zondag 6 maart 2011

De tranen springen me in de ogen, wat is dat Windows XP toch mooi...In het verleden heb ik wel eens gemopperd op Windows Vista, de voorlaatste versie van Microsofts besturings-programma voor computers. Het ziet er lelijk uit, al is het mogelijk om het zo in te stellen dat het net Windows 98 lijkt, maar het is vooral onlogisch en omslachtig.

Om de haverklap moet je handelingen bevestigen en machtigingen geven. Niet echt prettig als je een beetje op wilt schieten. Maar, na anderhalf jaar ervaring op mijn laptop, moet ik 1 ding toegeven: het draait behoorlijk stabiel en probleemloos.

Okee, heel af en toe moet ik wel eens opnieuw opstarten, maar echte vastlopers en blauwe schermen met cryptische foutmeldingen ben ik nog niet tegengekomen. Al is het misschien de goden verzoeken om dat hier zo ronduit op te schrijven...

Hoe anders dat vroeger was ervoer ik weer toen ik afgelopen week mijn oude desktop pc, met Windows XP, op probeerde te starten. Aanvankelijk kreeg ik helemaal niets te zien op het beeldscherm en werden mijn oren geteisterd door het continue loeien van de ventilator en een eindeloos herhaalde piep-piep-piep-toon.

Na een paar keer opnieuw opstarten, zonder resultaat, besloot ik de herstel-cd er maar in te doen. Dat had effect. Ik kreeg een keuzemenu waarin ik het vakje 'Windows opnieuw installeren' aan vinkte.

Na een paar minuten liep de pc opnieuw vast. Na weer enkele keren opstarten greep ik naar een andere installatie-cd, die ik ooit van een technisch onderlegde vriend kreeg. Een beetje illegaal, maar wat moet je als de legale middelen je niet verder helpen ?

Het leek te werken. Ik kreeg een nieuw menu, doorliep wat keuzemogelijkheden en het formatteren van schijf C kon beginnen. Na opnieuw opstarten ving het installeren aan. Nog 39 minuten te gaan, verscheen er heel bemoedigend op het scherm.

Ik liep even weg om koffie te pakken. Nog 37 minuten, zag ik bij terugkomst. Mooi ! Ik liet de pc even z'n gang gaan en ging iets anders doen. Zie je wel, als je maar volhoudt krijg je die oude machines wel weer aan de praat.

Na een half uur kwam ik terug. Nog steeds 37 minuten te gaan. Ik probeerde de muis en ja, hoor, de pc was vastgelopen ! Opnieuw opstarten dan maar en verdomd, hij leek weer op gang te komen.

Ik liep weer weg, maar toen ik even later weer de kamer inkwam geloofde ik mijn ogen niet: Een blauw foutmelding-scherm, in het Engels door Windows-gebruikers wel 'the blue screen of death' genoemd, met de tekst: 'IRQL is not less or equal'!

Tranen schoten me in de ogen. Zuchtend heb ik een tijdje voor het beeldscherm gezeten, vervuld van nostalgische gevoelens. Wat is dat Windows-XP toch mooi !

Uit ervaring weet ik dat dit soort foutmeldingen volstrekt zinloos en nutteloos is. Tik zo'n cryptisch zinnetje in bij Google en duizenden wanhopige meldingen, van radeloze Windows-gebruikers, komen je tegemoet. Tientallen mogelijke oorzaken worden gesuggereerd, met honderden verschillende remedies.

Na nog maar eens opstarten was ik weer net zover als een paar uur eerder: Piep-piep-piep...! Okee, dat is dan duidelijk. Ik ga die oude pc eerdaags maar slopen. De harde schijf kan ik misschien nog eens in een andere pc zetten, net als de DVD-brander en de geheugenchips. Met die installatie-cd's kan ik altijd nog gaan frisbeeën.


De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Kijk hier voor deel 1   - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 6 - deel 7  - deel 8 van deze episode. Lees ook de vorige hoofdstukken De Wind - Snuf de Hond - Muzikale Droom - Theo en Francien - Motorfietsen en Sportwagens - De Klaveet en Hot City


Wordt vervolgd...


Klik op de strip voor een grotere weergave...23 opmerkingen:

Ragrenner zei

Ik durf het bijna niet te zeggen maar een mac "doet" dit soort dingen niet, die doet het gewoon. :-)

Cor zei

als ik dit zo lees ben jij toch wel een aardige techneut, mijn systeemmannetje regelt all;es voor mij

Glaswerk zei

Het oude DOS, Jan, daar ligt de toekomst.

En als je dat niet meer kunt krijgen overstappen op Linux ;-P

Om de haverklap moet je handelingen bevestigen en machtigingen geven.

Dat kun je onder "persoonlijke instellingen afzetten". Dat is het eerste wat ik doe als ik een nieuw systeem geïnstalleerd heb. Een systeem moet namelijk naar mij luisteren en niet om de haverklap overbodige of "bezorgde" vraagjes stellen.

Volgens mij heeft Bill Gates een moeilijke jeugd gehad...

Glaswerk zei

Waarom staan er overigens geen aanvinkbare "bagger", "bull-shit" en "tenenkrommend" knopjes onder de bijdrage?

Nou?
;-P

Kogure zei

XP was zo gek nog niet. Vista had weinig extra te bieden, maar ik moest wel met een nieuwe computer.

Ik treur met je mee ;-)

Groet, mede namens Jaco

kees smit zei

Ik heb dat blauwe scherm ook meer dan eens te zien gekregen, maar er waren nooit ernstige problemen. Uitgezet en opnieuw begonnen, en ooit een blogje erover geschreven, geloof ik. Die Bill Gates, die werkt pas illegaal, en nu mooi weer spelen van onze centen.

Anoniem zei

Waar haal je de energie vandaan?
Ik word al moe dit stukkie lezen.
gr.v.beus.

de Stripman zei

@ragrenner - Toch gaan die ook wel eens stuk. Heb ik wel eens gehoord, tenminste...;o)

@cor - Ik heb ook een paar handige mannetjes in reserve, maar ik probeer het eerst zelf...;o)

@glaswerk - Linux heb ik ook wel eens overwogen...
Ik dacht aan 'goed, matig, slecht'-knopjes, maar om eerlijk te zijn: Ik heb helemaal geen behoefte aan kritiek...;o)

de Stripman zei

@kogure - Eigenlijk is er sinds windows 98 niet veel nuttigs toegevoegd en dat zag er ook nog veel mooier uit...!

@kees - Ja, Bill is een handige jongen...

@beus - Ik heb het lang uitgesteld, maar ik vermoed dat er op die harde schijf nog wat dingen staan die ik nergens anders gesaved heb. De pc slopen wordt wel weer een 3-jarenplan...;o)

Antoinette Duijsters zei

Ik snap er natuurlijk niets van, het enigste wat ik weet is dat ik aan een nieuwe PC toe ben. Deze krijgt teveel last van storingen. En wordt steeds langzamer.

de Stripman zei

@antoinette - ik durf het haast niet te zeggen, maar je zou het met opnieuw installeren van Windows kunnen proberen...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Het was een gok om drie jaar geleden mijn laptop met Vista aan te schaffen. Voorlopig heeft die gok goed uitgepakt.

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Drie jaar al zonder problemen ! Ik zie de toekomst zonnig in...;o)

Drive South zei

Best mogelijk dat je een hardware-probleempje hebt. De intermitterende pieptoon bij het opstarten wijst daar ook op. Als een computer een tijdlang niet is gebruikt wil dat nog wel 'ns gebeuren.

Voorbeeld van een mogelijk probleem is een versleten ventilator. Als die een tijdje niet heeft gedraaid, vertikt-ie het soms om te starten. Dit kan zeer bizar gedrag opleveren.
(In een desktop-computer zitten oha minstens 2 ventilators. Eén in de voeding, en één op de processor. Vaak heet de video-kaart ook nog een eigen ventilator.

Mocht dat het geval zijn dan kun je windows opnieuw installeren tot je een ons weegt, je schiet er niets mee op.

Meestal zijn dergelijke hardware-problemen redelijk eenvoudig op te lossen. Over het algemeen komt het neer op schoonmaken en eventueel een ventilator vervangen.

de Stripman zei

@Drive south - Je zou best eens gelijk kunnen hebben. Al denk ik niet dat het de ventilator is. Maar ik ga geen energie meer steken in het repareren van deze pc. Ik heb al een vervangend exemplaar in huis...;o)

Drive South zei

@ Stripman: In dat geval, gooi 'm niet in de kliko maar geef 'm aan iemand die er mee overweg kan. Die kan er waarschijnlijk iemand een plezier mee doen.

Mijn huidige desktop is tien jaar oud, en bestaat volledig uit hardware waarvan de voormalige eigenaars dachten dat het de moeite niet meer waard was. Razendsnel issie niet maar ik doe er al mijn werk mee. Ik bedoel maar...

de Stripman zei

@drive south - Maak je geen zorgen. Wat er van overblijft, als ik er mee klaar ben, komt bij een computer-hobbyist terecht...;o)

martin zei

Binnenkort stap ik over naar Obantu. Afgelopen met die Windows bagger.

Adriano Antoine zei

Van Windows 3x tot aan het huidige Windows 7, met een uitstapje naar Macintosh, heb ik al die systemen wel moeten leren kennen... privé of op het werk. Van al deze systemen vond ik de Mac indrukwekkend, maar ik was windows gewend.. De huidige Windows 7 gebruik ik nu bijna twee jaar en het werkt als een tierelier. Terwijl ik dit intik, runt er een zwaar fotoprogramma, samen met Firefox, Safari, Chrome, IExplorer, MSN, Eudora en kan ik alsnog probleemloos naar de registratie van de carnavalsoptocht kijken en luisteren, die via Globo.com.br wordt uitgezonden ;)(al swingend werk ik aan de carnavalsblogs ;) )

de Stripman zei

@martin - Daar heb ik ook over gedacht. Dat hoef je niet eens te installeren, maar schijn je ook vanaf cd-rom te kunnen draaien. Het is in ieder geval een goed idee om achter de hand te houden...!

@Adriano antoine - Over Vista heb ik, afgezien van het uiterlijk en het gebruiksgemak, ook niet echt te klagen. Misschien heeft Windows het lek boven ...?

Anoniem zei

Misschien heb ik geluk maar heb na windows voor workgroups eigenlijk geen problemen meer gehad. Vista heb ik nog liggen voor je, vond het helemaal niks, heb het samen met Ubuntu gedraaid en er na een paar weken afgedonderd. Terug naar XP en geen problemen meer. Nu de nieuwe laptop met windows 7 een verademing kan ik zeggen, loopt echt als een speer en herkent alles dat ik aansluit. Het eerste windows waar ik volledig tevreden over ben.

de Stripman zei

@beukmans - De ene Vista is de andere niet. Kleinzoon D. vond het zo vreselijk dat we op zijn pc weer XP hebben gezet. Maar op zijn nieuwe laptop is hij heel tevreden met Vista.
Ik ben zelf net weer een paar uur bezig geweest met het overzetten van de 'documents & settings' van de ene XP-pc naar de andere. Je moet niet denken dat die 2 elkaar begrijpen, hè. Dus zoek je je te pletter...;o(

Paul Nijbakker zei

Ik vind Vista een log kreng, XP draait goed zolang het tenminste niet door Big Brother wordt volgestopt met onnodige tierelantijnen.