zondag 13 februari 2011

Sin City – De duistere strips van Frank MillerEen grappenmaker moet zijn grappen niet proberen uit te leggen. Meestal is de lol er dan direct af. Misschien kan een striptekenaar dus ook maar beter niets zeggen over de strips die hij maakt. De lezers worden dan beroofd van hun eigen interpretatie.

Tot nu toe heb ik me, wat dat betreft, daar aardig aangehouden. Maar voor deze ene keer ga ik toch iets zeggen over mijn inspiratiebron. De echte stripkenners hebben het waarschijnlijk al gezien. Ik heb onlangs voor het eerst kennis genomen van de duistere strips van Frank Miller.

Niet kenners zouden zijn werk kunnen kennen van de film Sin City, met belangrijke rollen voor Mickey Roarke en Bruce Willis. De film, die in nauwe samenwerking met Miller is gemaakt, volgt tamelijk precies een aantal van zijn verhalen.

Na het zien van de film werd ik nieuwsgierig naar de stripverhalen. Het blijken duistere vertellingen, vol seks, geweld en drankmisbruik. Zijn hoofdfiguren zijn dubbelgespierde mannen en afgetrainde vrouwen, met wespentailles. De meesten zijn hoer, hoerenloper, hoerenmadam, pooier, striptease-danseres, maffioso of corrupte politieagent.

Het gehalte psychopaten bij deze personages is ongewoon hoog en niet alleen de boeven, maar ook de helden hebben sadistische trekjes. Ongewoon heftig voor een stripverhaal. Ik zou het normaal gesproken ook niet snel als lectuur aanbevelen als het niet zo sfeervol getekend was.

In keihard zwartwit, met spectaculaire lichteffecten, dreigende schaduwen en ongewone camera-standpunten. Niet voor niets noemt men de film-noir als belangrijkste inspiratiebron voor Miller's werk.

Als je eens lekker wil lachen moet je er maar niet aan beginnen. Toch vond ik het een aardig idee om het eens een paar afleveringen van ons Stripmannen-vervolgverhaal in Sin City-stijl te tekenen. Al noem ik mijn zondige stad dan liever Hot City.

Al doende heb ik er mijn eigen draai aan gegeven. Realistische figuren tekenen is niet mijn sterke kant. Maar ik kreeg wel steeds meer bewondering voor Frank Miller als tekenaar. Het is een heel werk, al die schaduwpartijen.

Je moet als tekenaar heel anders gaan denken. De figuurtjes zijn niet plat meer, maar krijgen volume. En je moet oppassen dat je het niet te priegelig maakt. Vereenvoudigen, dus.

Maar dan nog ben ik zeker vier keer zolang met deze afleveringen bezig geweest als anders. Al dat zwart moet je wel zelf op papier smeren. Het wit staat er vanzelf al. En dan moest ik ook nog zo nodig kleur erbij gebruiken, wat het nog bewerkelijker maakte. Maar ach, iets nieuws doen houdt het tekenen wel interessant...


De Engelse Wikipedia over Frank Miller 

De veel kortere Nederlandse versie 

Artoffm.com een website met tekenwerk van Miller.De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is gemaakt door de Stripman zelf. Klik hier voor deel 1  en deel 3  of lees de vorige hoofdstukken De Wind - Snuf de Hond - Muzikale Droom - Theo en Francien en Motorfietsen en Sportwagens - De Klaveet - wordt vervolgd...


13 opmerkingen:

Mihai Martoiu Ticu zei

Nou ja, ik wil dat de kunstenaar zijn kunst uitlegt.

de Stripman zei

@mihai - Ik niet, hoor. Echte kunst heeft geen uitleg nodig. Als een kunstenaar een heel verhaal op begint te hangen haak ik af...;o)

Anoniem zei

Ik ga het nog maar eens proberen hier te reageren.. Ben benieuwd..Duurt even maar dan heb je ook wat (hoop ik)

Miller website bekeken. Toch wel anders (gelukkig). Je hebt er onmiskenbaar je eigen stijl ingebracht. Die ik veel mooier vind trouwens.
Ik kende hem niet, maar ergens meen ik hem te herkennen van tekenfilms die ik wel eens een tijd geleden alweer voorbij zag komen.
Mooie strip weer!
Maar als het zo'n werk is (zwart..): kan je dan niet van een zwart vel beginnen als basis?

Zover maar even.. ga nu maar eens kijken of ik deze erop krijg.
P.S. Joostx en Klaverblad hebben vanwege het gedoe al besloten om van blogspot weer over te huizen naar wordpress..

Oh ja, voor de zekerheid (ik zag dat ik al weer problemen heb als ik als "anoniem" reageer.. inmiddels 5 kliks verder, en nu naar "bewerken om deze opmerking er bij te plaatsen): Ik ben Aad Verbaast.. pfff..

Annet zei

Ben het met je eens Jan, laat het over aan de lezer. Ben meteen aan het nadenken door wie ik geïnspireert zou kunnen zijn....ik las zoveel strips. Ik heb het strippen van mezelf :>) Ik kan van alles een beetje en hou het nooit lang vol. Zo'n verdraaide Tweelingen dus.

Fraaie strip deze en ik kende Frank Miller (nog) niet...nu wel dus :*)

de Stripman zei

@aad - Dank voor de complimenten. Ik zou een tekenaar van niks zijn als ik Miller na ging zitten tekenen. Het is geïnspireerd op, niet gekopieerd van...;o)

Volgens mij maak je het jezelf moeilijker dan nodig. Heb je mijn reactioeplaatsen handleiding niet gelezen ?

Wordpress-blogs vind ik zo saai. Allemaal hetzelfde. Hier is het toch veel leuker.

En als het helemaal niet lukt zijn er altijd nog de drie keuzehokjes onder aan de bijdrage...;o)

de Stripman zei

@annet - Als beginnend tekenaartje heb ik veel gehad aan de strips van Marten Toonder. Toen kende ik Miller ook nog niet...;o)

Antoinette Duijsters zei

Een kleine stripman op schoot bij een stel hoertjes, heel leuk bedacht, maar het is echt jou strip.

Frank Miller, ik heb wel wat van hem gezien, maar haakte al snel af.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik wist niet dat je zo'n avontuurlijk type bent die met vreemde dames meegaat :-). Strips: ik ben nooit verder gekomen dan Suske en Wiske, Asterix en Obelix en dergelijke.

de Stripman zei

@antoinette - Voor zijn verhalen zou ik Miller ook niet blijven lezen. Maar de tekeningen zijn wel mooi...

@zelfstandig journalist - Avontuurlijk ben ik vooral in mijn dromen ! Bij de strips die je noemt zit ook wel wat moois...

Anoniem zei

Grappige achtergrondinfo van je tekenactiviteiten.

de Stripman zei

@beusekom - Ach, ja, als Stripman moet je toch ook wel eens over strips en tekenen schrijven...;o)

martin zei

Het was prettig om de informatie erbij te lezen. Nodig denk ik niet om van de strip te genieten. Ik vind het vooral mooi gedaan. Al dat zwart, je gaat de goede kant op (-;

de Stripman zei

@Martin - Dank je ! Maar ik denk niet dat ik nog veel verder ga op deze voet. Er volgt nog 1 afsluitende aflevering (gelukkig is die al klaar !) daarna toch maar weer op de oude manier...;o)