dinsdag 1 maart 2011

Waardeloos werk belangrijker dan zorg en onderwijs ?Een aantal jaren heb ik gewerkt voor een bedrijf dat uitzocht of andere bedrijven hun werk wel goed deden. Wij produceerden of bedachten zelf niets, behalve duur betaalde rapporten, gevuld met fraaie statistieken. Ons bedrijf was een succes, het groeide in een paar decennia uit van een 2-manszaak tot een firma met honderden medewerkers.

Vaak heb ik daar gedacht dat het eigenlijk weinig uitmaakte of mijn werk nu gedaan werd of niet. De wereld draaide toch wel door, er bij ons werden geen belangrijke dingen uitgevonden of eerste levensbehoeften gemaakt, maar er werd ook niet veel kwaad aangericht. Dat gaf me een prettig, haast gewichtloos gevoel.

Het mooie was ook dat bedrijven waarmee het slecht ging naar ons kwamen om te onderzoeken waarom het slecht ging. Maar als het goed ging kwamen ze ook. Om te horen of het misschien nog beter zou kunnen en om te voorkomen dat het, in de toekomst misschien, minder goed zou gaan.

Het was een bloeiende bedrijfstak, waar ik toen werkte, met duizenden werknemers. Zakelijke dienstverlening noemen we dat. Geen werk van levensbelang, maar kennelijk vindt het bedrijfsleven het een erg belangrijke sector en stellen wij, als consumenten, dat bedrijfsleven in staat om er veel geld in te steken.

Je hoort wel vaak dat de publieke sector allerlei rare en overbodige dingen doet van ons geld. Kunst en cultuur subsidiëren bijvoorbeeld. Maar het bedrijfsleven haalt natuurlijk ook allerlei gekkigheid uit met ons geld. Bedrijven laten ons zoveel geld betalen, voor hun diensten en producten, dat ze er een hele industrie mee op de been kan houden vol gekkigheid.

Allerlei onderzoeks- en adviesbureau's, maar ook marketing en reclame. Er gaat ook veel geld naar het sponsoren van sport en soms zelfs kunst en cultuur. En het bedrijfsleven houdt een hele reeks commerciële radio- en tv-zenders gaande.

Over de besteding van publieke gelden kunnen we nog een beetje meepraten. Over de manier waarop het bedrijfsleven ons geld uitgeeft hebben we niets te zeggen. Toch vinden veel mensen dat je de ondernemers zoveel mogelijk de vrije hand moet geven.

Het moet prettig zijn om zoveel vertrouwen te genieten, terwijl aan de andere kant de overheid zo gewantrouwd wordt. Die moet maar bezuinigen. Op kunst en cultuur, maar ook op de zorg, onderwijs en openbaar vervoer. Dat vinden we allemaal te duur. Dat moet maar geprivatiseerd worden, zodat bedrijven hem kunnen regelen.

Het is mij een raadsel hoe zoveel mensen kunnen geloven dat een sector goedkoper en beter kan draaien, als er ook nog winst moet worden gemaakt. Toch geloven we dat en zijn er in de laatste decennia veel overheidsdiensten geprivatiseerd. Hoe dat uitpakt zien we nu bij de posterijen, het openbaar vervoer, de thuiszorg...

Ondertussen zijn we bang voor de komende vergrijzing, want waar moeten we de mensen vandaan halen om al die ouderen hun zorg te leveren ? Er is nog geen bedrijf dat zorgmedewerkers produceert, die voor een schijntje willen werken.

Maar er zijn genoeg bedrijven waar mensen werk zitten te doen dat eigenlijk best gemist kan worden. Zou daar niet wat ruimte zitten ? Als we er nu eens voor zorgen dat het werken in de zorg en het onderwijs net zo glamoureus wordt als werken in de marketing, de reclame, de omroep of de zakelijke dienstverlening. En als we dat winst maken nu eens uit ons hoofd zetten...

Dit verhaal is eerder verschenen op het Volkskrantblog...


Zoals te verwachten was wil de huidige regering korten op sociale voorzieningen, om de bedrijven meer geld te kunnen geven. De linkse oppositie is daartegen in verweer gekomen. Zie het manifest: Armoede Werkt Niet ! http://www.armoedewerktniet.nl/manifest


De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Kijk hier voor deel 1   - deel 2 - deel 3 - deel 5 - deel 6 - deel 7  - deel 8 van deze episode. Lees ook de vorige hoofdstukken De Wind - Snuf de Hond - Muzikale Droom - Theo en Francien - Motorfietsen en Sportwagens - De Klaveet en Hot City


Wordt vervolgd...


Klik op de strip voor een grotere weergave...12 opmerkingen:

Cor zei

het is of ik mijzelf hoor redeneren( ned moet vooraan staan als kennisland met kenniseconomie maar het mag geen geld kosten en het gaat al helemaal niet om het geluk van de opgroeiende jeugd)

de Stripman zei

@cor - Twee zielen 1 gedachte ? Ik snap echt niet hoe zoveel mensen zich voor de gek kunnen laten houden door de rechtse politici...

Anoniem zei

Het verschil is dat ik het produkt van zo'n bedrijf niet hoef te kopen, terwijl de overheid mij verplicht mee te doen.
Overigens is telefonie zeer veel goedkoper geworden en hoef je ook niet meer 3 maanden te wachten op een aansluiting.
En wat dat meepraten over publieke gelden betreft, hoeveel mensen kun je vinden die een JSF noodzakelijk vinden? Ik bedoel maar.

de Stripman zei

@blutch1 - Ik begrijp het. Jij geeft liever je geld weg en hoopt er dan het beste van...

de Stripman zei

@blutch1 - Het is overigens maar de vraag of de telefonie niet ook goedkoper was geworden als de PTT niet was geprivatiseerd. Daarbij kun je je afvragen of iedereen er nu op vooruit is gegaan nu de postkantoren gesloten zijn, met post bestellen geen droog brood meer te verdienen is en de postbank over is gegaan in commerciële handen ?
Misschien toch een hoge prijs voor goedkope telefonie...;o)

Antoinette Duijsters zei

Ben het met je eens Stripman, laat de bedrijven maar beginnen met het geld dat ze blijkbaar teveel hebben, eens goed gebruiken.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Goed dat je dit verhaal nog eens herhaalt zo vlak voor 2 maart!

de Stripman zei

@antoinette - Ik ben bang dat ze denken dat ze andere belangen hebben. Hoe hou ik mijn managers binnen boord (met hoge bonussen) en hoe maak ik nog meer winst (met slechtere arbeidsvoorwaarden voor het lagere personeel...)...

@zelfstandig journalist - Het leek me een toepasselijk verhaal...;o)

martin zei

Ooit reageerde ik hier al op, waarschijnlijk was ik het ook toen grotendeels met je eens.

de Stripman zei

@martin - Zou best eens kunnen. Hoewel je meestal nogal kritisch bent op mijn politieke filosofietjes...;o)

Anoniem zei

een bedrijf dat uitzocht of andere bedrijven hun werk wel goed deden"
Triest

de Stripman zei

@paco - Maar slim bedacht... Ook al schiet de mensheid als geheel er weinig mee op...;o)