Al een tijdje ben ik bewust minder vlees aan het eten. Als broodbeleg at ik het toch al weinig, maar bij de warme maaltijd slaan we ook regelmatig een paar dagen over. Dat is niet alleen gezond voor mij, maar ook leuk voor de dieren en de planeet.
Het zou weinig uitmaken als ik de enige was die zijn eetpatroon wat aanpaste, maar het is een groeiend aantal wereldburgers dat ervan overtuigd is dat minder vlees eten verstandig is.
Dat dat prettiger is voor de dieren lijkt voor de hand te liggen, maar het gevolg is waarschijnlijk alleen dat er op den duur iets minder dieren gefokt worden. En hoe leuk is het om niet geboren te worden ?
Maar toch: minder gefokte kippen, koeien en varkens betekent ook dat er minder veevoer nodig is. Dat wordt vaak gemaakt van gewassen die voor de mens ook best eetbaar zijn. Die eetbare zaken aan de dieren voeren is bovendien niet efficiënt. Wij zouden er zelf veel langer op kunnen leven, dan op het vlees dat we er van kweken.
Minder vee betekent ook minder mest en minder uitstoot van broeikasgassen. Dat opgeteld bij de besparing aan landbouwgrond, als we zelf het 'veevoer' opeten en bouwgrond omdat je minder stallen nodig hebt, vormt een prima reden om de kippenbout, de karbonade en de biefstuk wat minder vaak op tafel te zetten.
Maar er is nog een belangrijke reden: Veel vlees eten is helemaal niet zo gezond. Er zijn sterke aanwijzingen dat het eten van rood vlees gerelateerd is aan darmkanker. Bewerkt vlees, zoals worst, kant en klaar schnitzels en dergelijke, bevatten meestal meer zout en vet dan goed voor ons is en allerlei toevoegingen.
Natuurlijk zitten er ook goede bestanddelen in vlees. Maar met 2 of 3 keer een gezond lapje, of boutje, per week krijg je daarvan echt voldoende binnen. Daarom een vegetarisch stoofpotje dat ik afgelopen week maakte. Zelfs de verstokte vleeseters bij ons vonden het lekker:
Snij een kilootje geschilde aardappels in blokjes. Doe die met twee, ook in stukjes gesneden, winterwortelen in een ruime pan. Een flesje bier erbij en twee vegetarische kruidenbouillonblokjes. Zet op een matig vuurtje.
Terwijl de aardappels en wortelen aan de kook komen pel je een paar uien en een paar teentjes knoflook. Die versnipperen en in de pan doen.
Snij een halve komkommer, een flinke tomaat en een halve paprika in blokjes en doe die er ook bij. Alles rustig laten garen, af en toe omroeren om aanzetten te voorkomen.
Proeven, of het zout genoeg is. Eventueel bijkruiden (ik deed er een flinke theelepel chilikruiden bij). Ondertussen een paar eieren koken, om de mensen die denken dat ze geen dag buiten eiwitten kunnen gerust te stellen. Als de aardappels gaar zijn (en de rest beetgaar) snij je de gepelde eieren doormidden en leg je die op je stoofpot. Eventueel bestrooien met wat zwarte peper en dille.
Eet smakelijk !
Zie ook het Voedingscentrum over degezondheid en veiligheid van vlees en over de duurzaamheid van vleesproductie.
De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman.
Kijk hier voor deel 1 en deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 en deel 7 van het voorafgaande verhaal.
Klik op de strip voor een grotere weergave.
Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011 - het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013
Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
5 opmerkingen:
Goed bezig Stripman!
Ik ben al bijna 15 jaar vegetariër. Hoeveel dierenleed heb ik ondertussen al niet voorkomen :-)?
@Aadverbaast - Dank je !
@zelfstandig journalist - Er is vast wel iemand die dat uitgerekend heeft...;o)
Ik doe met je mee. Iedere week een paar dagen geen vlees betekent ook afwisseling. Ik mis het nooit en vaak gaat het ook aan de anderen hier in huis ongemerkt voorbij dat er geen dood beest op het bord ligt.
Heel goed, Martin ! Wij aten vandaag rijst en groente, met een vegetarische groenteburger. Lekker hoor...;o)
Een reactie posten