zondag 18 maart 2018

Lente in de gezondheidszorg


'Het was lente. Het leek nog winter maar 't was lente. (…) Het sneeuwde nog wat in die dagen, maar 't was zoo erg niet gemeend, 't was nog koud en vroor zo nu en dan maar wij wisten wel beter, wij lieten ons niet voor de mal houden.
Het zou zomer worden, de dagen werden langer...'.

Dat schreef Nescio ruim honderd jaar geleden, maar het had ook gisteren gekund. Want het is nog even koud, maar de voortekenen zijn er al. Langs de weg bloeien de narcissen en krokussen, in het plantsoen is de eerste bloesem aan de Japanse kers al verschenen. En in de bomen aan de overkant zitten de grote bonte spechten elkaar achterna. Die weten het ook al.

Ondertussen modderen de mensen maar voort. Afgelopen week kwam er het bericht dat er duizenden arbeidskrachten tekort zijn in de gezondheidszorg. Dat komt door de bezuinigingen van de afgelopen kabinetten en door de toegenomen administratie. En omdat daardoor de werkdruk hoog is – en de salarissen laag – staan jongeren niet direct te springen om in de zorg te gaan werken.

Allemaal heel verklaarbaar en we hadden het aan kunnen zien komen, net als de lente. Sterker nog: we hebben het aan zien komen.

Ik ken mensen die na hun pensioen nog best wat langer door hadden willen werken, maar hun administratieve baan in de zorg wegbezuinigd zagen worden. Door de automatisering en het elektronisch patiënten dossier zouden artsen ook best zelf de gegevens in de computer kunnen tikken.

Tuurlijk. En iedereen die wel eens bij een dokter komt weet dat ze dat ook doen. Maar misschien hebben jullie ook ervaren dat er nog al eens iets mis gaat, met het maken van afspraken, het doorgeven van medicatie en zo meer. Een arts heeft ook nog andere dingen aan zijn hoofd.

Eén van de oplossingen die ik voorbij hoorde komen, om het werk in de zorg aantrekkelijker te maken, was administratieve krachten aanstellen om dat deel van het werk over te nemen. Goh ! Wat een briljant idee !

Nou ja... In de zorg wordt het misschien ook wel weer eens lente...



De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


4 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Dat artsen vaak nogal een belabberd handschrift hebben, zou ook een reden kunnen zijn van de vergissingen.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Daar zou je, als ze alles direct in de computer invoeren, weinig last van moeten hebben. Wat ik in mijn omgeving merk is dat het vaak fout gaat bij afspraken, dat onderzoeken op het laatste moment verzet worden, soms als de patiënt al in het ziekenhuis is wordt er pas gezegd dat hij/zij een dag later terug moet komen.
Mensen worden naar huis gestuurd met een lijst medicijnen die bij de eigen apotheek afgehaald moeten worden, maar die blijkt dan nergens van te weten. Van twee kanten al gehoord.
Als je dan naar het ziekenhuis belt weten die het ook niet, kortom er gaat organisatorisch veel mis. Ik denk omdat men de personen die soort taken vroeger deden wegbezuinigd heeft en denkt dat alles wel elektronisch geregeld zal worden. Maar artsen en verpleegkundigen hebben daar onvoldoende tijd en kennis voor.

martin zei

Als iedereen nou eens een paar jaar chronisch ziek zou worden als opmaat naar een leven opd e arbeidsmarkt, de politiek of het consultancy wezen dan zou het snel zijn afgelopen met de winter in de zorg. Als iedereen dan ook nog eens verplicht wordt niet meer dan 1,2 het minimum te verdienen dan zou het helemaal snel afgelopen zijn. Alle onmisbare mensen zouden als trekvogels naar warmere oorden vertrekken. Veel plezier daar!

Jan de Stripman zei

@martin - Dat lijken me mooie plannen ! Welke politieke partij gaat dat voor ons regelen ?