Het is ontzettend leuk, zo'n reisverslag van 25 jaar geleden. Zorgeloos genieten en mijmeren, zou je zeggen. Maar ik kan het niet laten om uit te zoeken hoe ik toen precies gereden ben. En daarbij kom ik af en toe vreemde vergissingen tegen.
In het schrift is, links op de foto, een ansichtkaart geplakt van de Hirnant Pass, met de opmerking erbij dat ik twee maal over deze mooie weg gefietst zou zijn.
Bij nader inzien is dat een vergissing. Ik stond een paar dagen op een camping, aan het meer van Bala, In Noord-Wales. Vandaar ben ik naar Harlech Castle gereden (te zien op de andere ansichtkaart) en later richting Caernarfon. Langs die Hirnant Pass en het stuwmeer Llyn Vyrnwy zou een enorm eind om zijn.
In mijn verhaal schrijf ik over de weg van Bala naar Ffestiniog die '… klimt tot een hoogte van 450 meter. Langs het hoogst gelegen benzinestation van Wales, naar een van de mooiste uitzichten die ik tot nu toe genoten heb.'
Als ik met streetview ga kijken bij dat eerste stuwmeer, dan herken ik niets van de toch opvallende stuwdam. Terwijl het benzinestation en ook het uitzicht iets verderop, precies aansluit bij mijn beschrijving, alleen ligt dat aan een heel andere weg.
Op internet vind ik dat benzinestation, bij de kruising van de B4391 en de B4407, hoewel inmiddels de pompen zijn verdwenen en het kleine witte huisje in gebruik is als café. Die B4391 vertrekt uit Bala, naar het noorden en komt langs een ander stuwmeer, het Llyn Celyn.
Het landschap daar lijkt als twee druppels water op dat van de ansichtkaart, dus wat dat betreft is het geen vreemde vergissing. Aan de andere kant moet ik indertijd mijn wegenkaart op z'n kop hebben gehouden, want de weg die ik dacht te hebben genomen gaat naar het zuiden...
De aanleg van het stuwmeer van Llyn Celyn, in de jaren '60, heeft een controverse veroorzaakt die 40 jaar later nog na sudderde. In het dal dat ervoor onder water werd gezet lag namelijk het dorpje Capel Celyn, volgens Wikipedia een bolwerk van Welshe cultuur en taal.
De bevolking was tegen de verdwijning van het dorp. In het Britse parlement, dat over de aanleg van de dam moest stemmen, waren ook alle afgevaardigden uit Wales tegen het plan. Maar het werd toch doorgezet, omdat de Engelsen de watertoevoer voor de stad Liverpool wilden verzekeren.
Er waren protestacties en de nationalistische partij van Wales won flink wat stemmen in de daarop volgende verkiezingen. Maar toen was het kwaad al geschied. Uiteindelijk heeft het gemeentebestuur van Liverpool, in 2005, excuses aangeboden voor de gang van zaken. Zie op Wikipedia: LlynCelyn
Wat niet wegneemt dat het een wonderschoon landschap is. Ik beschreef het zo:
'Van een hoogte van 300 meter kijk je op de woest stromende Afon Cynfal, gevoed door allerlei watervallende en stroomversnellende beekjes. Op vlakke stukjes grazen schapen en paarden, terwijl boven de dennenbossen, wat verder naar het dal van Ffestiniog, een buizerd zijn rondjes draait.'
6 opmerkingen:
Ja die stuwmeren, ze vernielen veel.
@antoinette - Er zijn heel wat aardige dorpjes onder water verdwenen...
Ik denk niet dat je vergissingen nu zo ernstig zijn geweest. Anders was je wel verdwaald toentertijd :-).
Jan ga zo door. Ik krijg er zin in.
Zoetwaterreservoirs zijn nodig in een moderne industriële samenleving in Engeland en Wales. Daar kan je tegen zijn, maar dan komen al die Engelsen door de dorst gedwongen hierheen. Of ze moeten zeewater gaan ontzilten voor de bevolking. Dat heeft ook nadelen.
Dit laat onverlet dat bewoners goed gecompenseerd moeten worden en er rekening moet worden gehouden met plaatsen met waarde voor milieu, cultuur en natuur. Alternatieven moeten bekeken en afgewogen worden.
Helaas heeft een mens water en energie (in andere gevallen) nodig om te kunnen leven.
@zelfstandig journalist - Maar raar blijft het. Ik ben inderdaad op de plaatsen gekomen waar ik heen wilde, maar soms over andere wegen dan ik dacht...;o)
@martin - Ik kwam dit verhaal toevallig tegen. Als je zo leest is het er nogal hardhandig doorgedrukt. Dat heeft men ook achteraf toegegeven...
Toen schreef je al interessant, Jan, en dat is er niet op achteruit gegaan. Mooi, je gebruik van internet om een reis uit het verleden nog eens over te doen. Met heel veel plezier gelezen.
Een reactie posten