De nieuwsberichten waren juichend: 'Historisch akkoord op klimaattop !', 'De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn !' Ik kreeg enthousiaste mail van actiegroepen, nu was er toch eindelijk eens iets bereikt in de strijd tegen de opwarming van de Aarde.
Ja, heel mooi. Maar nu nog zien of er ook echt iets van terecht gaat komen. Bij vorige klimaattoppen was er, zelfs zonder gesloten akkoord, ook veel enthousiasme en publiciteit. Maar de top eenmaal achter de rug en iedereen ging weer verder alsof er niets gebeurd was. We stapten nog net zo vrolijk in vliegtuig en auto en aten met smaak onze 75 kilo vlees, per persoon, per jaar.
Ik zet wel eens mijn handtekening onder een internetpetitie en daarom krijg ik zo nu en dan mail van actievoerders. Na de klimaattop van Parijs kreeg ik een bericht van Elizabeth May, lid van het Canadese parlement en aanvoerder van de Green Party. Ze maakt kritische kanttekeningen:
'In de 29 jaar dat ik me inzet voor het milieu heb ik politici vaak genoeg mooie beloftes horen maken. Ondertussen ging er kans op kans voorbij, er zijn verklaringen ondertekend en genegeerd en zo hebben we tientallen jaren verloren. Jaren waarin we het hele klimaatprobleem hadden kunnen voorkomen.'
'Nu zitten we er middenin. Er zijn overstromingen, stormen, droogtes, het poolijs smelt en er gaan levens verloren. We hebben het niet langer over een dreigend probleem, maar over het voorkomen van de ergste gevolgen van dat probleem.'
'Het klimaatakkoord doet niet genoeg, er worden geen sancties ingesteld en lang niet alle middelen ingezet die overheden tot hun beschikking hebben. Als regeringen net zoveel om het klimaat zouden geven als, bijvoorbeeld, om intellectueel eigendom, dan zouden er wereldwijd wetten zijn tegen het uitstoten van CO2.'
'Maar het akkoord van Parijs is toch een historische doorbraak. Het doet meer dan velen van ons verwacht hadden. Het biedt een wettelijke basis en als de gestelde doelen gehaald worden zal dat de redding zijn voor een aantal laaggelegen landen.'
Er gebeurt dus wel iets, maar het gaat traag en stroperig. Terwijl de praktijk laat zien dat er veel mogelijk is. Bij het verstevigen van woningen in Groningen, in het gebied waar aardbevingen voorkomen ten gevolge van de gaswinning, worden de huizen direct klimaatneutraal gemaakt.
Dat betekent dat ze geen gas of stroom meer van buitenaf nodig hebben. Het zou mooi zijn als onze regering daar in investeerde, in plaats van belastingvoordeeltjes aan de hogere inkomens te geven. Je zou dan niet alleen veel goed doen voor het milieu, maar ook het winnen van nog meer gas overbodig maken en het isoleren en verbouwen van woningen zou een flinke stimulans zijn voor de economie.
Ik las trouwens dat in ons land de vleesconsumptie daalt. Dat is ook een lichtpuntje. Want door minder vlees te eten belasten we het milieu minder en maken we een oplossing voor het voedselprobleem mogelijk. Er zou geen aardbewoner honger hoeven lijden als we niet zoveel voedsel aan koeien, varkens en kippen zouden voeren. Het vergt even een omschakeling, maar het kan...
Zie ook: Elizabeth May op Wikipedia
En op de website van de Canadese Green Party
En lees haar bericht over de klimaattop
Zeven tips van Natuur & Milieu om zelf iets aan de bestrijding van klimaatverandering te doen.
De Strip: De strip van deze week is gemaakt door Jan de Stripman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 en deel 3 van dit verhaal.
Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 - deel 11 en deel 12 van het vorige verhaal.
Klik op de strip voor een grotere weergave.
Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011 - het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013
Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
4 opmerkingen:
Het goede is wel dat zowat alle landen ter wereld hun handtekening hebben gezet. Ook de V S en China, twee van de grootste vervuilers. Nu zien wat ervan terechtkomt.
Waarom denk ik nu toch opeens aan de daadkracht van Margareth Thatcher? Kon het gisteren toch niet laten om een bericht van Focus on the Global South op mijn Facebookpagina te plaatsen. Zijn voelen zich genept met het akkoord en stellen:
"De vertegenwoordigers van de VS, de EU en andere rijke geïndustrialiseerde landen hebben zich niet bindend verplicht om te zorgen voor nieuwe en aanvullende financiering van de aanpassingen en het verzachten van de gevolgen voor ontwikkelingslanden zoals de Filippijnen. Wat erger is, is dat ze weg komen zonder aansprakelijkheid en compenserende verplichtingen bij verlies en schade binnen het nieuwe verdrag."
paris-outcome-unjust-deal-filipino-people
De handtekeningen staan er dan wel, maar hoe groot de animo zal zijn is inderdaad afwachten. Het is wel jammer dt het voor wachten te laat is.
@ Johan en Martin - Het milieu en dus het klimaat zijn nog steeds geen prioriteit, voor de meeste regeringen en politici. Dat is tragisch...
Ook ik vrees dat er niet veel van tercht komt. En die 130 km p.u. gaat ook gewoon door!!
Gr eva
Een reactie posten