Het laatste nieuws is dat de Friezen, geïnspireerd door het Schotse referendum van komende week, onafhankelijk willen worden van de rest van Nederland. Eerst misschien als regio binnen het koninkrijk, later wellicht als zelfstandig land.
Nou ja, het zou niet voor het eerst zijn dat zoiets gebeurt. Overal op de wereld zie je landen samen gaan en zich weer opsplitsen. In Europa zien we dat de Unie steeds meer macht lijkt te krijgen. Sommige mensen zijn zelfs bang voor een Verenigde Staten van Europa. Dus zijn er partijen die willen dat we uit de Europese Unie stappen.
Nog niet zo lang geleden is Joegoslavië opgesplitst in een aantal kleinere landen en zijn Tsjechië en Slowakije uit elkaar gegaan. Aan de andere kant zie je dat, na het uiteenvallen van de Sovjet Unie, Rusland weer meer invloed uit wil oefenen op voormalige Sovjetgebieden.
Gaan we wat verder terug dan zien we dat landen, die we niet anders kennen dan als eenheid, ooit uit kleinere, zelfstandige delen bestonden. Duitsland en Italië, bijvoorbeeld, zijn pas in de 19e eeuw de landen geworden die we nu kennen. En ook ons eigen land bestaat nog geen 200 jaar, in zijn huidige vorm.
Ho, zegt de oplettende lezer nu, maar we vieren dit jaar toch 200 jaar koninkrijk ? Dat klopt, maar aanvankelijk hoorde ook België bij ons land. De Nederlanden van na de Franse overheersing, voortkomend uit de dadendrang van Napoleon, vielen al na 16 jaar uiteen in Nederland en België.
Groot-Brittannië, de unie van Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland, heeft er lang over gedaan om tot stand te komen. Aanvankelijk bestond het Britse eilandenrijk uit meerdere koninkrijkjes. Die hebben eeuwenlang geprobeerd elkaar te overheersen en te veroveren.
Daarnaast mengden buitenstaanders als de Romeinen, de Noormannen, de Saxen, de Juten en de Normandiërs zich in de strijd om de macht. In de 10e eeuw nam Engeland zijn huidige vorm aan. Aan de eind van de 13e eeuw verloor Wales zijn onafhankelijkheid en aan het begin van de 18e eeuw kwam de unie met Schotland tot stand.
Ierland hoorde tot 1922 bij het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland. Daarna ging het grootste deel van het land door als zelfstandige natie. Om het Noorden werd tot voor kort nog heftig gestreden.
Nu wil een deel van de Schotten weer onafhankelijk verder. Of dat een goed doordacht plan is weet ik niet. Maar voor veel mensen gaat het in de politiek eerst om het sentiment, daarna pas om goede argumenten. Dat maken we in ons land ook mee.
Maar als de Britse premier Cameron waarschuwt dat een stem voor een onafhankelijk Schotland een keuze voor altijd inhoudt, slaat hij de plank toch mis. Mocht Schotland zich echt afscheiden dan staat dat een nieuwe unie in de toekomst helemaal niet in de weg.
Onafhankelijkheid hoeft niet eeuwig te duren. Samen één land vormen ook niet...
Zie ook deze reportage van 1 Vandaag: Referendum Schotland een voorbeeld voor Friesland ?
De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman. Kijk hier voor deel 1 van dit verhaal.
Klik op de strip voor een grotere weergave.
Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011 - het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013
Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
9 opmerkingen:
Limburg zou ook wel onafhankelijk willen worden:-)))
Hoeveel inwoners heeft Friesland en wat is hun gezamenlijke BBP? Toch ook wel relevante vragen om te bezien of onafhankelijkheid überhaupt levensvatbaar is.
@antoinette - Met Wilders als minister-president...? Brrrr...;o)
@zelfstandig journalist - Er zijn vast wel landen met minder inwoners dan Friesland. En hebben de Vlamingen niet ook plannen...?
Stripman, wilders?, geen denken aan. bovendien hij is maar een halve Limburger.
@antoinette: O, dan is het goed...;o)
Niet te veel woorden aan vuil maken: Laat Friesland maar los! :-)
Nederland is natuurlijk veel minder gecentraliseeerd dan het VK (Wales, Schotland), Frankrijk (Bretagne), Spanje (Catalonië, Baskenland, Andalusië), België en Italië (Noorden) en bovendien heeft het niet zulke sterke regio's buiten de randstad als Barcelona en Milaan. Ik zie het hier niet zo snel gebeuren.
@martin - Ik ook niet. En ik vraag me af of de Schotten zover zullen gaan...
N-VA, Bart De Wever, wil niets liever. Voorlopig krijgen ze de andere Vlaamse partijen niet mee, behalve Vlaams Belang. Geen meerderheid dus voor Vlaamse onafhankelijkheid.
Een reactie posten