zondag 26 februari 2017

Eekhoorns in het park en in Engeland


Af en toe zien we vanuit het woonkamerraam een eekhoorn voorbij komen. Op een meter of tien hoog, springt het roodbruine beestje, van tak naar tak, in de rij beuken en eiken aan de overkant van de straat. Af en toe zit het even stil, misschien om een beukennootje te pakken, soms daalt het af om even tussen de dorre bladeren rond te scharrelen.

Of het telkens dezelfde eekhoorn is weet ik natuurlijk niet. De bomenrij is een uitloper van het park, waar aan het andere eind, een paar grote, bomenrijke, tuinen op aansluiten. Genoeg ruimte voor meer dan één eekhoorn.

Het dichtst bij een eekhoorn kwam ik ooit, lang geleden, in het Londense Hyde Park. Daar waren ze zo tam dat ze uit de hand aten. Hetzelfde schijnt voor te komen in het Amsterdamse Bos, maar dat heb ik nooit zelf ervaren.

Op de website van het Amsterdamse Bos lees ik: 'Nog maar tien jaar geleden liepen deze dieren over de balkons van de huizen rond het Vondelpark, of klommen in het Amsterdamse Bos langs je broekspijpen omhoog.' De aantallen zijn teruggelopen, misschien door een virus, maar het schijnt dat de populatie zich de laatste jaren weer wat herstelt.

Er is een belangrijk verschil tussen de eekhoorns bij ons en die in Londen. Onze eekhoorns zijn roodbruin van kleur, die in het Hyde Park zijn grijs. Dat is omdat het een andere soort is. De grijze eekhoorn, die van oorsprong in Amerika voorkomt, is aan het eind van de 19e eeuw in Engeland uitgezet. Daar doet hij het uitstekend, naar schatting leven er nu meer dan 2,5 miljoen, in Groot-Brittannië. Maar de rode eekhoorn heeft daar wel ernstig onder te lijden.

De grijze zijn groter en sterker, dus verdringen ze de rode als het om het beschikbare voedsel gaat, maar ernstiger is het dat de grijze een virus dragen waar de rode niet tegen bestand zijn. In grote dele van Engeland is de rode eekhoorn geheel verdrongen, of aan ziekte bezweken. Alleen in Schotland gaat het nog goed met de rode variant.

Er worden acties ondernomen om de grijze eekhoorn te bestrijden en zo de rode weer meer kans te geven. Bij de BBC lees ik dat er een 'red squirrel army' in oprichting is, een vrijwilligersleger dat populaties van de rode eekhoorn moet observeren en zo mogelijk beschermen.

Er schijnen ook plannen te zijn om grijze eekhoorns, door middel van medicatie in voer, te steriliseren. Maar dat wordt onder andere gemeld door de twijfelachtige website breitbart.com, dus of dat kunnen ook 'alternative facts' zijn...


Zie ook dit artikel in The Guardian, van een paar dagen geleden. Daarin wordt voorgesteld de grijze eekhoorns te vangen en ze gewoon dood te slaan. Veel humaner...



De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van het vorige verhaal. 

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


3 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Leuke diertjes en dat ook bij hen the survival of the fittest opgeld doet, is niet zo vreemd.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Het is een voorbeeld van hoe menselijk ingrijpen de natuur in de war kan schoppen. En hoe lastig het is om dat dan weer ongedaan te maken...

Annette zei

Eigen eekhoorn eerst. Zou het geen nepnieuws zijn over dat virus? Mensen zijn vaak zo paniekerig...
Wel heel avontuurlijk zo dichtbij op een flat!