zondag 31 juli 2011

Kleine reparaties en oplapwerk aan onze kurkvloerIn het verleden ben ik nooit zo welgesteld geweest dat ik, in de huizen die ik huurde, echt houten parketvloeren of hoogpolig tapijt kon laten leggen. Nou had tapijt, of tapijttegels, toch al niet mijn voorkeur. Beetje viezig vond ik dat, vooral als je een kat in huis hebt. Vlooien voelen zich er ook in thuis.

Fraai houten parket had wel ik graag gehad, maar ja, de kosten, hè. Zeil had natuurlijk gekund. Je hebt het in allerlei dessins en kleuren en het gaat soms verbazend lang mee. Maar het blijft plastic. Linoleum, dan ? Dat is ook mooi, maar behoorlijk duur. Wat hou je dan over ?

In mijn omgeving was een jaar of 25 geleden kurkparket behoorlijk populair. Redelijk in prijs, puur natuur, je kon het zelf leggen en het ging lang mee. Als je tenminste af en toe wat onderhoud pleegde en waar nodig een likje lak uitdeelde.

In mijn eerste huurhuis ging dat prima. Na een jaar of 5 lag dat krukvloertje er nog knap bij. Toen ik daarna bij mijn huidige vrouw introk besloten we om, in haar huis, ook overal kurk te leggen.

Nu, na bijna 20 jaar, is die vloer aan een opknapbeurt toe. Ik heb er in de tussentijd wel eens een nieuwe laklaag opgesmeerd. Maar de laatste jaren heb ik het niet meer zo bijgehouden. Deels omdat mijn gezondheid het niet toelaat om zo'n grote klus in 1 keer te doen. Maar ook omdat we dachten dat we zouden gaan verhuizen.

Die plannen zijn inmiddels op de lange baan geschoven. En nu zijn die kale plekken me toch een doorn in het oog. Er moet iets aan gebeuren en als ik de vloer niet in 1 ruk kan opknappen, dan maar in kleine gedeelten. Sommige stukken liggen er ook nog goed bij, dus die schuif ik gewoon op de lange baan.

Andere plekken zijn er niet best aan toe, die vragen direct om actie. In de woonkamer, bijvoorbeeld, waar op twee plaatsen bubbels onder het parket zijn ontstaan. Plekken waar het kurk losgelaten heeft van de betonnen ondergrond. Eén bubbel is zelfs opengebarsten en daar gaapt nu een gat van zo'n 5 centimeter doorsnee.

Gelukkig heb ik in de kelder nog een paar tegels van het oorspronkelijke parket bewaard. Dus reed ik deze week met de scootmobiel naar de bouwmarkt. Een bus vloerlak, lijm, schuurpapier en een lakroller ingekocht en weer terug naar huis.

Het mooie was dat de bouwmarkt, in de tussenliggende jaren, klaarblijkelijk was verhuisd, een stukje meer onze kant op. Maar de indeling van de winkel was nog exact hetzelfde. Ze maken het hun oude klanten niet te moeilijk.

Thuis sneed ik de ene bubbel open en lijmde het kurk weer vast. Bij de andere, waar het gat zat, sneed ik over de hele breedte van de tegel een stuk weg en lijmde er een nieuwe strook in. Het nieuwe gedeelte was wel wat donkerder van kleur dan de oude vloer. Maar ik had zo'n operatie al eens eerder uitgevoerd en daar was na een paar jaar het nieuwe stuk net zo mooi opgebleekt als de omringende vloer.

Nu een paar laagjes lak erover, op waterbasis dus bijna reukvrij. Daarna een paar dagen uitrusten en dan die kale plek bij de bank maar eens onder handen nemen. Het mag dan een regenachtige zomer zijn, ik zal me thuis voorlopig niet vervelen...


De Strip: Ter afwisseling van het Stripmannen vervolgverhaal een aflevering van 'Wachten op Eduard', gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Meer afleveringen zijn te zien op zijn website: www.palymptoot.nl

Aan een vervolg van het vervolgverhaal wordt gewerkt...
 

12 opmerkingen:

Anoniem zei

Dus het moet nog een paar jaartjes bleken voordat het weer toonbaar is? Poeh! :D

Anoniem zei

Wat een werk Stripman. Maar wordt vast wel weer 'als nieuw'.
Je hebt heel wat opgestoken lees ik van die serie afleveringen: "creatief met kurk" ;-)

de Stripman zei

@ramirezi - Nou, ja... het is nu ook wel toonbaar, je ziet alleen wat het nieuwe stuk is. Het verkleurt enorm, daar moet je wel rekening mee houden. Je kunt namelijk gaatjes en kiertjes repareren met kneedbaar hout. Alleen bij het leggen is het donker eiken, na een paar jaar licht eiken. En dan steken die reparaties nogal af...;o)

@aadverbaast - veel creativiteit komt er niet bij kijken, het is vooral ploeteren...;o)

Glaswerk zei

Thuis sneed ik de ene bubbel open...

Hoe voelde dat Jan?
Zou je die snijdende emoties met ons willen delen?

Anoniem zei

Nou jij hebt moed, bij mij is het meer, het zal mijn tijd wel duren, zolang ik nog niet op het kale beton zit:-)
Oei wat ben ik een sloddervos of lui????

Johan zei

Klussen in je eigen tempo. Dan komt het allemaal goed!

Annet zei

Daar is een regenzomer nou goed voor. Ja fijn van zo'n bouwmarkt, je zoekt je anders een kriek.

Nog een goede dag Jan!

Lieve groet van Annet:)

de Stripman zei

@glaswerk - Het is mooi chirurgisch werk, hoor ! Gelukkig vloeit er geen bloed bij, want daar kan ik slecht tegen.
De operatie onthulde wel een onderliggende breuk die ik met wat allesvuller heb kunnen dichten. Was alle chirurgie maar zo eenvoudig en pijnloos...;o)

@antoinette - Op zich vind ik het geen vervelend werk. Het is dat ik er het uithoudingsvermogen niet voor heb, anders zou ik wel meer kluswerk doen...;o)

@johan - Daar vertrouw ik op !

@annet - En lekker brede winkelpaden, je kunt er fijn rondrijden met de scootmobiel !

Cor zei

ik heb in de 80-er jaren wel; een kurkwand gehad, maar die had ik niet zelf geplakt want ik ben niet zo'n knutsel

de Stripman zei

@cor - Als wandbekleding kan ook, maar dan moet je wel erg van bruin houden...;o)

rob alberts zei

Van nog langer geleden herinner ik mij grote glazen potten met alle kurken van opgedronken wijnflessen.
Ja, met kurk is veel te doen.
Maar het dempen van geluid werkt bij neen kurkenvloer toch niet zo.
Vrolijke vakantiegroet

de Stripman zei

@rob - Het is ook maar een paar millimeter dik, hè. We horen de benedenburen nog steeds ruzie maken, hoor...;o)