zondag 21 april 2013

Het eigen risico ging omhoog, de winst van de verzekeraars ook


Met ingang van dit jaar is het eigen risico in de zorg verhoogd naar 350 euro per verzekerde. Daar zit een ideologische gedachte achter. Wij, zorg-consumenten, moeten er iets van leren. We dienen te beseffen hoe duur al die behandelingen en medicijnen zijn. Door dat eigen risico moeten we gaan nadenken, voor we met elk wissewasje naar de dokter stappen.

In de praktijk valt dat nogal eens anders uit, natuurlijk. Mensen met een chronische ziekte of handicap, of ouderen met gezondheidsklachten, krijgen gewoon elk jaar de rekening gepresenteerd. Die hebben niet veel te kiezen.

Maar het kan gezonde mensen ook overkomen. Stel dat je met spoed naar een ziekenhuis gebracht moet worden, bijvoorbeeld na een ongeval. Ga je dan, terwijl je ligt te zieltogen op straat, nadenken over de vraag of je die ambulance nu zult laten komen, of niet ?

En wanneer je na verloop van tijd, na een dure ziekenhuisbehandeling, weer thuis komt ligt daar die rekening van 350 euro. Wat heb je dan geleerd ? Dat het een raar systeem is, waarschijnlijk.

Nog gekker is het bericht dat de zorgverzekeraars in het afgelopen jaar 1,4 miljard winst hebben gemaakt. Minister Schippers vindt dat prachtig. Het bewijst, zegt ze, dat de marktwerking werkt.

Hmm. Dat kan ik niet helemaal volgen. Volgens mij bewijst het dat, terwijl er aan de ene kant geroepen wordt dat de zorg te duur is en we meer zelf moeten betalen, er aan de andere kant grote winsten worden gemaakt. Zou daar niet iets tegen elkaar weggestreept kunnen worden ?

Naar verwachting gaan volgend jaar de verzekeringspremies omlaag. Zeker is dat niet, want de minister wil het de verzekeraars niet verplichten. Maar als die premies dalen wat hebben we dan geleerd ? Dat we de afgelopen jaren teveel betaald hebben ? Dat de zorg toch niet zo duur is als men ons heeft voorgespiegeld ?

Soms verlang ik erg terug naar het goeie ouwe ziekenfonds. Maar ik zal wel een sentimentele oude zeur zijn. Solidariteit is uit de mode, wie ziek wordt heeft gewoon pech gehad. Is dat misschien de les van de marktwerking ?




De Strip: Deze aflevering van het Stripmannen-vervolgverhaal is gemaakt door de Stripman. Klik hier voor deel 1 en deel 2 van dit verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


4 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

precies stripman, zieken moeten maar betalen, of ze het geld hebben of niet.
dat er een tijd was dat we premie betaalde zonder ziek te zijn, dat wordt vergeten.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Dat is in België toch beter geregeld. Hier betaalt iedereen gewoon een vast percentage voor de zorg in het algemeen via zijn/haar inkomen. De basisverzekering is gratis! Voor de aanvullende verzekering betaal je een kleine bijdrage per maand. Alhoewel, daarmee dek je dan weer niet de kosten van een langdurige ziekenhuisopname. Daar is dan weer de hospitalisatieverzekering voor. Al met al is het wel rechtvaardiger geregeld.

Jan de Stripman zei

@antoinette - Zo gaat dat, helaas...

@zelfstandig journalist - Die 'gratis' verzekering is zoiets als ons oude ziekenfonds. Je betaalt een percentage, waardoor ieder verzekerd is...

martin zei

Er kan bij iedereen 1.000 euro af als er een verbod op winst door zorgverlening komt?

Mijn eigen bijdrage is ieder jaar in de lente al op aan medicijnen. Daarna slik ik vrolijk en verzekerd door. Het smaakt dan opeens heel anders, minder bewust.