donderdag 24 februari 2011

Paleis Soestdijk weer open voor publiekfoto - de stripman
Met ingang van 1 maart 2011 wordt Paleis Soestdijk weer opgesteld voor publiek. Eind vorig jaar sloot het paleis de deuren. Maar er bleek zoveel belangstelling te zijn voor bezichtigingen en rondleidingen, dat de Rijksgebouwendienst besloten heeft om het publiek weer toe te laten.

Gezocht wordt nog steeds naar een definitieve bestemming voor het gebouw en park. Het ligt in de lijn der verwachting dat het paleis uiteindelijk een openbare bestemming zal krijgen.

Kijk voor meer details op www.paleissoestdijk.nl 
 

Hoewel ik al meer dan 50 jaar in Soest woon, kwam ik als kind nooit bij het paleis. De legendarische defilés volgde ik thuis via de tv.

Later had ik er ook niet veel belangstelling voor. Bijzonder koningsgezind ben ik nooit geweest en wat was er nu eigenlijk te zien ? Een groot wit gebouw, met een gazon ervoor. Als de vlag in top wapperde was de koninklijke familie thuis, zei men.

Het leukst waren misschien nog de marechaussees die er op wacht stonden. Als je langs fietste en je zwaaide, dan zwaaiden ze negen van de tien keer terug. Die stonden zich ook maar een beetje te vervelen.

Toen ik een jaar of 15 geleden vlak bij het paleis ging wonen, ging ik me er wat meer in verdiepen. De geschiedenis van de omgeving is best interessant. Na het overlijden van Juliana en later Bernhard, zijn mijn vrouw en ik even wezen kijken. Ramptoerisme, ik geef het toe.

En toen park en paleis open gingen voor publiek hebben we er twee keer koffie gedronken. De rondleiding lieten we aan ons voorbij gaan. Maar wie weet gaan we dat nu toch nog maar eens doen.

In de afgelopen jaren heb ik verschillende keren over Paleis Soestdijk en omgeving geschreven op het Volkskrantblog. Die verhaaltjes zijn inmiddels wat achterhaald. Maar de Youtubefimpljes die ik er bij maakte zijn nog best leuk.

Het ene met zelf ingesproken commentaar (ik kreeg verschillende reacties van mensen die dachten dat ik Dick Passchier was, hoe ze daar nu bij komen ?) het andere met Engelse tekst voor onze buitenlandse lezertjes...

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Da's goed nieuws, we willen er nog naar toe. Maar het was er nog niet van gekomen.
Mooi voorproefje van je!

martin zei

Bijna 300 kijkers in een kleine drie jaar. Dat is niet gek. Nu nog de link vervangen voor over drie maanden en een paar dagen.

de Stripman zei

@aadverbaast - Nu heb je weer de kans...;o)

@martin - Ja, die link... Maar dan moet ik het filmpje opnieuw plaatsen op YouTube. Dat is me wat teveel gedoe. Daarbij, nu is het Stripblog ook al weg...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Vraag me af of het ooit nog een nieuwe bestemming krijgt.

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Ja, tenzij Alex en Maxima er gaan wonen zie ik geen andere mogelijkheid dan iets museumachtigs. Wat zou je er anders van moeten maken...?

Ron zei

Het zou een pracht van een museum zijn.

de Stripman zei

@ron - En wie weet wordt het dat alsnog. Er is al geopperd om het nu nog dakloze Nationaal Historisch Museum er in onder te brengen...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Meteen doen. Historie genoeg plaatsgevonden in Paleis Soestdijk.

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Ik zal toch even moeten wachten tot na 1 maart...;o)

Anoniem zei

Dik Strip, klinkt goed Srip soest vind ik leuk en heeft een mooie omgeving. Er woont minstens een aardig mens weet ik nu maar voor de rest heb ik niets met de zgn. hoogheden ;)

Mooi blog overigens!