zondag 12 juli 2015

De Europese... eh... vogels


Terwijl knappe koppen in het Europese parlement proberen te bedenken hoe ze de banken het beste kunnen helpen, om zoveel mogelijk geld van de Griekse bevolking te krijgen, wil ik het toch maar even over iets anders hebben.

Ik wil niet elke week zeuren over de politiek en de problemen die politici veroorzaken. Ik heb het bijvoorbeeld al heel lang niet over de vogelwebcams van Beleef de Lente  gehad. In andere jaren waren die rond deze tijd van het jaar al gesloten, de vogels gevlogen, de camera's op zwart.

Maar dit jaar is er nog zoveel te zien dat men een aantal camera's online heeft gehouden. Zo kunnen we de jonge steenuiltjes nog zo nu en dan zien. Die zijn al wel zo zelfstandig dat ze een groot deel van de dag buiten de nestkast doorbrengen, maar ze komen ook nog regelmatig terug. En vergeet ook niet de filmpjes te bekijken.

De ooievaars zijn bijna zover dat ze weg gaan vliegen. De laatste keer dat ik keek zaten er nog drie jongen op het nest, maar al wel volledig volgroeid en de eerste testvluchtjes zijn al gemaakt.

Bij de torenvalken is het allemaal nog lang zover niet. Die zijn vrij laat begonnen met broeden, zodat er nu nog 5 donskuikens in de kast gevoerd worden. Het zal nog wel even duren voordat die volledig in de veren en vliegvlug zijn.

Wie ondertussen toch liever een steentje bijdraagt aan de besluitvorming van het Europese parlement kan terecht op de website Stem Voor De Natuur. Daar vragen grote natuurbeschermingsorganisaties als Vogelbescherming, Natuurmonumenten en het World Natuur Fonds steun voor hun campagne om de regels voor natuurbescherming in Europa in tact te houden.

Er zijn plannen om die beschermende wetgeving wat te versoepelen, om economische ontwikkelingen te vergemakkelijken en bedrijven wat meer armslag te geven.

'De Europese wetgeving voor de bescherming van onze meest belangrijke natuurgebieden en diersoorten (de Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn) worden bedreigd. Dat komt door de evaluatie en mogelijke herziening van deze richtlijnen door de Europese Commissie in het kader van het zogenaamde Regulatory Fitness and Performance Programme (REFIT). Dit is zorgwekkend omdat de Europese regels de belangrijkste basis vormen voor de bescherming van natuur in Nederland en de rest van de Europese Unie.

De Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn (ook bekend als de Natuurrichtlijnen) zijn de belangrijkste juridische instrumenten voor het behoud en herstel van natuur in de hele Europese Unie. De Vogelrichtlijn uit 1979 beschermt alle in het wild levende vogels en hun eieren, nesten en belangrijkste leefgebieden. De Habitatrichtlijn uit 1992 doet hetzelfde voor een groot aantal andere wilde planten en dieren en natuurlijke habitats. Deze Europese natuurregels bieden onmisbare bescherming aan onze natuurschatten en bevorderen tegelijkertijd duurzaam gebruik.'


Lees meer op de website en steun die actie ! Kunnen we volgende jaren ook van de vogels, dieren en planten blijven genieten...   


De Strip: De strip van deze week is getekend door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men



6 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik neem aan dat iedere vogelsoort zijn eigen periode heeft om te broeden en dat iedere vogel per se in mei een ei legt.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

niet iedere vogel

Antoinette Duijsters zei

Natuurlijk moet niet nog meer natuur verdwijnen.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - De meeste vogels broeden in het voorjaar, maar er zijn best variaties, sommige vogels broeden later, of twee keer, of zelfs het hele jaar door. En als het eerste legsel mislukt doen ze vaak een tweede of zelfs derde poging...

@antoinette - Dat vind ik ook ! Maar momenteel vind men de economie belangrijker. En dat terwijl de mensheid best kan zonder economie, maar niet zonder natuur...

martin zei

een beetje minder kan helemaal geen kwaad;
van de natuur kan je niet eten,
rookt de schoornsteen niet,
en broodbeleg groeit niet aan de bomen,
oef.

Of lees dit eens. Het is nog steeds een pracht van een tekst.

Jan de Stripman zei

Dat is het zeker, Martin !