zondag 6 februari 2011

Waarom is lid worden altijd veel makkelijker dan opzeggen ?Mijn vrouw vindt het wel leuk om af en toe een gokje te wagen. Ze koopt wel eens een kraslot, of speelt mee in een loterij. Dat zal wel in de familie zitten. Toen haar moeder overleden was bleek dat het beste mens met vier verschillende loterijen meespeelde.

Allemaal schreven ze automatisch, elke maand, een bedrag af van haar rekening. Het heeft maanden geduurd voordat we alles stopgezet hadden. Want alleen bellen of schrijven, dat oma overleden, was volstond niet. Er moest een bewijs van overlijden opgestuurd worden.

De staatsloterij bleek het meest vasthoudend. Nog zeker een half jaar na oma's verscheiden speelde ze mee. We hebben ons wel eens afgevraagd wat er gebeuren zou, als ze alsnog de hoofdprijs zou winnen. Zou er dan een bewijs van leven gevraagd worden ?

Eind vorig jaar kwam mijn vrouw thuis met een bon, waarmee je gratis mee kon spelen in de postcodeloterij. Omdat gratis niet duur is stuurden we de bon in. Maar de daaropvolgende maand werd er geld voor een lot, van onze rekening afgeschreven. Gratis bleek maar een maand te duren.

We hadden wel meteen prijs. Eerst een blik soep en een rookworst, de maand daarna een bos bloemen. Maar toen vonden we het wel leuk geweest en wilden we het lot weer opzeggen. Daarvoor moet je een brief naar de loterij sturen.

Na een paar weken kreeg ik een brief terug. Of ik binnen vijf dagen contact op wilde nemen. Uit het briefhoofd bleek dat de brief tien dagen eerder verstuurd was. Een beetje knorrig pakte ik de telefoon.

Alle medewerkers waren in gesprek. Na een paar minuten werd me de mogelijkheid geboden, om automatisch teruggebeld te worden. Toets een twee, daarna je nummer en ik zou niet langer hoeven wachten.

Helaas werd ik die dag niet meer teruggebeld. Nog knorriger probeerde ik het de volgende dag weer. In gesprek ! Na enige tijd bleek dat iedereen die ik belde in gesprek was. En mijn e-mail deed ook vreemd. Storing op de lijn.

Omdat het toch een gratis nummer was belde ik met mijn prepaid mobiel naar de loterij. Ik kreeg vrij vlot een mevrouw aan de lijn. 'Ik heb gisteren een brief ontvangen waarop ik vijf dagen geleden had moeten reageren...', begon ik.

'Dat is niet erg, hoor', probeerde ze me gerust te stellen. Een beetje aarzelend begon ze aan een verhaal over kanjerpunten en winstkansen. Ik reageerde niet enthousiast. Ze leek zelf ook niet meer zo zeker dat ze me binnen de loterijboot kon houden.

Ik bleef beleefd, maar beslist weigeren. Was het nu echt nodig om me daarvoor een brief te sturen, met de vraag om telefonisch contact op te nemen ? Bij het inschrijven werd lang niet zo moeilijk gedaan ! En die postbesteller zou ik ook maar eens achter zijn vodden zitten. Die brief was 10 dagen onderweg geweest !

Ze begreep dat ze met een zinloze missie bezig was. Maar ze verzekerde me nog wel dat de postcodeloterij inmiddels door een andere firma haar brieven liet bezorgen. Hebben we toch nog iets bereikt...


De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor  deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - of lees de vorige hoofdstukken De Wind - Snuf de Hond - Muzikale Droom - Theo en Francien en Motorfietsen en Sportwagens
- wordt vervolgd...


16 opmerkingen:

martin zei

Nu weet ik waarom ik altijd meteen de enveloppen bij het oud papier gooi. Wie weet wat ik allemaal heb gemist. Het afhouden van mensen die je op straat voor de zevende keer lid willen maken van GreenPeace of een andere weet-ik-veel-provider aan willen smeren dat kost me al tijd genoeg.

Bovendien iemand tot tevreden klant maken lijkt me handiger dan bosjes tevreden ex-klanten? Nee dan nog liever wanhopige klanten die de uitgang niet kunnen vinden.

Anoniem zei

Om mijn nabestaanden te plagen denk ik er hard over om me vlak voor mijn dood overal in te schrijven ;)

Zonder gekheid, het is een bende en dat is het!

Fijne zondag strip!
Hier schijnt het zonnetje ;)

Bert Zandbergen zei

Met name de Postcodeloterij kun je terugpakken. Hoe meer ondertekeningen, hoe meer kans datde petitie zijn doel bereikt. Onderteken dus de petitie op http://loterijen.petities.nl

Cor zei

ben ook lid van een paar van die dingen....het is een bonk ergernis; krijg ook van die verrassingsbrieven,, ik gooi ze allemaal weg

de Stripman zei

@martin - Je bespaart je een hoop ergernis. Maar het is ook misleidend. Als je lid wordt krijg je te horen dat je op elk moment weer kunt stoppen...

@beukmans - Het zonnetje ? Wat is dat...;o)

@bert zandbergen - Maar waar pleit die petitie voor ? Ik zal er zo eens naar kijken...

@cor - Ze leuren en zeuren wel erg met extra kansen en loten. Dat dat ook meer geld kost staat er vaak niet eens bij...

Antoinette Duijsters zei

Stripman, ik begin er niet aan, meteen kapotscheuren en bij het oud papier. Ik kijk wel uit.

Mihai Martoiu Ticu zei

==Was het nu echt nodig om me daarvoor een brief te sturen, met de vraag om telefonisch contact op te nemen ?==

Het verbaast me dat dit soort trucs na eeuwen nog steeds werken. Trouwens als ik brieven van Readers Digest (of zo) krijg, stuur ik de"ja" envelop terug (want de andere gooien ze waarschijnlijk automatisch weg) gevuld met oud papier, of hun eigen folders. Ik heb er zelfs een stukje stront in gedaan, of bederfelijk eten. Noem het maar hun shitkarma.

Bert Zandbergen zei

@stripman

Uiteindelijk is de petitie gericht tegen het misbruik van persoonlijke gegevens. De Postcodeloterij misbruikt ierders postcode als pressiemiddel om loten te verkopen. Hoe dit werkt zie je in de artkelen achter de links naast de petitie.
In de blogs bij de hyve op http://loterijenpetitie.hyves.nl kun je vinden hoe ik tegen bepaalde aspecten van de Postcodeloterij aankijk.

de Stripman zei

@mihai - Nu, ja, uiteindelijk werkt de truc dus niet. Maar uit de brief zou je op kunnen maken dat je terug moet bellen om uitgeschreven te worden. Dat is wel een vreemde manier van doen.

Jouw 'acties' gaan mij net een beetje te ver...;o)

@bert - Ah, juist. Ja, als je niet meedoet en er valt een grote prijs in de straat...

Mihai Martoiu Ticu zei

@de Stripman

==Nu, ja, uiteindelijk werkt de truc dus niet. Maar uit de brief zou je op kunnen maken dat je terug moet bellen om uitgeschreven te worden. Dat is wel een vreemde manier van doen. ==

Blijkbaar werkt de truc wel, want het produceert meer winst dan verlies. Of wil je zeggen dat de Postcodeloterij verlies draait op brieven sturen en verkoopverhalen?

==Jouw 'acties' gaan mij net een beetje te ver...;o)==

Ik handel volgens het Kantiaanse categorische imperatief: Handel altijd zo, zoals je zou willen dat iedereen dat zou doen. Als iedereen die brieven terug zou sturen, dan zou Reader’s Digest geen brieven meer sturen. En ik veronderstel dat RD ook hetzelfde doet, handelen zoals ze willen dat iedereen dat doet. Dus als ze shit opsturen willen ze shit ontvangen.

de Stripman zei

@mihai - Ah, ja, ik had moeten zeggen: 'Het heeft bij mij niet gewerkt.' En wat het Kantiaanse categorische imperatief betreft, zo handel ik ook...;o)

Bert Zandbergen zei

@stripman - Het gaat verder dan "als in mijn straat...". Het gaat om de manier waarop de Postcodeloterij dit onderbuikgevoel voedt en exploiteert met inmiddels 2,4 miloen "slachtoffers". Recent hoorde ik een vergelijking met de maffia: betaal ons beschermingsgeld en we slaan hier niet de boel kort en klein.

Ron zei

Gratis is alleen de kaas in de muizenval. Nee, ik doe nergens gratis aan mee.

kuifjesimon zei

Hier ook in de prijzen gevallen; erwtensoep en een rookworst .... kosten 10 euro per maand ... tadaaaa

de Stripman zei

@ron - Dat is een mooie vergelijking...;o)

@kuifjesimon - Speel je dan mee met de Franse postcodeloterij ? Of heb je in NL ook nog een pied a terre...;o)

Anoniem zei

doet mijn vrouw ook, meespelen in de loterij.Ze won al 10 euro;-)