woensdag 23 februari 2011

Virtuele lynchpartijen...Af en toe komen er functionarissen of politici in opspraak omdat ze zich op internet, meestal Twitter, wat onvoorzichtig uitgelaten hebben. Vooral humor ten koste van politieke tegenstanders kan leiden tot veel ophef.

Dom, zou je zeggen. Volwassen mensen met verantwoordelijke banen zouden voorzichtiger moeten zijn met het op internet gooien van lollige oprispingen. Iedereen kan het immers lezen. En de aangevallen partij zal er als een havik op duiken om de dader, onder luid misbaar, aan de schandpaal te nagelen.

Maar ook normale, onbekende mensen maken soms rare uitglijders. Een scholiere uit mijn eigen dorp had op Twitter gemeld dat ze haar school op ging blazen. Normaalgesproken zou zo'n 'dreigement', op het schoolplein geuit, de landelijke pers niet halen.

Maar internet is openbaar. Niet alleen je vriendjes en vriendinnetjes lezen wat je op je laptopje intypt, de hele wereld leest over je schouder mee. Het malle kind werd door de politie aangehouden, een nieuw relletje was geboren.

Ik hoorde er van in het radio-nieuws en zocht op internet naar meer informatie. Op de site van NRC-next vond ik niet alleen het hele verhaal, maar ook de complete twitterberichten van de onvoorzichtige scholiere. Met naam en toenaam.

In de reactieruimte onder het bericht vond een virtuele lynchpartij plaats. Toen ik er reageerde, met de opmerking dat het niet netjes was om de volledige naam van het meisje op de site te zetten, werd ik weggehoond.

Ze was toch zelf zo stom geweest ? Dan had ze maar niet... enzovoort. Er was zelfs iemand die een eerder voorvalletje teruggevonden had, waarbij hetzelfde meisje in opspraak was gekomen. Van enig medeleven met de domme puber was niets te merken.

Eigenlijk zou ik me als voormalig Volkskrantblogger niet moeten verbazen over de gretigheid waarmee sommige lieden op mensen duiken die zichzelf in de problemen hebben gebracht. Wel vind ik het vreemd dat een toch redelijk serieuze krant een dergelijk redactioneel stuk op zijn site zet.

Wees dus gewaarschuwd, mensen. Zet nooit, lollig bedoelde, wilde kreten, onder je eigen naam op het wereld wijde web. Je bent je virtuele leven niet zeker. En op enige terughoudendheid met het publiceren van je privé-gegevens hoef je niet te rekenen.


De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Kijk hier voor deel 1 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 van deze episode. Lees ook de vorige hoofdstukken De Wind - Snuf de Hond - Muzikale Droom - Theo en Francien - Motorfietsen en Sportwagens - De Klaveet en Hot City

Wordt vervolgd...

Klik op de strip voor een grotere weergave...

14 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Zo is het Stripman, blijf nadenken wat wel of niet kan.

de Stripman zei

@antoinette - Precies ! Sommige mensen denken dat iets op internet zetten net zo privé is als thuis vloeken op het toilet...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Of je moet voor de eeuwige roem willen gaan :-).

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Ik denk niet dat je als 16-jarige veel zicht hebt op de eeuwigheid. En reken maar dat dit bericht over 10 of 20 jaar nog gewoon terug te vinden is. Leuk als je gaat solliciteren...

Hippocampi zei

geef mij dan maar teringhond (hetgeen wel eigenaardig klinkt)

tja mensen en mededogen,
voor je het weet
verlies je jezelf,

groet,

hippo

Ron zei

Internet windt nergens doekjes om, en dat is een groot nadeel van een pracht medium. Het doekjes winden moet je daarom zelf doen, vooral om je woorden en je naam.

de Stripman zei

Net weer een 'Twitter-terrorist' opgepakt, volgens de Volkskrant Zie artikel

de Stripman zei

@hippocampi - De Geheimzinnige Hulpman zal blij zijn dat je Teringhond zo waardeert...;o)

@ron - Dat is wel zo verstandig...;o)

Anoniem zei

Ben weer helemaal bij en heb weer genoten van alles, dank je wel!

Fijne dag nog Strip!

de Stripman zei

@beukmans - Dank je wel ! Jij ook...;o)

martin zei

Stripman als je een klein beetje uitkijkt wat je schrijft dan is er weinig aan de hand. Ik kom stukken van mezelf tegen waarin dingen zijn verandcerd. Dat voorkom je niet.

Anoniem zei

Je hebt gelijk.

Anoniem zei

Het reageerproces was weer verschrikkelijk. :-( En waarom staat mijn plaatje er niet bij?

de Stripman zei

@martin - Wij weten wel wat we wel en niet moeten schrijven. Maar als er in jouw stukken veranderd wordt... Wie doet dat dan ? En toch niet op je eigen blog...?

@apiedapie - Dank je ! Vooral omdat het je zoveel moeite kost, dan waardeer ik het des te meer...;o)

Ik vraag me wel af wat voor stunts je uithaalt... Heb je mijn handleiding in de rechterkolom gelezen ?