zondag 22 februari 2015

Daar zit ergens een wijze les


Ik zag laatst een BBC-programma over de Schotse Hooglanden. De Engelsen hebben met grof geweld geprobeerd om de bewoners daarvan eronder te krijgen, met als dieptepunt de slachting van Glencoe.

In februari 1692 werden 38 leden van de MacDonald-clan vermoord door het Britse leger, onder aanvoering van kapitein Robert Cambell. De rechtvaardiging voor de slachting was dat de McDonalds geen trouw wilden zweren aan het nieuwe koningspaar William en Mary. Aansluitend werden de huizen rond Glencoe platgebrand, waardoor nog tientallen vrouwen en kinderen omkwamen door kou en honger.

Het was niet alleen een lafhartige en wrede daad, het was ook verraad aan de gastvrijheid die de hooglanders hun militaire gasten hadden betoond. In de daarop volgende jaren werden grote delen van de hooglanden ontvolkt en alle Schotse symbolen werden verboden.

Conclusie van Welshman Griff Rhys Jones, die het programma presenteerde: Mac Donalds is nu een van de bekendste bedrijven ter wereld. Je ziet overal doedelzakken, Schotse ruitjes, Tartans, de Highland Games zijn populairder dan ooit, de koninklijke familie loopt zelfs in kilts.

De Schotse symbolen zijn door die felle onderdrukking en de weerstand daartegen, bekender geworden dan ze ooit waren geweest als de Schotten met rust waren gelaten. 'Ik zou als Welshman bijna zeggen: hadden ze er maar een paar honderd van ons afgeslacht !' Aldus Jones.

Daar zit een wijze les in. Ik zou zeggen iets over het met geweld opleggen van vreemde normen en waarden, het onderdrukken van cultuur... Dat dat uiteindelijk niet werkt en zo...

Een paar dagen later hoorde ik op de radio een reportage over een 'liquidatie-rondleiding', door Amsterdam. De reporter liet zich de plaatsen tonen waar leden van de onderwereld elkaar dood hadden geschoten. Het begon bij de moord op Klaas Bruinsma, alweer 24 jaar geleden en het moorden gaat nog steeds door.

Ook daar zie ik ergens een wijze les. Het is toch voor de leden van de onderwereld vervelend dat ze zoveel energie moeten steken in wederzijdse moordpartijen ? Ik neem aan dat de doden gewaardeerde medewerkers waren en voortdurend op je hoede zijn, omdat je elk moment zelf aan de beurt kan zijn, lijkt me ook geen pretje.

Het zou veel beter zijn als ze hun verschillen van mening uit zouden praten, zodat ze zich weer helemaal op hun hoofdtaak konden concentreren, het bezwendelen en bestelen van de rest van de bevolking.

Maar dat lukt dus al tientallen jaren niet. Zou je toch bijna gaan denken dat geweld niet de beste manier is om conflicten op te lossen. En dat we als mensheid die wijze lessen nog niet ter harte hebben genomen...

Zie ook op Wikipedia:




De Strip: De strip van deze week is gemaakt door Jan de Stripman. Het is een vervolg op deze aflevering... 

Klik hier voor deel 1,  deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 en deel 7 van het verhaal van de Geheimzinnige Hulpman, dat we hier de afgelopen weken hebben geplaatst.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men



5 opmerkingen:

lebonton zei

https://www.youtube.com/watch?v=ora4bUlHDro

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Criminelen kunnen beter elkaar liquideren dan gewone mensen lastigvallen!

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Het is een metafoor, Johan. Gewone mensen en landen proberen ook vaak hun problemen met geweld op te lossen, helaas...

Jan de Stripman zei

@lebonton - Dank je !! Ik was zelf nog niet op het idee gekomen om er een lied bij te zoeken...

martin zei

Johan die criminelen zijn gewone mensen die net van school zijn en ergens van een Ben Mokum zijn afgevallen. Het onderscheid tussen clans en niet stamgenoten is kunstmatig. Er overlapt altijd meer dan je denkt. En wetteloosheid raakt ons allemaal.