zondag 2 oktober 2016

De indrukwekkende hoornaar


Nog niet zolang geleden klaagde ik dat er zo weinig insecten waren. Nu zorgt het warme nazomerweer, van de afgelopen weken, er voor dat er juist veel insecten zijn. Voor sommige soorten schijnt het zelfs een bijzonder goed jaar te zijn. Bijvoorbeeld de indrukwekkende hoornaar, die ook bij ons in de buurt voorkomt

Een tijdje terug stond ik op het balkon en zag vanuit een ooghoek een groot insect voorbij vliegen. Ik boog me over het balkon om te zien wat het was en op dat zelfde moment besloot het insect ook om nog eens een kijkje te nemen. Agressief was het zeker niet, maar wel groot en het produceerde een luid gezoem, toen het vlak langs me vloog.

Een hoornaar dus, de grootste wesp die in ons land voorkomt. De koninginnen kunnen wel 3,5 cm groot worden, maar ook de werksters zijn twee keer zo groot als de wespen die we doorgaans zien vliegen. Op zich is het dus niet vreemd dat de berichten over hoornaars soms wat paniekerig zijn.

Op internet vond ik meldingen waarin stond dat de reuzenwesp eraan komt, dat de aantallen toenamen en daarmee de overlast ook. En er wordt inderdaad wel eens iemand gestoken en insectenbestrijders melden dat ze meer en meer nesten verdelgen. Toch denk ik dat het wel mee zal vallen.

Sinds die ene 'close encounter' heb ik nog een paar keer een hoornaar voorbij zien vliegen, maar interesse in het balkon hadden die niet. De andere wespen wel en had ik daar met een glaasje ranja gezeten, dan had het misschien nog spannend kunnen worden.

Volgens deskundigen is de hoornaar niet geïnteresseerd in onze zoetigheid. Het zijn insectenjagers die zich verder voeden met het sap van bomen en sommige bloemen. Men zegt dat hoornaars niet erg agressief zijn, zolang je maar een beetje uit de buurt van hun nest blijft. In een filmpje van Vroege Vogels wordt hij zelfs omschreven als 'de grote vriendelijke reus'. 

Ik vermoed dat geen van mijn buren in de gaten heeft dat er een hoornaarnest in de buurt zit. Toch moet dat wel zo zijn, waarschijnlijk ergens in het park. Vandaar dat ik er af en toe een voorbij zien komen. Ik zag er, afgelopen week nog, een paar rondzoemen bij de bloeiende klimop, in de tuin van de achterburen.

Het wemelde er van de bijen, hommels en vlinders. Daar was het de hoornaars om te doen, zo te zien. Ze leken vooral belang te stellen in de vlinders. Ik zag ze herhaaldelijk op een atalanta afvliegen, zonder er werkelijk één te vangen. Dat kunnen ze wel, volgens Wikipedia vangen ze zelfs libellen. Het zijn echt indrukwekkende beesten.


Zie ook het artikel over de hoornaar op Wikipedia 



De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal. 

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


3 opmerkingen:

martin zei

Bij mij zat hij ook bepaalt niet positief in mijn hoofd.
Wespen in een park dat moet toch kunnen. In een spoumuur wordt het al wat minder.

Jan de Stripman zei

@Martin - Het zijn enorme muggeneters, naar het schijnt. Dat zouden veel mensen toch positief moeten vinden...;o)

martin zei

Bepaalt=bepaald, maar daar zit die hoornaar niet mee. Misschien wel met zijn naam: die klinkt wel erg als stekerig.