Als je gaat kamperen dan heb je aan weinig al genoeg. Je tentje houdt je uit de wind en uit de regen, maar verder biedt het niet veel luxe. Als je licht wil, of wil koken, dan moet je een zaklamp of brander meenemen, stromend water komt uit een fles en verwarming is een donzen slaapzak, of een reisgenoot.
Van een huis verwacht je meer. Een goed huis biedt niet alleen bescherming tegen wind en regen, maar ook isolatie tegen de kou en verwarming waar nodig. Het heeft warm en koud stromend water en energie voor verlichting en natuurlijk, om alle huishoudelijke apparaten draaiende te houden.
Op de camping doe je de was op de hand, of in een gezamenlijke wasmachine. Je luistert misschien naar de radio op je smartphone, als je die hebt. Toen ik nog kampeerde nam ik een klein transistorradio'tje mee. Als je thuis bent verwacht je meer comfort en gemak.
Maar ja, het gaat thuis ook wel eens mis. De afgelopen dagen leek het bij ons soms op kamperen. Naar de WC en onder de douche bij kaarslicht, bijvoorbeeld. Het lijkt romantisch, maar echt handig is het niet. Koken bij kaarslicht is al helemaal geen succes omdat je nauwelijks kunt zien of het water al kookt en of de aardappels al bruin bakken.
Ja, we hebben weer eens een storing. Deze keer heeft de helft van de stoppenkast het begeven. Net de helft waar de keuken, de badkamer en het toilet op aangesloten zijn. Gelukkig heeft de woonkamer nog wel stroom en dus licht. Met een verlengsnoer hebben we ook de slaapkamer voor een deel van energie voorzien, maar daar blijft het wel bij.
In de keuken staat de wasmachine er werkeloos bij, terwijl de wasmand uitpuilt en de koelkast inmiddels helemaal ontdooid is. Gelukkig is het koud weer en blijft de melk zo ook wel een poosje goed.
Het heeft niet veel zin om met verlengsnoeren stroom uit de woonkamer te halen voor de keukenapparaten. De zekering is daar te zwak voor. En ik wil niet het risico lopen dat de nog werkende helft van de stoppenkast ook doorbrandt.
Om het even voor te rekenen: Op een zekering, of stop, van 16 ampère kun je maximaal 16 keer 230 volt aan wattage zetten. Met andere woorden je kunt niet meer dan 3680 watt gebruiken. Een waterkoker, of elektrische oven gebruikt al snel zo'n 2000 watt. De zekering die het bij ons nog doet is 8 ampère, dus die kan maar de helft aan.
Het blijft voorlopig even behelpen. De boel ging op donderdagavond kapot en het lukte onze huisbaas niet meer om op vrijdag een elektricien langs te sturen. We zijn dus minstens tot maandag gedwongen tot kamperen in huis.
Nou, ja, bij kaarslicht douchen en naar de WC lukt nog wel. Gelukkig doen onze verwarming en de boiler het, dus hebben we geen last van de kou. Maar koken doen we nu tussen de middag. Ik begrijp ineens waarom dat vroeger heel gewoon was, de warme maaltijd 's middags in plaats van 's avonds. Ook toen was het later op de dag natuurlijk te donker om te koken. In ieder geval in de winter.
De Strip is gemaakt door de Stripman
5 opmerkingen:
Sterkte ermee. Warm middageten vanwege het licht is een nieuwe voor me. Ik had er al twee:
1) toen ik instellingskok was, werd 's morgens gekookt en 's middags schoongemaakt (een paar uur werk) en voorbereid voor de dag van morgen. Gezien werktijden was het dus pracktischer.
2) Een stevige warme hap, precies om 12.30 uur op tafel zorgde ervoor dat je tussen 1 en 5 weer goed aan kon pakken. (In de tijd voor de elektra in huis, toch vooral landbouwarbeid.) De meeste mensen woonden tot de jaren vijftig op loop- of fietsafstand van het werk. Als dat niet zo was dan namen ze gesmeerde boterhammen mee. (Mijn oma bracht mijn opa een keteltje warme soep. Die had het helemaal voor elkaar.)
Tussen de middag eten, zal vroeger vooral zijn gedaan om inderdaad weer op volle kracht door te kunnen gaan in de middag. Vooral boeren en fabrieksarbeiders deden dat en zij verrichtten zware fysieke arbeid. Tegenwoordig is het niet meer noodzakelijk. Ook niet als je geen licht hebt in de keuken. Je kunt in de avond altijd nog de bezorgdienst langs laten komen met een pizza, sushi of iets anders :-).
Goeiemorgen, wat een onverwachtse romantiek en nu hopen dat morgenochtend de elektricien deze verandering weer naar normaal kan maken.
Een fijne zondag, eet smakelijk zó rond 12.00 uur.
@martin en zelfstandig journalist - In een wat verder verleden woonde iedereen dicht bij het werk, of soms ook op het werk. Veel knechten waren bij hun baas in de kost. Ik denk dat de afwezigheid van goede verlichting toen best een rol zal hebben gespeeld.
Later kregen we elektrisch licht en werkten mensen steeds verder van huis. Toen werd de warme maaltijd verplaatst naar de avond, omdat dan iedereen thuis was. Maar bij kaarslicht had moeder de vrouw echt geen maaltijd voor het hele gezin kunnen bereiden.
@corry - Dank je ! We hebben de gevulde en warme tortilla's zojuist lekker opgegeten. Vanavond een broodje bij kaarslicht...;o)
Een reactie posten