zondag 15 mei 2016

Afwijkend is normaal


Laatst hoorde ik wat jongelui discussiëren over homofilie. Het kwam bij allerlei diersoorten voor, zei er een, dus onnatuurlijk kon je het niet noemen.
Maar aangezien het altijd maar een klein percentage is dat homo is, wijkt het wel af van de norm, merkte een andere wijsneus op. Dus is homofilie niet normaal en een afwijking.

Ik wilde me niet ongevraagd in de discussie mengen, maar dacht bij mezelf dat die conclusie wat kort door de bocht was. Als je de eigenschappen van de meerderheid normaal noemt, dan heb je een nogal bekrompen visie op wat dat begrip inhoudt.

Je kunt ook stellen dat het normaal is dat een deel van de bevolking een andere seksuele geaardheid heeft. Je ziet dat niet alleen in alle samenlevingen, bij de mens, maar ook bij allerlei andere diersoorten. Het is normaal dat er verschillen zijn, in gedrag en uiterlijk. Je hebt ook mensen met verschillende kleuren haar, ogen en huid. Heel normaal. Net als lange, kleine, dikke en dunne, slimme en domme mensen.

Variatie is niet alleen normaal, het is zelfs noodzakelijk. Uiterlijke verschillen duiden op variaties in genen en een soort die wat dat betreft gevarieerd is heeft betere overlevingskansen. Het betekent bijvoorbeeld dat niet iedereen even gevoelig is voor bepaalde ziektekiemen. Bij een grote epidemie blijft zo altijd een deel van de populatie gezond.

Verschillen in gedrag hebben ook een voordeel. Zo zijn er individuen die aangetrokken worden door het nemen van risico's. Ze hebben een grotere kans om te verongelukken, maar vinden zo misschien ook nieuwe dingen uit. Bijvoorbeeld nieuwe voedselbronnen, waar uiteindelijk de hele soort van kan profiteren.

Als iedereen zich hetzelfde zou gedragen – in de ogen van tamelijk veel mensen zou je dat 'normaal' noemen – en we waren daar trots op en tevreden mee, dan zouden we geen steek verder komen. En in de huidige situatie zouden we dan best eens aan ons eigen normale gedrag ten onder kunnen gaan.

Het zijn de zonderlingen en excentrieken die nieuwe dingen bedenken en uitproberen. Zij zorgen ervoor dat we evolueren en ons aan kunnen passen aan veranderende omstandigheden. Laten we dus blij zijn met de afwijkenden. Ze zouden onze redding kunnen zijn.



De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 en deel 7 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3  en deel 4 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

3 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Of God het nu zo heeft bedacht of de evolutie e verantwoordelijk voor is: er zit vast een plan achter :-).

Jan de Stripman zei

Ik denk dat het toeval is, maar wel de manier waarop diersoorten overleven. Als er te weinig genetische variatie is kan een enkele ziektekiem de hele soort uitroeien...

martin zei

Nou ja plan of niet, het is wel handig dat het zo loopt. We doen zelf al genoeg om de soort te bedreigen, laat Darwin dan maar het risico kleiner maken.