haar schreden terugkeert, is het leed al geschied.
@zelfstandig journalist - Voor een volgend kabinet is er in ieder geval veel te repareren...
De vraag is dan wie er in dat kabinet zitten ...
Met een betere efficiëntie kan je ook heel goed bezuinigen. Maar dat schijnt nergns te proberen zijn.
Een reactie posten