dinsdag 1 februari 2011

Rembrandt's lantaarnpaalDe afgelopen dagen werden we op de publieke zenders warm gemaakt voor een nieuwe tv-serie, over het leven van Rembrandt, de beroemde 17e eeuwse kunstschilder. In een wervend filmpje komen een aantal momenten voorbij uit het leven van de jonge kunstenaar.

Een fragment toont de schilder met zijn geliefde Saskia in een straatscene. Zij vertelt hem dat ze zwanger is, hij is dolblij. Een roerend tafereeltje. Mijn oog blijft daarbij hangen aan de lantaarnpaal, rechts in beeld. Een rustiek gietijzeren exemplaar, waar men voor de filmopnamen wat zakken en kisten omheen heeft gezet.

Een lantaarnpaal in het 17e eeuwse Amsterdam ? Dat kan toch niet kloppen ? Bij straatverlichting in die tijd denk ik eerder aan lantaarns die aan gevels waren bevestigd. Als er al straatverlichting was.

Dat zoeken we op. Volgens Wikipedia was er tot ver in de 17e eeuw geen straatverlichting in Nederlandse steden. In 1669 werden in Amsterdam voor het eerst lantaarns aangebracht.

1669 is toevalligerwijs het sterfjaar van Rembrandt. Ja, dan zitten die filmers er dus 35 jaar naast, want hij huwde in 1634 met zijn Saskia. Maar in werkelijkheid gaat het om een misser van ruim 200 jaar.

Op de Engelse Wikipedia staat te lezen dat de eerste moderne straatlantaarns in de 19e eeuw gemeengoed werden. Daarvoor werden burgers verplicht om lantaarns voor hun ramen te zetten, of aan hun gevel te hangen.

Een 17e eeuwse lantaarnpaal kan dus echt niet. De makers van de tv-serie over Rembrandt hadden dat toch ook wel even op kunnen zoeken...?

Hier voor het gemak even de links:


De tv-serie is terug te zien op Uitzending gemist 


De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor  deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - of lees de vorige hoofdstukken De Wind - Snuf de Hond - Muzikale Droom - Theo en Francien en Motorfietsen en Sportwagens
- wordt vervolgd...

19 opmerkingen:

Anoniem zei

Ziet er mooi uit hier.
Groet,
Fr@ns

de Stripman zei

@fr@ns - Dank je ! Dat dacht ik ook...;o)

Antoinette Duijsters zei

Als je erop gaat letten, zie je de ene blunder naar de andere:-)

Anoniem zei

Ingewikkeld dat reageren hier

de Stripman zei

@antoinette - Ik heb de serie verder nog niet bekeken. Maar dit sprong wel erg in het oog...;o)

@fransmuthert - Dat hoor ik vaker. Ik zou de spamcontrole nog uit kunnen zetten, dat scheelt weer een handeling...;o)

martin zei

Stripman, zo'n afschuwelijk ding waar ik al eens een Wereld Achter Glas blog aan besteedde (http://www.vkblog.nl/bericht/340387/licht). Ze schieten in Amsterdam als paddenstoelen uit de grond.

de Stripman zei

@martin - Nep ouderwets ? Ze plaatsen ze dus nog steeds..!

Bart zei

Haha, Jan, ik herinner me nog een ander anachronisme uit zo'n wervend Rembrandt-filmpje. Ik kan er even niet opkomen nu, maar ze gebruikten een uitdrukking die veuls te modern was, zeker voor die tijd! :-)
Het was iets in de geest van '...ja, doei!...', of '...zeker weten!...', haha, het kon echt niet vond ik.

Bart zei

Ik merkte ook al, Jan, dat de 'reactiedrempel' bij blogspot misschien een beetje hoog ligt. Voor iemand die onbekend is kan dat vervelend zijn. Ikzelf heb in ieder geval de drempel bij mijn instellingen maar zo laag mogelijk gemaakt.
Geen antispamwoord in te vullen, en vooruit, ik laat ook anonieme reageerders maar toe, die oningelogd zó kunnen reageren.
We moeten onze klanten natuurlijk wel tevreden stellen hè ;-))

de Stripman zei

@bart - Ja, dat zijn van die dingen die zo'n serie echt verknoeien. Als ze 17e eeuws Nederlands zouden spreken zouden we ze waarschijnlijk niet verstaan, maar een redelijke middenweg moet toch te vinden zijn.

Ik heb ook het antispamwoord er maar af gehaald. Nog geen spam binnen gekregen. Even afkloppen...;o)

Margreet zei

Ik twijfelde enorm of de serie het kijken waard was, omdat het wervende filmpje mij niet overtuigend geworven had, maar dit is een duidelijk tegenargument!

de Stripman zei

@margreet - Ik werd er ook niet erg enthousiast van...;o)

holandes in brazil zei

Een interessante misser, Stripman ;)
Ik dacht dat elke serie wel door een geschiedkundige op foutjes wordt nagevorst ? :P

holandes in brazil zei

Grappig, ik blijk alsnog een slapende blogspot account te hebben :P

de Stripman zei

@holandes (antoine ?) - Zo'n geschiedkundige kost ook geld. En dat in een tijd van bezuinigingen...;o)

Paul Delfgaauw zei

De lantaarnpaal niet eens gezien! ;-) Alert ben je!
Gelukkig gaat de serie nog even door.

Zusenzo zei

Zo schijnt in "Het meisje met het rode haar" een telefooncel pontificaal in beeld te komen op het station in Haarlem. Oeps !

de Stripman zei

@paul delfgaauw - Maar hij gaat nooit lang genoeg door om de plaatsing van die lantaarnpalen mee te nemen...;o)

@zusenzo - Ja, dat is ook zoiets...;o)

Anoniem zei

Ben blij dat ik het niet zag!!
Dat bederft je kijkplezier zo!