Een opmerking over het weer is misschien wel de meest gebruikte manier om een gesprek te beginnen. Het is een veilig, neutraal onderwerp. Het weer is een natuurverschijnsel waar niemand verantwoordelijk voor is, dus kun je er vrijuit over klagen, of jubelen.
Van mening verschillen over het weer kan wel, maar tot slaande ruzie zal het niet gauw leiden. Wat de een een lekker onstuimig weertje vind, vind een ander misschien vreselijk rotweer en wanneer de een geniet van de zon, loopt een ander misschien te puffen. Maar waarom zou je daar een langdurige vete over beginnen ? Morgen is het weer weer anders.
Ook op internet kan gemakkelijk een onschuldige gedachtewisseling over het weer gestart kan worden. Ik begin de dag meestal met een 'weerbericht' dat ik op Twitter zet. Niet al te serieus, maar gewoon hoe ik het weer vanuit mijn huiskamer waarneem.
Anderen twitteren 'goedemorgen', of geven de locatie door waar ze zich bevinden. Dat heeft bij mij niet veel zin. Ik zit elke morgen gewoon thuis en elke ochtend 'goedemorgen' heeft ook iets overbodigs. Vandaar mijn 'tweet' over het weer.
Het leuke is dat ik regelmatig reacties krijg op mijn 'weer-tweet'. Opmerkingen over hoe het weer elders in het land is, of in een heel ander land. Sommigen vragen zich af hoe het bij hun, maar enkele tientallen kilometers verderop, veel warmer, kouder, natter, droger of windstiller kan zijn, dan bij mij.
Maar dat is de natuur, hè. Veranderlijk en onvoorspelbaar. Bovendien moet je mijn weerbericht niet al te serieus nemen. Ik geef mijn waarnemingen maar voor de aardigheid door en gebruik geen professionele apparatuur. Ik doe gewoon maar wat.
Toch ontstaat er soms, uit zo'n internetconversatie over het weer, een heel ander gesprek, over een heel ander onderwerp. Net als wanneer je op straat een vage kennis ontmoet, niet goed weet hoe je het gesprek zal beginnen en dan maar 'lekker weertje, hè...' zegt.
Wonderlijk hoe dat werkt. En er is in ons land altijd genoeg om over te praten. Ons weer is permanent in de war. Wisselvallig noemt men dat ook wel. Geen twee dagen hetzelfde en dus hebben we het de afgelopen zomer moeten doen met maar een paar dagen mooi zomerweer.
Er zijn experts die voorspellen dat we in de toekomst extremer weer krijgen. Meer regen, hardere stormen, langere droge perioden met misschien zelfs wel meer zon. En het schijnt dat we daar zelf schuldig aan zijn, met onze CO2 uitstoot en de daaruit volgende klimaatverandering.
Het schijnt de meeste mensen niet echt te interesseren, want bij de laatste verkiezingen hebben de groene partijen het niet best gedaan. We hebben het te druk met de economie om ons ook nog met het klimaat bezig te houden. Zo zorgen we er voor dat er ook in de toekomst genoeg te klagen zal zijn over het weer. Al zou je kunnen zeggen dat we dan niet moeten zeuren...
De Strip: Deze aflevering van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 en deel 8 van dit hoofdstuk.
Klik op de strip voor een grotere weergave. Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011 en het Strip-overzicht van dit jaar
Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
9 opmerkingen:
helemaal mee eens, de lucht is blauwer dan ooit vandaag en ik maak me graag schuldig aan wat gebabbel dat weet je Jan
Jan misschien is dat probleem wel zo groot en toch vrijwel onzichtbaar dat we onze ogen er liever voor sluiten. Maar toch ook weer niet helemaal.
Windmolens en zonnepanelen, hier en daar serieus milieubeleid (Duitsland, Denemarken, stukjes China) zijn toch een reactie op de zwarte wolken die dreigend op ons afkomen.
Gek maar de onderwerpen waar je beter niet over kan spreken als je conflicten wilt vermijden, zitten dicht op de hielen van dit 'weerpraatje': politiek en duurzaam gedrag.
@cor - En ik doe er graag aan mee...;o)
@martin - Het is een luchtig onderwerp met een serieuze kant...
Het weer is wisselvallig, je kunt er niets aan veranderen, dus een goed gespreksonderwerp.
Anders is het met wereldproblemen, daar sta ik machteloos tegen, als gewoon mens zonder enige macht.
Je bent niet de enige wiens eerste tweet van de dag over het weer is. Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders doet dat ook altijd. Hetzij vanuit zijn woonplaats Ukkel (Uccle op zijn Frans) of waar die ook uithangt.
@antoinette - Ja, daar zit wat in. Toch lijkt het me zinvoller om me druk te maken over de wereldproblemen dan over het weer...;o)
@zelfstandig journalist - Dat wist ik niet. Maar vreemd is het niet, hetzelfde idee wordt vaak door verschillende mensen tegelijk bedacht...;o)
Stripman, ik probeer me nergens meer druk over te maken.
@antoinette - Dat is heel verstandig...!
Ik vind het altijd wel gezellig, die weerberichten van je - een stuk persoonlijker dan de drie weer-apps op mijn tabletje...
Een reactie posten