Ik heb het de afgelopen tijd niet op de voet gevolgd. Al die politieke debatten tussen de leiders van de grootste partijen... Het is me te vermoeiend. Maar ik begrijp dat het vooral over de economie, Europa en de zorg is gegaan.
En dan vooral over: hoe helpen we de economie er weer bovenop. Hoe zorgen we er, met meer of minder inbreng van Europa, voor dat de economie er weer bovenop komt. En hoe hervormen we de zorg zo, dat de economie er weer bovenop kan komen.
Terwijl we ons er, naar mijn idee, meer zorgen zouden moeten maken over hoe we de Aarde in de toekomst een beetje leefbaar kunnen houden. Met steeds meer mensen, steeds schaarsere grondstoffen en die verdomde economie die altijd maar groter moet groeien.
Het zou eigenlijk veel beter zijn als die economie eens ophield met groeien. De huidige crisis zou een mooie opmaat kunnen zijn voor een kleinere, duurzame economie. Maar bij de grootste politieke partijen moet je met dat soort ideeën niet aankomen.
Zoals gezegd, ik heb het niet heel fanatiek gevolgd. Maar de enige twee partijen, waarvan ik een enthousiast pleidooi voor duurzaamheid heb gelezen, waren de Partij voor de Dieren en de Christen Unie.
'De groene kiezer moet in opstand komen', schrijft Marianne Thieme van de PvdD, in de Volkskrant. 'Economische groei is niet de oplossing van onze problemen, maar de oorzaak ervan. We moeten niet meer van de aarde vragen dan zij kan leveren.'
Daar ben ik het erg mee eens. Dat zij in de loop van haar verhaal wat apocalyptische waarschuwingen laat horen zal ik haar dan maar vergeven. De Aarde zal niet zo snel vergaan en ook de mensheid zal het nog wel even volhouden. Maar we zouden het onszelf een stuk makkelijker maken als we afstapten van het huidige economische denken.
Thieme krijgt, ook in de Volkskrant , bijval van Arie Slob en Joël Voordewind, van de Christen Unie, die, onder de kop 'De wereld van voor de crisis komt niet terug', stellen dat 'Puur economische groei niet het antwoord is op de crisis: duurzaamheid is het sleutelwoord.'
De vraag die we woensdag in het stem hokje moeten beantwoorden is: Zullen we over 10 of 20 jaar omzien in trots, omdat we op een politieke partij gestemd hebben die de economie er weer bovenop geholpen heeft ?
Of zullen we omzien in verbazing ? Hoe hebben we zo laat in kunnen zien dat het juist die economie was die ons in de problemen bracht ? Waarom zijn we niet veel eerder voor duurzaam gegaan ?
Tenslotte bestaat het economische probleem alleen maar uit cijfers, op papier. Het duurzaamheidsprobleem, dat is de echte werkelijkheid.
De Strip: Deze aflevering van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van dit hoofdstuk.
Klik op de strip voor een grotere weergave. Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011 en het Strip-overzicht van dit jaar
Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
7 opmerkingen:
Heel de wereld is voor economise groei, hoe kan een handvol daar tegen in gaan. Dat is de realiteit.
Het zijn juist zulke argumenten die mij naar de PvdD hebben gebracht. GroenLinks houdt een zelfde verhaal, maar daar ontbreekt het aan leiderschap en ze hebben te veel miskleunen gemaakt de afgelopen twee jaar. Daarom PvdD. Het zou al mooi zijn, als ze van twee naar vier zetels zouden stijgen.
@antoinette - Dan is het te hopen dat die handvol uitgroeit tot een meerderheid...
@zelfstandig journalist - Misschien kijk en luister ik op de verkeerde momenten en plaatsen, maar ik hoor dit verhaal juist niet van Groen Links. Naar mijn idee is men daar de laatste jaren vooral bezig geweest met aansluiting zoeken bij de grote (midden-) partijen. Ik mis daar vooral het idealisme...
De Club van Rome heeft ook als eens de grenzen aan de groei opgevoerd. Dat bleek naderhand allemaal iets minder snel richting de afgrond te gaan, maar een ieder die kan rekenen weer dat er een keertje een eind komt aan het almaar meer...
@ramirezi - Je kunt rustig stellen dat van alle voorspellingen over het einde der tijden nog niets is uitgekomen. Maar het lijkt me toch verstandiger om tijdig bij te sturen, in plaats van op een gronstoffen-crisis af te koersen...
Voedsel-, economische en milieucrisis en het aan de kant zetten van de democratie zouden allemaal genoemd moeten worden.
Europa wordt dan weer wel genoemd, maar ook weer weinig bevlogen en zonder eigen visie. Ik hoorde dat de CU in november een visie wil ontwikkelen. Wat laat, maar dat mag als kleine partij.
Een pleidooi voor de bevlogenheid, voor principes en minder na de zo gedachte wens van de kiezer leven, dat zou ik willen. Met andere woorden duidelijkheid.
Dat de crisis alleen uit cijfers op papier bestaat is mij iets te gemakkelijk. Ga dat maar eens uitleggen aan mensen die door de crisis hun baan zijn kwijtgeraakt. Maar het is waar dat nu het allemaal minder gaat, geen politicus het over duurzaamheid wil hebben. Het gaat alleen maar over banen en een kwart procentje hier of een half procentje daar. Maar ja, wat wil je in een land waar de koopman altijd belangrijker is dan de dominee?
@ Martin: Bevlogen politici?? Je hebt meer kans dat je het monster van Loch Ness in het IJsselmeer ziet, dan een bevlogen politicus in Den Haag.
Een reactie posten