zondag 27 februari 2011

Evenwichtiger kun je een kandidatenlijst niet samenstellenDe lijst met kandidaten voor de Provinciale Staten Verkiezingen is binnen. Als de kans er is ga ik eigenlijk altijd wel stemmen. Een voorrecht waar menig aardbewoner alleen maar kan dromen, dat moet je niet ongebruikt laten.

Maar deze keer ben ik nog meer geïnteresseerd dan anders. Het gaat ergens om, deze verkiezingen. Geven we Rutte en Verhagen onze zegen ? Of laten we merken dat we het niet eens zijn met de truc die ze uitgehaald hebben ? Een meerderheid voor de oppositie kan de regeringsplannen tegenhouden.

Ik bekijk de namen van de kandidaten. Eigenlijk weet ik al voor welke partij ik ga stemmen, dus de namen van de mensen die zij naar voren schuiven doen er niet echt toe.

Maar je kan niet weten. Er staan een paar honderd personen op dit vel papier. Allemaal mensen die net als ik in de provincie Utrecht wonen. Het zou toch gek zijn als ik er niemand van zou kennen.

Bij de grote partijen kom ik geen bekenden tegen. Gelukkig ook niet bij groot en klein rechts. Met enige verwachting ga ik het rijtje langs bij Groen Links en D'66. Geen bekenden.

Pas bij de ouderenpartij 50-plus, zie ik twee namen die een belletje doen rinkelen: Jack Gadellaa en Koos Postema. De laatste is zelfs een plaatsgenoot van me. Hoewel ik hem niet persoonlijk ken is hij natuurlijk bekend als televisie- en radiopresentator.

En die Gadellaa, die zat toch ook bij de radio ? Ik moet het even opzoeken, bij Wikipedia, maar dan valt het kwartje. Ja, natuurlijk ! Jack Gadellaa schreef in de jaren '70 wekelijks een politiek getint lied, voor het radioprogramma De Rode Haan, van de VARA. Dat waren nog eens tijden...

Ondertussen is me nog iets anders opgevallen. Niet alleen heeft de SP de langste lijst van kandidaten, 48 mannen en vrouwen, maar ook een paar mooie namen bovenaan de lijst.

Lijsttrekster is mevrouw Mineur. Geen naam om direct vrolijk van te worden. Maar kijk, op nummer twee staat mevrouw van de Gein ! Dat kan geen toeval zijn ! Evenwichtiger kun je een kandidatenlijst niet samenstellen. Want op volgende twee plaatsen staan mannen, waarvan een van allochtone oorsprong lijkt.

De langste lijst met kandidaten, evenwicht tussen mannen, vrouwen, allochtonen en zelfs de betekenis van de namen. De SP heeft er over nagedacht...!


De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Kijk hier voor deel 1  - deel 2 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7  - deel 8 van deze episode. Lees ook de vorige hoofdstukken De Wind - Snuf de Hond - Muzikale Droom - Theo en Francien - Motorfietsen en Sportwagens - De Klaveet en Hot City


Wordt vervolgd...


Klik op de strip voor een grotere weergave...
21 opmerkingen:

Anoniem zei

Dus jij gaat ook PvdA stemmen.

Anoniem zei

Bij de VVD hebben ze lijsttrekker 'Niemandsverdriet' maar weggehaald, dat konden ze niet maken, vonden ze zelf ook.
Nummer een van de PVV heet Hollander in Gelderland.

Geintje: goed stemgang woensdag. Ik ben er nog niet helemaal uit, maar heb de dames en heren maar eens voorzien van wat levenslessen.

de Stripman zei

@beusekom - Die kans is zeer klein. Maar op de cpvvda zal ik zeker niet stemmen...;o)

@sprakeloosverhalen - What's in a name...;o)

Anoniem zei

Bij GL zien ze de bui al hangen, daar staat mevr dertien bovenaan.

Antoinette Duijsters zei

Voor mij is het geen probleem, ik weet al een hele tijd op welke partij ik stem. Heb alle lijsttrekkers gehoord de afgelopen weken op de Limburgse radio:-)

Wel een superkraai, Stripman:-)

de Stripman zei

@blutch1 - Bij ons niet, hoor. Wij hebben mevr. Pennarts-Pouw als lijsttrekster voor GL...

@antoinette - Hier ook geen enkel probleem. Mijn keuze staat al vast...!
De kraai is getekend door de Geheimzinnige Hulpman en is zijn versie van Salomo de Raaf, bekend uit de Paulus de Boskabouter verhalen van Jean Dulieu...;o)

Ragrenner zei

Gezien mijn leeftijd zal het wel 50+ worden.

Cor zei

als het zo door gaat zal ik op krukken moeten stemmen en ik ken niemand van de lijst(en)

Cor zei

het woord krukken mag je zowel letterlijk als figuurlijk opvatten

de Stripman zei

@ragrenner - Ik zou niet alleen op de naam afgaan. Er zijn ook partijen waarbij je uit de naam op zou kunnen maken dat ze voor de vrijheid zijn. Ik heb daar ernstige twijfels aan...;o)

@cor - Kun je niemand machtigen...? Dan kan die stemmen op de kruk van jou voorkeur...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Koos Postema: zou hij nu werkelijk zo gemotiveerd zijn voor die ouderenpartij op te komen? Ik mag dit keer niet stemmen vanuit Antwerpen, maar zal het woensdag zeker gaan volgen. Mocht ik nog eens terugkeren in Nederland, is het wel van belang te weten in wat voor land je terugkeert :-).

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Daar had ik niet bij stil gestaan ! Je mag misschien alleen stemmen als je in de provincie woont, dus in NL ?

Anoniem zei

Tweede poging....spannend voor jullie daar, ik kan ook niet stemmen maar hoop dat de PVV veel gaat verliezen deze keer, succes!

Kunnen jullie bij 'Blogger' niet protesteren tegen de abominabele reageertoestand hier??

de Stripman zei

@anneliesxvk - Een handleiding voor het succesvol reageren staat in de rechterkolom van dit blog...;o)

martin zei

Een vrolijke reactie zonder problemen. Ook het stemmen geen centje pijn. Ik weet welke partij en stem niet op een bekende maar liefst op een vrouwelijke allochtoon. Geen allochtonen op de lijst dan ga ik naar de partij van mijn tweede keuze (die is wel veranderd sinds de laatste verkiezingen).

de Stripman zei

@martin - Dat heb ik ook ooit gedaan, stemmen op een vrouw met een allochtoon klinkende naam. Kwam Tara Sing Varma later toch op een heel vreemde manier in opspraak...
Een mooie naam garandeert ook niets...;o)

Bart zei

Eerst was ik eigenlijk vast van plan, niet te gaan stemmen. Als protest tegen de manier waarop al te vaak met onze stemmen is omgesprongen, door de politici in het algemeen, en het afgelopen jaar wel in het bijzonder.

Maar...toen realiseerde ik me dat we de regeringspartijen een minderheid kunnen bezorgen in de 1e Kamer. Mijn jongste zusje, mijn moeder en ik hebben daarop onmiddellijk besloten, een mini-verbond te sluiten, en dit malle gedoogkabinet te laten vallen, haha! :-)

Een goed plan, vind ik zelf... ;-)

de Stripman zei

@bart - Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn...;o)

Anoniem zei

Ik stem SP. Zoals altijd

de Stripman zei

@paco - Ook dat kan ik alleen maar toejuichen...!

Anoniem zei

Het is spannend voor sommigen op het moment, ik zie alleen maar pissebedden en kakkebedden en stem al vanaf het begin voor dieren, die hebben geen stemrecht dus is het niet zo moeilijk voor mij.