zondag 13 maart 2011

101 vogel- en natuurwebcamsStrip - De Geheimzinnige Hulpman
Nu het vogelwebcam-seizoen bij Beleef de Lente, de site van Vogelbescherming Nederland, weer van start is gegaan, is het misschien een aardig idee om de webcams van de afgelopen jaren nog eens langs te gaan en te zien of er nog leuke nieuwe toegevoegd kunnen worden.

Eerst een link naar Beleef de Lente zelf. Dit jaar worden acht verschillende vogelsoorten gevolgd: Steenuil, Oehoe, Ooievaar, Boerenzwaluw, Boomklever, IJsvogel, Purperreiger en Slechtvalk. Zes camera's zijn al actief, de Oehoe zit zelfs al te broeden, alleen de Boerenzwaluw en de Purperreiger moeten nog terugkomen uit het warme zuiden.

De eerste webcam die ik ooit volgde was die van de Slechtvalken op de telecomtoren in het Brabantse de Mortel. Die beelden worden nu ook doorgegeven door Beleef de Lente.

Maar de slechtvalk-liefhebbers die zich al die jaren om de nestkast en de webcams bekommerd hebben hebben ook extra camera's op en rond de toren geplaatst. Die zijn te volgen via www.natuurkanaal.nl Op die site zijn in totaal 10 verschillende broedplaatsen te volgen. Naast de Slechtvalken in de Mortel bijvoorbeeld ook een Torenvalk in Helmond en een Slechtvalk op een watertoren Axel.

Nog veel meer Slechtvalken bij de Werkgroep Slechtvalk Nederland Webcams op acht verschillende lokaties waarvan een keer een Torenvalkenkast.

Een andere leuke Nederlandse site is www.nestkastlive.nl. Daar vind je webcams gericht op Mezenkastjes, Spreeuwen, Kerkuilen en op een voerplaats die bezocht wordt door Egels.

Ook een mezencam en een voederplaats op de site van Alticam.nl  Verrassend want dat bedrijf is de eigenaar van de zendmast in de Mortel, die van de Slechtvalken.

Een internationaal rijtje natuurwebcams vinden we bij Vroege Vogels Van een wildpark in Zuid-Afrika en de dierentuin van San Diego, tot dassen en uilen over de grens en in ons eigen land.

Voor wie vooral geïnteresseerd is in roofvogels is de Duitse website World of Animals een aanrader. Uilen, valken, buizerds en adelaars van over de hele wereld. Niet alle links werken, helaas, dus het is een beetje uitproberen. Op deze site ook webcams naar andere vogelsoorten, zoals ooievaars en pinguins en diverse zoogdieren.

Tot slot mag Looduskalender uit Estland niet ontbreken. Het hele jaar rond zijn hier interessante beelden te zien van voederplaatsen en nesten. Vorige jaren in ieder geval prachtige beelden van broedende zeearenden en bosuilen.

En wees niet bang dat je al iets gemist hebt. Tot nu toe zijn de activiteiten nog heel pril. Alleen bij de oehoe van Beleef de Lente en een enkele Amerikaanse arend wordt al gebroed, bij de overige nesten moet het allemaal nog beginnen.

PS: Nog vergeten, maar gelukkig herinnerde Antoinette me er aan: De nieuwe website www.volgdevos.nl van Staatsbosbeheer. Met 4 webcams wordt het leven in en om een vossenburcht zichtbaar gemaakt... 

Ook mooi: Een webcam op een kolibrienestje !


De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Kijk hier voor deel 1  - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 8 van deze episode. Lees ook de vorige hoofdstukken De Wind - Snuf de Hond - Muzikale Droom - Theo en Francien - Motorfietsen en Sportwagens - De Klaveet en Hot City


Wordt vervolgd...


Klik op de strip voor een grotere weergave...

17 opmerkingen:

Anoniem zei

mooi overzicht! Dat wordt rondneuzen. En dan maar hopen dat ik me niet in de nesten werk.

Antoinette Duijsters zei

Mooi overzicht, maar weer volg de vos vergeten.

de Stripman zei

@aad - Die kans bestaat. Het is nog vroeg in het seizoen, nog niet alle camera's werken. Maar met dit lijstje kun je aardig uit de voeten, denk ik...;o)

de Stripman zei

@antoinette - Je hebt gelijk ! Er staan wel verschillende links naar zoogdieren-camera's op de sites waarnaar ik verwijs.

Maar ik zet hem er nog even bij !

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

De hele dag vogeltjes in de gaten houden. Voorwaar geen makkelijke bezigheid.

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Nee, maar het hoeft ook niet de hele dag. Gewoon af en toe een kwartiertje even ter ontspanning...;o)

kees smit zei

Hoi, Jan, vandaag lukt het me om van VKblog hierheen gelinkt te worden. Nu maar weer hopen dat ik deze reactie kan plaatsen...
Heel leuk, al die webcams bij nesten, maar ik ben bang dat ik het zo mooi vind, dat ik er de halve dag naar wil kijken. Geniet ze!

kees smit zei

O, af en toe een kwartiertje, dat kan dus ook?

de Stripman zei

@kees - Ja, hoor, je mag net zo lang, of zo kort, kijken als je wil...;o)

Draver zei

Hier moet ik wat van overnemen er zijn webcams die ik bij mijn favorieten ga plaatsen

martin zei

Hier en daar af en toe eens kijken wordt het. Kan je ze niet allen als widget opnemen?

de Stripman zei

@draver - Ik heb het hele rijtje opgeslagen...;o)

@martin - Ha, leuk idee. Maar dat wordt me een beetje te dol...;o)

rob alberts zei

Het overzicht is weer mooi. Prachtig hoe jij tijd vind en maakt om zo'n volledig blog te maken.
Wij hebben daar weer het voordeel van.
Bedankt!
Ik heb ze wel week overgenomen ....
Vogelvriendelijke groet

Anoniem zei

Leuk die Kolibrie, ze liggen er al lekker kaal in te bibberen...

de Stripman zei

@rob alberts - Ik ben het aan mijn reputatie verplicht om af en toe iets over de vogels te schrijven...;o)
Veel plezier met kijken...!

@ramirezi - Ja, die kolibries zijn geweldig ! Leuk in contrast met de Amerikaanse zeearend in Norfolk. Die heeft ook een kuiken...;o)

Anoniem zei

webcam broeden, voor mij een van de ontdekkingen van het vkblog, jawel dank zij u....

de Stripman zei

@sprakeloos - Ach, ik ben ook maar een doorgeefluik...;o)