maandag 14 februari 2011

Dromen zijn zinloos


Dit verhaal is eerder verschenen op het Volkskrantblog, in oktober 2005...

Dromen zijn, volgens de officiële wetenschap, zinloos en zonder betekenis. En dat terwijl men, halverwege de 20ste eeuw, nog meende dat de droom de belangrijkste weg was waarlangs de wijsheid van het onderbewuste invloed uit kon oefenen op het bewustzijn. Zo staat het althans in mijn encyclopedie uit 1946.

Daar halen ze Freud aan die zei dat we dromen over heimelijke verlangens, maar dan in vermomming, omdat we anders wakker zouden schrikken van onze verboden gedachten.

Zijn leerling Jung ging nog een stapje verder. Volgens hem maken de creatieve krachten van het collectief- en individueel-onbewuste gebruik van de droom, om het bewustzijn te beïnvloeden, ja, zelfs de goede kant op te sturen.

Maar inmiddels worden Freud, Jung en consorten niet meer zo serieus genomen. Fantasievolle theorieën, die volgens de critici bewezen werden met vervalste onderzoeksresultaten. Niettemin geloven nog heel veel mensen dat dromen belangrijke boodschappen over ons leven bevatten.

Dat moet ieder voor zich weten, natuurlijk. Net zoals je mag geloven dat planten genezend werken door de vorm die ze hebben. Een plant die alle kanten op groeit, als een gezwel, moet wel werken tegen kanker en eentje met regelmatig geplaatste bladeren werkt uiteraard regulerend op de hartslag.

Maar voor je het weet geloof je dat alles zin heeft en bestaat het toeval niet meer, dus moeten dromen wel een betekenis hebben. Tegen dergelijke argumenten kan ik niet op. Maar alternatief gezweefkees is het volgens mij wel.

Wat de reguliere religies van de droom vinden weet ik niet. Je zou bijvoorbeeld kunnen geloven dat de droom bedacht is door een hogere macht, die vond dat anders het slapen zo'n saaie bedoening is. Een aardigheidje van de schepper. Waarbij ik wel aan moet tekenen dat ik niet in een schepper geloof.

Misschien moeten we maar concluderen dat er geen verklaring voor de droom is. Waarom zouden we ook overal een verklaring voor moeten vinden ? Mogen sommige dingen er niet gewoon zomaar, zonder zin, zijn ?

Voor wie toch, na het wakker worden, meer van zijn dromen wil onthouden heb ik wel een paar tips die nog schijnen te werken ook:

Ten eerste: neem je bij het slapen gaan voor om je bij het ontwaken je droom te herinneren.

Ten tweede: blijf bij het wakker worden liggen in dezelfde houding en probeer je te herinneren wat je zojuist gedroomd hebt.

Ten derde: leg papier en pen naast je bed om direct te noteren wat je nog van weet. Je zult zien dat er je al schrijvend steeds meer te binnen schiet.

Een laatste waarschuwing: na wat oefening ben je elke ochtend uren kwijt met alles opschrijven wat je die nacht gedroomd hebt.De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is gemaakt door de Stripman zelf. Klik hier voor deel 1  - deel 2 - of lees de vorige hoofdstukken De Wind - Snuf de Hond - Muzikale Droom - Theo en Francien en Motorfietsen en Sportwagens - De Klaveet - wordt vervolgd...

Klik op de strip voor een grotere weergave... 


16 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Jouw heldenrol in de strip was ook een droom :-)?

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Een droom en een sterk verhaal...;o)

Annet zei

Een prettige dromerige sfeer hangt hier.....:)

Cor zei

Ik vind het best dat dromen zinloos zouden zijn, maar waarom lig ik dan 's morgens al ik wakker word over mijn nachtelijke avonturen nat denken

Anoniem zei

Ik droom eigenlijk nooit.Raar

Antoinette Duijsters zei

Zolang dromen leuk blijven, vind ik het wel fijn om te dromen:-)

de Stripman zei

@annet - Ja, hè. En de dromen lopen ook nog goed af...;o)

@cor - Omdat het wonderlijke verhalen zijn, waar je geen touw aan vast kunt knopen, misschien...;o)

de Stripman zei

@paco - Dat is onwaarschijnlijk. Volgens wetenschappers droomt iedereen (zelfs de hond en de kat). Maar het kan best zijn dat je je daar niets van herinnert, bij het ontwaken...

@antoinette - Ja, een nare droom is minder leuk...

Ron zei

Bedankt voor de tips (en de waarschuwing). Ik kan me vaak de droom niet herinneren, maar wel het gevoel dat soms nog uren na het wakker worden blijft hangen.

de Stripman zei

@ron - Ik droom vaak zo wonderlijk dat ik verward wakker wordt en me afvraag waar het nu eigenlijk over ging. Een nare droom kan echt de stemming bederven maar die heb ik gelukkig zelden...;o)

martin zei

Stripman toch hou ik me dan deze keeer maar aan wiki vast. Ik was even bang dat mijn idee over de droom hopeloos verouderd was, maar nee er is volgens de digitale encyclopedie wel dgelijk een funktie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Droom

martin zei

Overigens weer een prachtige strip.

de Stripman zei

@martin - Het is een lang verhaal, op Wikipedia, maar het belangrijkste staat al direct in het begin: 'Wat een droom is en waar het precies voor dient is niet bekend...'. Alles daarna is speculatie...;o)

Ik ben blij dat je iets over de strip zegt ! Het was een heel werk deze keer. Gelukkig wordt het gewaardeerd...;o)

sprakeloosID zei

Dromen hebben een functie denk ik, anders waren ze er niet. Vanuit een holostisch mensbeeld oren ze er gewoon bij, we denken op een ander niveau gewoon door in onze slaap.
@Paco: tuurlijk droom je niet, de birarrigheden die je overdag bij elkaar harkt voorkomen verder dromen, over holisme gesproken.

martin zei

Jan ik dacht eigenlijk eerder aan deze zinnen:

"Wat een droom is en waar het precies voor dient is niet bekend, al zijn er wel vermoedens. Zo is gebleken dat men vaak droomt over dingen die men overdag heeft meegemaakt. Dit wordt de dagrest genoemd. Dromen zouden helpen de gebeurtenissen te verwerken."

Er is dus wel een hypothese en zekerheid geven alleen banken en de waarheid alleen de Telegraaf.

de Stripman zei

@martin - Ik hou er van om onvolledig te citeren...;o)

Zo'n dagrest heb ik maar heel zelden meegemaakt. Ik droom wel vaak over bekenden, of plaatsen waar ik vroeger ooit geweest ben. Maar doorgaans geen recente gebeurtenissen. En ik droom regelmatig en zeer gedetailleerd over onbekende plaatsen en mensen...;o)