zondag 6 augustus 2017

Ik wil niet mild en zoet !


'Italiaanse uien, mild en zoet', lees ik op het etiket van een netje lichtroze uien. Op de tv zag ik laatst een reclame waarin witlof werd aangeprezen met de woorden: '...al lang niet meer bitter.'

Vorige week klaagde ik nog dat er winkels zijn waar je 30 soorten thee met vruchtensmaak kunt kopen en maar 2 soorten thee met theesmaak. En er bestaat ook milde thee. Dat is gewone thee met minder smaak !

De fabrikant prijst die aan met de tekst: 'De reden voor deze milde variant is het feit dat met name kinderen gewone zwarte thee snel te sterk vinden.' Wat is er mis met een wolkje melk ? Verzacht de smaak en is ook nog gezond voor de botten van de kindjes.

En het is niet alleen thee die geteisterd wordt door de mild en zoet manie. Met bier is het al net zo erg. Eerst kregen we mild bier, met minder smaak. Minder alcohol ook vaak, maar vooral minder hop en dus minder bitter. Daarna kwamen er steeds meer zoete biertjes, met als dieptepunt – ik krijg het haast niet uit mijn toetsenbord – de radler.

Als er iets verwerpelijk is dan is het deze sinas met een schuimkraag wel. Zo zoet dat het glazuur bij de eerste slok zowat van je tanden springt en waarom, waarom wordt het gekoppeld aan fietsen ? Alsof je na een eindje wielrijden behoefte hebt aan een drankje zo stroperig dat je bek er van dicht kleeft.

Al die zoete en laffe smaakjes, waar komt dat vandaan ? Wordt de smaak van de jeugd al van jongs af verpest met mierzoete drankjes ? Feit is dat er in frisdrank en pakjes sap waanzinnig veel suiker zit. Twee blikjes bevatten al meer suiker dan de Wereldgezondheidsorganisatie per dag aanbeveelt.

En zoveel suiker is niet gezond. Je kunt er overgewicht door ontwikkelen, of suikerziekte. De vraag is wat er eerst was: de zoete producten, of de verpeste smaak. Fabrikanten zeggen natuurlijk dat de consument er om vraagt, maar ze werken het ook in de hand.

Neem nou limonadesiroop. Ik hou ervan om 's middags een glas water met een druppeltje vruchtensiroop te drinken. Precies weet ik het niet, maar laten we zeggen dat verhouding 1 op 100 is, dus 1% siroop, de rest water. Maar als je op de verpakking kijkt dan beveelt de fabrikant een verhouding van 1 op 7 aan ! Brrr... ik wordt onpasselijk bij het idee.

En ik begin me zorgen te maken. Bittere thee verdwijnt uit de winkels, bitter witlof wordt niet meer gekweekt en bijvoorbeeld Amstel 1870, een pils met een lekker bittertje, is haast niet meer te vinden.


Het wordt tijd voor een actiegroep...  



De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf . 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 en deel 3 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 en deel 11 van het vorige verhaal. 

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men




5 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Wel een bitter blog zo ...

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Zuur mag ook...;o)

Unknown zei

Om de één of andere reden raken we steeds zwaarder verslaafd aan suiker en zoetigheid. Om dan toch nog wat smaak terug te krijgen gooien ze er extra zout in, en smaakversterkers.
Lekkere salade waar nog wel wat bittertjes in zitten: witlof, blauwe kaas (Danish, bijvoorbeeld) en walnoten.
Stoppen met suiker is onmogelijk vanwege alle verborgen suikers.
Radler is frisdrank, of frisdrank met alcohol.
Dat melk goed zou zijn voor de botten is overigens een reclamefabel, bedacht om de melkplas weg te werken.
Spinazie bevat ook niet meer ijzer dan andere bladgroenten.

Waarom kan ik alleen anoniem reageren?
Ronald

Annette zei

:) Toch oppassen Jan op Google staan verklaringen van mensen die van bitter houden :)

Verken jezelf...

martin zei

Jan als het al klopt dat mensen die van bitter houden ... Dan ben jij de uitzondering op de regel. Ik mis het ook spruitjes zonder spruitjes lucht. Witlof zonder bitter. De grapefruit meer zoet dan gemeen. Toen ik helemaal de gerafineerde suiker vermeed (voor zover dat kan) rook ik de zoetigheid van de bistro terassen afkomen. In de Grachtengordel hoor je het pleidooi voor "een bittertje" in het eten ook. Soms hebben ze nog gelijk ook in dat kleine stukje Mokum. Alleen zij kopen het op de Boerenmarkt (of gelijk bij de boer, leuk autotochtje en voor de kidneren), voor boerenmarkt prijzen.