zondag 1 oktober 2017

Opvoeden met slechte gevolgen


Ik heb in het verleden al eens geklaagd over het kleine keukentje in ons appartement. Onze huurwoning dateert uit het begin van de jaren '60 en toen vond men dat de eenvoudige arbeider, niet alleen een frisse lichte woning moest krijgen, maar ook moest worden opgevoed in het bewonen daarvan.

In oude arbeidershuisjes was de keuken groot en de woonkamer klein. In de woonkamer stonden de mooie spullen, daar kwam je alleen op zon- en feestdagen, de rest van de tijd zat het hele gezin in de keuken.

Dat moest anders. Vandaar een klein pokkenkeukentje, waar je je kont niet kunt keren. Wat na verloop van tijd nog erger werd, omdat er niet voorzien was dat er nieuwe huishoudelijke apparaten zouden komen. Koelkast, wasmachine, vaatwasser, alles moest in dat kleine keukentje.

En de vuilnisbak. Vroeger was dat een zinken emmer die, één keer per week, drie trappen naar beneden gesjouwd moest worden. Inmiddels gaat de afvoer in kunststof vuilniszakken. En als het aan de gemeente ligt moeten we dat scheiden in gewoon restafval en plastic.

Papier en glas brachten we natuurlijk al naar de daarvoor bestemde containers. Het plastic werd eens in de twee weken apart opgehaald. Waar wij in de tussentijd de volle zakken moesten laten ? In ons kleine pestkeukentje !

Maar dat is nu achter de rug. Iemand op het gemeentehuis moet ingezien hebben dat het niet handig is om mensen al dat plastic te laten opsparen. Of misschien dat het niet handig is om een extra vuilniswagen te laten rijden, om die bergen plasticzakken op te halen.

De bewoners van laagbouwwoningen krijgen er nu een vuilnisbak bij, voor plastic, metaal en drankverpakkingen (PMD) en wij flatbewoners moeten dat afval zelf wegbrengen, naar gemeenschappelijke inzamelpunten.

Ideaal is het niet. Als bewoner van de begane grond zit je nu met drie afvalbakken. En waar wij terecht kunnen met ons plastic is ons voorlopig nog onduidelijk. Maar het ergste is natuurlijk dat het allemaal onzin is. Niet dat afval scheiden op zich, dat is best nuttig. Maar dat wij daar als bewoners mee opgezadeld worden is onnodig en niet efficiënt.

Dat het toch gebeurt is omdat men denkt dat wij opgevoed moeten worden. We moeten bewust worden van al het afval dat we produceren. Daar krijg ik de kleine keuken kriebels van !

Daarbij blijkt dat lang niet alle plastic geschikt is voor hergebruik. Een groot deel van wat wij zo nijver scheiden gaat achteraf alsnog de verbrandingsoven in. Het is handiger om niet met drie verschillende vuilniswagens door de wijk te rijden, maar met één en dan bij de afvalverwerker rustig uitzoeken wat wel en niet gerecycled kan worden.

En nog veel beter zou het zijn als de bron van al dat plastic aangepakt zou worden: de bedrijven die ons met al die verpakkingen opzadelen.



De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van het vorige verhaal. 


Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men




4 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Stevig taalgebruik. Ben ik niet gewend van je.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Ik heb me nog ingehouden...;o)

martin zei

Hou je de doppen wel apart? Metaal? Hout?

Jan de Stripman zei

@martin - De motivatie is niet erg groot. Maar er zijn anderen hier in huis die wat fanatieker zijn...;o)