woensdag 16 februari 2011

Rioolwerkzaamheden, ongemakkelijk maar nuttig !


Er staat indrukwekkende apparatuur op de trap...
Als het allemaal meezit is vandaag de laatste dag van de rioolwerkzaamheden in onze woning. Op het moment dat ik dit schrijf staan twee werklieden kunststof coating te spuiten, in het gat waar normaal gesproken ons toilet op uitkomt.

Ze zijn zo al twee dagen bezig. Eerst een camera-inpsectie van de rioleringsbuis, drie verdiepingen naar beneden. Daarna veel oponthoud omdat de scheuren en gaten die ze bij de benedenburen aantroffen veel erger waren dan verwacht. En nu dus laagje voor laagje een nieuwe buis op de binnenwand van de oude spuiten.

Een mooi systeem. De ouderwetse manier was de hele leiding van begin tot eind uitbreken, alles vervangen en de boel weer zo goed mogelijk dichtmetselen. Aangezien er asbest in de oude leiding verwerkt is was dat een klus van weken geweest !

Nu is het maar een paar dagen dat wij geen gebruik konden maken van het toilet en de douche. Gelukkig gaat de keukenafvoer langs een andere route, dus wassen en tandenpoetsen aan het aanrecht was wel mogelijk. Als vervangende WC kregen we onze eigen Dixi, een chemisch toilet. Het is een beetje behelpen, maar het eind is nu in zicht.

Het chemisch toilet
Dat de schade aan de afvoer aanvankelijk een tikje tegenviel verbaast me niets. Wij hadden al in 2009 een lekkage gemeld in de berging, onder de flat. Die heeft men toen provisorisch hersteld, waarna het na een poosje weer ging lekken, een paar meter verderop, in de gezamenlijke trappenhal.


Na twee jaar wordt er nu dus echt iets aan gedaan. Maar van de werklieden hoorde ik dat bij de benedenburen de schimmel op de muren staat. En dat het niet veel gescheeld had of ze hadden een muurtje moeten slopen om bij het grootste lek te komen.

Het geld voor onderhoud wordt maar met mondjesmaat uitgegeven. Met gevolg dat er pas echt iets hersteld wordt als het al bijna te laat is. En nu nog alleen bij ons en de benedenburen, de rest van het blok laat men rustig zitten tot het daar ook fout gaat.

Tegen die tijd zouden wij goed moeten zitten. De nieuw gecoate buis zou 50 jaar mee moeten gaan. Nieuwe rioolwerkzaamheden maak ik dus hopelijk niet meer mee...


Over de lekkage en de moeite die ik moest doen om iets gedaan te krijgen schreef ik indertijd 3 verhalen. Ze hebben op het Volkskrantblog gestaan met toepasselijke strips er bij. Die tekende ik jaren eerder naar aanleiding van een andere lekkage. Dit soort problemen is van alle tijden...
Ik plaats de 3 afleveringen in de komende dagen opnieuw. Kijk hier voor deel 1

13 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Je kunt beter niet beneden wonen, dat is hier aan, al twee keer hebben ze daar de boel moeten opbreken om de afvoer te maken. Wat zelfs gewon water komt met veel kracht naar beneden vallen.
Bovendien al die agressieve schoonmaakmiddelen.
Tja zo werkt het helaas.

kuifjesimon zei

Gevalletje hoge nood ;-))

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

De rest van je leven zit je dus goed op het toilet. Krantje erbij. Wat wil een mens nog meer :-)?

de Stripman zei

@antoinette - Ja, wij wonen wat dat betreft goed, op 3 hoog. Alleen jammer dat de afvoeren door onze berging gaan. Daar hebben we al een paar keer lekkage gehad...

@kuifjesimon - Dat is het bij ons altijd...!

@zelfstandig journalist - Ja, mocht ik onverwacht de 100 halen, dan hoop ik tegen die tijd toch ergens anders te wonen...;o)

Ron zei

De komende 50 jaar op je eigen wc. Dat is een geruststellend toekomstperspectief.

de Stripman zei

@ron - Als ik ook af en toe nog ergens anders naar toe mag...;o)

Anoniem zei

Moet een goed gevoel geven ;-)

de Stripman zei

@aad - Nu het klaar is wel ! Je waardeert het enorm dat je weer gewoon gebruik van je eigen sanitair kunt maken.
Verwende sodemieters zijn we toch, er zijn hele volksstammen die maar wat blij zouden zijn met een kraantje en een chemisch toilet...

Aad Verbaast zei

@Stripman: ken je die nog van de padvinderij? De HUDO?

Excuus, even een testje. Ik heb speciaal hopend makkelijker te kunnen reageren een google account aangemaakt. Die 'punaise' moet er toch op kunnen?!

Aad Verbaast zei

Werkt dus ook niet...
Ik geef het op..
Dan maar geen 'punaise'
Geen idee wat ik verkeerd doe..

de Stripman zei

@aad - Ik heb nooit op de padvinderij gezeten. Leg eens uit ?

Ik vond je al zo'n bikkel, Aad, dat je, ondanks je problemen met de procedure, toch dapper doorgaat met reageren !
Misschien krijg je die punaise er alleen bij als je hier een blog begint...

Anoniem zei

Hudo: Houd Uw Darmen Open.
Aanrader bij een werkend toilet natuurlijk.

Punaise: "hier een blog begint". Weer verhuizen?
Ik kan het niet meer opbrengen ;-)

de Stripman zei

@aadverbaast - Dat klinkt toch niet smakelijk, dat HUDO...;o)

Nee, ik zou ook niet weer verhuizen. Het gaat toch prima zo ? Als maar ingelogged bent op wordpress als je hier reageert, dan kan ik je met 1 muisklik vinden...;o)