Velen waren verrast, verbijsterd en geschokt. Anderen blij en opgetogen. De gevestigde orde werd eindelijk eens opgeschud, er zou een andere wind gaan waaien, de elite was op z'n nummer gezet. Tegenover het einde der tijden, oorlog in het verschiet, of op z'n minst een economische terugval en het einde van internationale samenwerking en milieubescherming.
Donald Trump is gekozen en om eerlijk te zijn, ik hield het wel voor mogelijk, maar verwachtte het toch niet. Ik moet ook bekennen dat ik het niet helemaal begrijp en bezorgd ben over de gevolgen. Er is al veel gezegd en geschreven en de analyses zijn niet eenduidig. Zelfs de medestanders van Trump weten niet wat ze van hem verwachten moeten.
Er zijn er die denken dat hij de VS gaat redden, maar in interviews met Trump-stemmers hoor je ook dat me niet verwacht dat hij zich als president net zo zal misdragen als toen hij nog kandidaat was. Okee, hij heeft wilde uitspraken gedaan, maar vanaf nu zal hij keurig zijn. Ze denken dus een andere man te hebben gekozen dan hij tot nu toe was.
Ik denk ook dat hij niet alles zal doen wat hij geroepen en voorspeld heeft. Maar zelfs al hij maar een deel weet te realiseren dan zou het nog behoorlijk akelig kunnen worden. Terwijl... aan de andere kant. Er zijn deskundigen die verklaren dat dit het einde van de neo-liberalisme is. Trump is immers tegen de globalisering en tegen de vrije markt. Wat hij er dan voor in de plaats zal stellen weten we niet.
Dat er een eind zou komen aan het neo-lberalisme is op zich zo erg nog niet.
Dat veel Amerikanen daarin teleurgesteld zijn, is ook best begrijpelijk. Maar om dan iemand te kiezen die, dankzij dat systeem, multimiljonair is geworden lijkt me nogal vreemd.
Maar goed, het was ook een moeilijke keuze. Stel je voor dat je in Nederland alleen zou kunnen kiezen tussen Wilders en minister Schippers, of haar collega Schultz. Maar zelfs met alle keuzes die we daarnaast hebben zou het ook in ons land raar kunnen lopen. Al zie ik een meerderheid voor de PVV niet snel gebeuren.
Okee, Trump is gekozen. We kunnen er niets meer aan doen. Een enkele reis naar Mars is nog niet mogelijk. Als alternatief schijnen sommige Amerikanen naar Canada te willen emigreren. Maar ik denk dat wegrennen niet zal helpen, we zullen ermee moeten leren leven.
En als we het over vier jaar overleefd hebben, dan zullen de andere politieke stromingen met goede, aansprekende ideeën moeten komen. Want ik moet er niet aan denken dat hij ook nog eens herkozen gaat worden...
De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 en deel 2 van dit verhaal.
Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.
Klik op de strip voor een grotere weergave.
Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011 - het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013
Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
4 opmerkingen:
Afwachten inderdaad. Voor zijn aanhang kan het alleen maar gaan tegenvallen.
Dat denk ik ook. Maar er zit weinig logica achter. Ze vinden de politici leugenaars en bedriegers en dan kiezen ze een nog grotere leugenaar...
Een enkele reis naar Mars is juist het enige soort Marsreis die nu wel mogelijk is.
Laat 'm zo snel mogelijk inchecken, voor een retourtje mogelijk wordt.
Mooie vergelijking met Wilders en Schippers. Hopelijk komt dat alternatief nu ook steviger uit de verf. Overigens is er een steeds groter deel van de mensen die het wordt zal wezen of ze gepakt worden, want gepakt worden ze toch wel. Anderen in je val meenemen vinden blijkbaar veel mensen aantrekkelijk. Clinton/Schippers had die val niet gestopt.
Een reactie posten