dinsdag 8 maart 2011

Wat me het meest hindert is tijdgebrekMensen vragen me wel eens wat het meest vervelend is aan mijn lichamelijke problemen. Dat ik de deur niet meer uit kan ? Dat ik vaak moe ben, of soms pijn heb ? Dat is vervelend, natuurlijk, maar het hinderlijkste is tijdgebrek.

Als gevolg van mijn chronische ziekte is mijn lichaam minder belastbaar, mijn uithoudings-vermogen is strek afgenomen en dus moet ik veel rusten. En als ik activiteiten onderneem moet dat in een lager tempo dan vroeger en kan ik er minder tijd achtereen aan besteden.

Met andere woorden: wat ik vroeger deed in een dag, doe ik nu in een week. En dat kun je tamelijk letterlijk opvatten. Een jaar of 5 terug begon de dag, na opstaan, douchen en aankleden, met de trap naar beneden om, drie verdiepingen lager, de krant uit de brievenbus te halen. Daarna weer terug naar boven om te ontbijten met het laatste nieuws er bij.

Daarna ging ik weer de trap af om op de fiets naar mijn werk te gaan. Na het werk, 's avonds, was het natuurlijk de trap weer op, eten en dan vaak de trap weer af, om nog een beetje vrijwilligers werk te doen bij de plaatselijke culturele vereniging.

Drie keer de trap op en af is nu zo'n beetje het maximum voor een week ! En zo gaat dat op voor heel veel activiteiten. Opstaan, douchen een aankleden doe ik nog elke dag, maar verder is vrijwel alles minder geworden. Ik heb minder energie en dus minder tijd om me met allerlei dingen bezig te houden.

Het gevolg is dat ik vrijwel altijd afwijzend reageer als iemand me vraagt iets voor hem te doen. Even een tekeningetje maken ? Voor iedereen buiten het gezin zit dat er niet in. En zelfs binnen de familie ben ik er niet happig op.

Dat klinkt misschien gek, tekenen is toch je hobby, dat doe je toch graag ? En ik moet het dus vaak uitleggen. Een tekeningetje kost me al gauw een paar uur. Vroeger deed ik dat even, op een achternamiddagje, tussendoor. Tegenwoordig betekent een paar uur tekenen voor iemand anders dat ik de rest van de week niets voor mezelf kan doen.

En er zijn nog wel andere dingen die ik graag doe. De muziek die ik van lp op cd gezet heb, weer opnieuw saven op mijn pc, bijvoorbeeld. Foto's maken, tekstjes schrijven. Lezen, dingetjes uitzoeken op het internet. Eens iemand op de koffie ontvangen, of ergens op de koffie gaan.

Ik kom er veel minder aan toe dan ik zou willen. Gewoon omdat ik er de tijd niet voor heb. Dat ik de deur niet zo vaak uit kan en dat ik lichamelijke ongemakken ervaar, ja , dat is vervelend. Maar tijdgebrek dat is het ergste...


De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Kijk hier voor deel 1  - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5deel 7  - deel 8 van deze episode. Lees ook de vorige hoofdstukken De Wind - Snuf de Hond - Muzikale Droom - Theo en Francien - Motorfietsen en Sportwagens - De Klaveet en Hot City


Wordt vervolgd...


Klik op de strip voor een grotere weergave...
17 opmerkingen:

Anoniem zei

Deze publicatie heb ik eerder gelezen ;-)

Herkenbare groet van beus.

martin zei

Het is bijna onvoorstelbaar, maar ook wel duidelijk. Had je vroeger wel tijd genoeg, eigenlijk?

de Stripman zei

@beus - Ik heb er vroeger wel eens eerder over geschreven, maar dit is een nieuwe tekst. Ik zal eens zoeken, als ik eens tijd over heb, misschien lijkt hij wel als 2 druppels water op een oude bijdrage...;o)

@martin - Ik was vroeger een heel druk baasje, maar ik had nog wel een ander druk baasje bezig kunnen houden, hoor...;o)

Anoniem zei

Ik meen deze ook al eens gelezen te hebben..
Over tijdgebrek gesproken: wat heb je nu weer veranderd in je instellingen voor reageren. Was al ingewikkeld, maar ik moet nu ineens een reactie plaatsen via een pop-up venster!! Ik zit nu te pielen in een klein venstertje. Een venster die ik niet kan vergroten, en ook enkel de mogelijkheid blijkt te zijn om de andere reacties te lezen. Misschien kan je nog wat tijd vinden om dat te veranderen? ;-)

de Stripman zei

@aadverbaast - Nee, kom nou ! Dat pop up venstertje heb ik speciaal ingesteld om jou een plezier te doen. En je moet het ook niet groter maken, want dan ga je maar van die lange reacties schrijven, die ik dan helemaal moet lezen...;o)

Antoinette Duijsters zei

Prima dat je het uitlegt, Stripman of je dat nu wel of niet eerder gedaan hebt maakt niets uit.
En Aad moet niet zeuren, zo een reactie geven gaat prima.

Anoniem zei

Speciaal voor mij? LOl. Soms schiet hulverlening wel eens te ver door. Kom er nog maar eens om.
Mag ik zeggen dat ik het niets vind?
En ja (antoinette): ik ben een ouwe zeur ;-)

de Stripman zei

@antoinette - Vorige week kreeg ik er bijna ruzie door. Het is voor buitenstaanders soms moeilijk te vatten. Ik zie er normaal uit, maar heb toch mijn beperkingen.
En Aad, ach, daar heb ik soort Ajax-Feijenoord-discussie mee, maar dan over Wordpress en Blogspot...;o)

@aad - Je ziet dat ik alles doe om het je hier naar je zin te maken. Maar de vorige manier van reageren kon je ook al niet bekoren, dus aan deze manier moet je nu maar wennen...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Aad heeft vast wel tijd genoeg om erachter te komen hoe het nu precies zit. Het werkt toch heel gemakkelijk!

rob alberts zei

Soms hoor ik ook vertellen dat trappenlopen goed is voor je conditie en dat je daar dus tijd mee wint ....
Ik herinner me vroeger ook al eens dit verhaal in een blog heb gelezen. Ik denk dat anderen er verbaast over zullen zijn met wat jij allemaal nog doet!
Ik geniet in ieder geval nog steeds van je blogs en je reacties.
Vriendelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost.

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Dat dacht ik ook...;o)

@Rob alberts - Trappenlopen is heel goed voor de conditie, als je een gezond lijf hebt. Het is eigenlijk gek dat ik en de mensen om mij heen, zo lang gedacht hebben dat ik moest gaan trainen, toen mijn conditie slechter werd. Ik was natuurlijk gewoon overbelast, met trainen maak je dat alleen maar erger...

TimmerArk zei

Helaas herken ik het. Daardoor maakt het begrijpelijker. Misschien dat ik twintig jaar geleden gedacht zou hebben: zo is het leven.
En:
Zo is het leven.
Helaas.

de Stripman zei

@timmerark - O, ja, zo is het ook. Vroeger kon ik me niet voorstellen dat een gehandicapte of chronisch zieke vrolijk door het leven kon gaan. Maar zoals ik gisteren nog iemand hoorde zeggen: je moet het leven leven dat je hebt en niet treuren om het leven dat je niet hebt...;o)

bert zei

herkenbaar - vroeger schreef ik ook al eens gelegenheidsgedichten voor anderen (op vraag) en zat daar dan uren over te dubben - als ze dan klaar waren kreeg ik als compliment : goh, en dat schudt jij dan gewoon zo maar even uit je mouw ... Ik vond het dan ook nog eens verschrikkelijk om doen, maar gelukkig durf ook ik al lang 'neen' zeggen ...

de Stripman zei

@bert - Verstandig. In opdracht werken is het ergste dat er is. Het kan slechts gecompenseerd worden met een vorstelijk salaris, jammer dat ik niet zakelijk ben...;o)

Anoniem zei

Ik heb met je te doen Strip, goed dat je positief blijft en je zegeningen telt.
Heeft de buitentemp ook nog invloed?

Fijne dag maar weer ondanks alles!

ps. Wat een ellende dit, WP werkt veel prettiger :) :) :)

de Stripman zei

@beukmans - Ach, dat valt best mee, hoewel een beetje zon wel lekker is voor het lijf...;o)

Als ik het getob bij sommige WP-gebruikers lees ben ik blij dat ik hier zit, hoor...;o)